Joe Gibbs

Joel Augustus Gibsont művésznevén Joe Gibbst a Jamaicában valaha megjelent legfontosabb felvételek producereként ismerik. 2008. február 21 éjszakáján a Nyugat-Indiai Egyetemi Kórházban távozott az élők sorából szívroham következtében. Halálával egy újabb nagy tehetséget vesztett a zeneipar.

Errol Thompson és Joe Gibbs – “Csodálatos Kettős”

Gibbs 1943-ben született Montego Bay-en. A jamaicai zeneiparral 1966 környékén került kapcsolatba, miután lemezek eladásával bővítette az új tv szervíz kínálatát . Ekkoriban tért vissza az Egyesült Államokból, ahol elektrotechnikaimérnök végzettséget szerzett, amely képesítést később jól kamatoztatta karrierje során.

Bunny Lee bátorításával és segítségével, Gibbs beindította az Amalgamated kiadót. A hangmérnöki munkát Lee ’Scratch’ Perry végezte. Együtt dolgoztak olyan nagyságokkal, mint Roy Shirley, Errol Dunkley, Stranger & Gladdy, a The Versatiles vagy a The Pioneers, akik azonnal sikerre vitték a kiadót. A gyorsan fejlődő cégre hamar felfigyeltek a Jamaica zeneipar felsőszintjén is, és a Trojan Records elődjének számító B&C Records 1968-ban elindította az Amalgamated brit megfelelőjét.  Ebben az évben, Perry elhagyta Gibbs-et, hogy a saját, Upsetter kiadóját elindítsa, helyére Winston ’Niney’ Holness került, aki a következő években tovább dolgozott azon, hogy a kiadó folyamatosan jelentesse meg a slágereket.

1970-ben Gibbs végül nemzetközi szinten is letette névjegyét Nicky Thomas –‘Love Of The Common People’ számával. A szám az Egyesült Királyságban a 9. helyig tornászta fel magát a slágerlistákon. Ez idő alatt Gibbs további három kiadót alapított: Shock, Jogib és a Pressure Beat néven. Utóbbi brit megfelelőjét szintén a Trojan Records vezette be a nemzetközi piacra.

Ráadásként megnyitotta a New York Record Mart lemezboltot, illetve felhúzta a kétsávos stúdióját Kingston Duhaney Park negyedében. A következő években rengeteg slágert sikerült itt felvenni Nicky Thomas, The Inspirations, Max Romeo, a The Heptones és Peter Tosh közreműködésével. 1972 körül Joe Gibbs áthelyezte a székhelyét a North Parade út 20. szám alá. Itt az elkövetkezendő hónapokban rengeteg előadóval dolgozhatott együtt. Ezek közül az előadók közül sokan már Gibbs új cégénél, a Joe Gibbs Record Globe kiadónál jelentették meg számaikat.  Az előadók között megtalálhatjuk Dennis Brown-t, Delroy Wilson-t és Big Youth-ot is. Dennis Brown által jegyzett ’Money In My Pocket’ első verziója mindentvivő slágerré vált Jamaicán még abban az évben.

1975-ben aztán ismét költözött az üzlet. A Retirement Crescent adott helyet a cég új bázisának. Itt már a 16 sávos stúdió mellett egy lemeznyomó üzem is helyet kapott. A keverőpult mögé felvette Errol Thompsont, aki a Randy’s kiadó egykori hangmérnöként. A következő években ontotta a jobbnál-jobb felvételeket a magukat csak a „Csodálatos Kettős”-nek nevező csapat. Együtt dolgoztak Sylford Walkerrel, a Mighty Diamonds-szal, Jacob Millerrel és Junior Byles-szel. De a veterán Dj, Prince Far I is azok közé tartozott, akinek a munkáját Gibbs és Thompson támogatta.

A páros dolgozott a Culture anyagain is. A Culture segítségükkel jelentett meg számos klasszikus felvételt, valamint együtt jegyzik az 1977-es ’Two Sevens Clash’ lemezt is. Ebben az évben jelentették meg Trinity – ’Three Piece Suit’ hanganyagát is, amely Marcia Aitken – ‘I Am Still In Love’ felvételét használta alapul.

Gibbs az évtized végéig együtt dolgozott Dennis Brownnal, a közös munka során megannyi elismert slágert jegyzett a két zenei fenomén. Többek közt említhetjük a ’Money In My Pocket’ felújított változatát, ami 1979 tavaszán került fel a brit slágerlistákra és egészen a 14. helyig tornászta fel magát.

1980-ban Gibbs producerként dolgozott J.C. Lodge nemzetközi slágerén, a ‘Someone Loves You Honey’-n. Viszont a dalszöveg jogdíjait nem fizették meg, így a jogtulajdonos amerikai country zenész, Charley Pride bíróság elé vitte az ügyet, amit meg is nyert. Gibbs a per bukása után Miamiba költöztette át az üzletét.

Bob Marley – Joe Gibbs

Végül 1993-ban Errol Thompsonnal újraindították a stúdiójukat a Retirement Crescent 24 alatt. Segítségükre volt a The Pioneers egykori tagja, Sydney ’Luddy’ Crooks is, ő felügyelte a lemezfelvételeket. Az újraindulás gyümölcsöző volt, Alton Ellis, Gregory Isacacs, Eric Donaldson és Tanya Stephens is azok közé tartoztak, akik ebben az időben Gibbs-szel együtt dolgoztak. Viszont a régi hatvanas és hetvenes évekbeli sikereket már nem tudták visszahozni. Ezekben az időkben szintén a fia segítségével Rocky One kiadót is újraindította Miami-ban, valamint a Trojan Records-cal is újabb szerződést írt alá. A kiadó főleg a korai kiadványait jelentette meg újra.

Később létrehozta a Joe Gibbs franchise-okat Franciaországban és Brazilíában, de 2008. február 22-én egy váratlan szívroham következtében elhunyt. 12 gyermeke gyászolta.