Joe Gibbs

Joel Augustus Gibsont művésznevén Joe Gibbst a Jamaicában valaha megjelent legfontosabb felvételek producereként ismerik. 2008. február 21 éjszakáján a Nyugat-Indiai Egyetemi Kórházban távozott az élők sorából szívroham következtében. Halálával egy újabb nagy tehetséget vesztett a zeneipar.

Errol Thompson és Joe Gibbs – “Csodálatos Kettős”

Gibbs 1943-ben született Montego Bay-en. A jamaicai zeneiparral 1966 környékén került kapcsolatba, miután lemezek eladásával bővítette az új tv szervíz kínálatát . Ekkoriban tért vissza az Egyesült Államokból, ahol elektrotechnikaimérnök végzettséget szerzett, amely képesítést később jól kamatoztatta karrierje során.

Bunny Lee bátorításával és segítségével, Gibbs beindította az Amalgamated kiadót. A hangmérnöki munkát Lee ’Scratch’ Perry végezte. Együtt dolgoztak olyan nagyságokkal, mint Roy Shirley, Errol Dunkley, Stranger & Gladdy, a The Versatiles vagy a The Pioneers, akik azonnal sikerre vitték a kiadót. A gyorsan fejlődő cégre hamar felfigyeltek a Jamaica zeneipar felsőszintjén is, és a Trojan Records elődjének számító B&C Records 1968-ban elindította az Amalgamated brit megfelelőjét.  Ebben az évben, Perry elhagyta Gibbs-et, hogy a saját, Upsetter kiadóját elindítsa, helyére Winston ’Niney’ Holness került, aki a következő években tovább dolgozott azon, hogy a kiadó folyamatosan jelentesse meg a slágereket.

1970-ben Gibbs végül nemzetközi szinten is letette névjegyét Nicky Thomas –‘Love Of The Common People’ számával. A szám az Egyesült Királyságban a 9. helyig tornászta fel magát a slágerlistákon. Ez idő alatt Gibbs további három kiadót alapított: Shock, Jogib és a Pressure Beat néven. Utóbbi brit megfelelőjét szintén a Trojan Records vezette be a nemzetközi piacra.

Nicky Thomas "Love Of The Common People" (official audio)

Official audio for Nicky Thomas"s 1970 hit version of "Love Of The Common People" Written by British songsmiths, John Hurley and Ronnie Wilkins, "Love Of The Common People" first saw release in 1967 when it was recorded by US vocal quartet, the Four Preps.

Ráadásként megnyitotta a New York Record Mart lemezboltot, illetve felhúzta a kétsávos stúdióját Kingston Duhaney Park negyedében. A következő években rengeteg slágert sikerült itt felvenni Nicky Thomas, The Inspirations, Max Romeo, a The Heptones és Peter Tosh közreműködésével. 1972 körül Joe Gibbs áthelyezte a székhelyét a North Parade út 20. szám alá. Itt az elkövetkezendő hónapokban rengeteg előadóval dolgozhatott együtt. Ezek közül az előadók közül sokan már Gibbs új cégénél, a Joe Gibbs Record Globe kiadónál jelentették meg számaikat.  Az előadók között megtalálhatjuk Dennis Brown-t, Delroy Wilson-t és Big Youth-ot is. Dennis Brown által jegyzett ’Money In My Pocket’ első verziója mindentvivő slágerré vált Jamaicán még abban az évben.

Dennis Brown - Money In My Pocket (original version) (Official Audio)

Official audio for Dennis Brown"s original version of "Money In My Pocket" Originally a Jamaican hit for Dennis Brown in 1972, the self-penned "Money In My Pocket" was recut by the singer-songwriter six years later, with the updated version proving even more successful, breaching the UK pop charts on 3 March 1979 before peaking five weeks later.

1975-ben aztán ismét költözött az üzlet. A Retirement Crescent adott helyet a cég új bázisának. Itt már a 16 sávos stúdió mellett egy lemeznyomó üzem is helyet kapott. A keverőpult mögé felvette Errol Thompsont, aki a Randy’s kiadó egykori hangmérnöként. A következő években ontotta a jobbnál-jobb felvételeket a magukat csak a „Csodálatos Kettős”-nek nevező csapat. Együtt dolgoztak Sylford Walkerrel, a Mighty Diamonds-szal, Jacob Millerrel és Junior Byles-szel. De a veterán Dj, Prince Far I is azok közé tartozott, akinek a munkáját Gibbs és Thompson támogatta.

A páros dolgozott a Culture anyagain is. A Culture segítségükkel jelentett meg számos klasszikus felvételt, valamint együtt jegyzik az 1977-es ’Two Sevens Clash’ lemezt is. Ebben az évben jelentették meg Trinity – ’Three Piece Suit’ hanganyagát is, amely Marcia Aitken – ‘I Am Still In Love’ felvételét használta alapul.

Gibbs az évtized végéig együtt dolgozott Dennis Brownnal, a közös munka során megannyi elismert slágert jegyzett a két zenei fenomén. Többek közt említhetjük a ’Money In My Pocket’ felújított változatát, ami 1979 tavaszán került fel a brit slágerlistákra és egészen a 14. helyig tornászta fel magát.

1980-ban Gibbs producerként dolgozott J.C. Lodge nemzetközi slágerén, a ‘Someone Loves You Honey’-n. Viszont a dalszöveg jogdíjait nem fizették meg, így a jogtulajdonos amerikai country zenész, Charley Pride bíróság elé vitte az ügyet, amit meg is nyert. Gibbs a per bukása után Miamiba költöztette át az üzletét.

Bob Marley – Joe Gibbs

Végül 1993-ban Errol Thompsonnal újraindították a stúdiójukat a Retirement Crescent 24 alatt. Segítségükre volt a The Pioneers egykori tagja, Sydney ’Luddy’ Crooks is, ő felügyelte a lemezfelvételeket. Az újraindulás gyümölcsöző volt, Alton Ellis, Gregory Isacacs, Eric Donaldson és Tanya Stephens is azok közé tartoztak, akik ebben az időben Gibbs-szel együtt dolgoztak. Viszont a régi hatvanas és hetvenes évekbeli sikereket már nem tudták visszahozni. Ezekben az időkben szintén a fia segítségével Rocky One kiadót is újraindította Miami-ban, valamint a Trojan Records-cal is újabb szerződést írt alá. A kiadó főleg a korai kiadványait jelentette meg újra.

Később létrehozta a Joe Gibbs franchise-okat Franciaországban és Brazilíában, de 2008. február 22-én egy váratlan szívroham következtében elhunyt. 12 gyermeke gyászolta.