Októberi Trojan Records válogatások

Október 29-én a brit székhelyű kiadó 3 válogatás lemezt dob a piacra. A közös ezekben a lemezekben, hogy mindegyik kiemelten a hatvanas évek és a hetvenes évek elejét foglalja javában össze, kivéve az először bemutatott Trojan Presents The Produces válogatás nem, amely a dancehall kultúra virágzásáig öleli fel a jamaicai zene színteret. Talán azért is választotta ezt a korszakot a kiadó, mivel jelent pillanatban az emberek kezdik újra felfedezni az early ska és reggae közti időszakot, ami világszerte a virágzását éli.

 

 

Az első a sorban a Trojan Presents The Producers, amely a neves producerek slágereit összesíti egy 2 cd-s boxsetben. Tudjuk, hogy bármely nemzetet nézve, Jamaica zenei fejlődése az elmúlt 50 évben kiemelkedőnek tekinthető a zenei producerek kreativitása végett, mivel ezeknek az embereknek nem csak a helyi adottságokat kellett figyelemben venniük, hanem a stúdióik és lemeznyomó üzemeik mellett kereskedelmi adottságokkal kellett rendelkezniük, amikkel így elősegítették a szigetország zeneiparának a fejlődését.

Az ő számuk, beleértve olyan nagy elméket, mint Duke Reid, Lee ’Scratch’ Perry, Bunny Lee és Leslie Kong, azoknak az egésze, akik egyedi hangzást hoztak létre, mind bizonyít ezen a válogatáson.

A Trojan Presents The Producers fontos összessége nekik és 36 másik olyan befolyásos és népszerű zene készítőnek, akik alapjai a szigetország zenei fejlődésének az elmúlt évszázad második felének, a ska virágzástól a dancehallig, egy hihetetlen huszonhatos felvételek csak most debütálnak cd-n.

A kései hatvan évek tanúsította a fejlődését és felemelkedését a reggaenek, a zenei dominancia terén, ezzel az új, dinamikus stílussal gyorsan bitorlójává vált a rocksteady vontatott hangzásának, amely 1966 óta uralta a Jamaica zene színteret. Az early reggae felvételek híresek voltak a gyorsaságukról és energiájukról, de a műfaj a korai hetvenes években jelentősen lelassult, a puha hangulattal általában összekapcsolódott, a hangzással fokozatosan megalapozódott.

Az utóbbi években a beköszöntő, erőteljes verziója a műfajnak, ami nagy közönséget szerzett magának a brit skinheadek közt, ezzel kialakítva magának egy szubműfajt a reggae stíluson belűl,  a ’Boss Reggae’ elnevezést kapta.

Ezen a találóan elnevezett 40 számos válogatáson, a legkeresettebb és legkapósabb zenéket találhatod meg, közülük 18 szám még sosem jelent meg cd-n, minden bizonnyal ez az egyik legütősebb skinhead-reggae válogatás.

A hatvanas években egy új ifjúsági mozgalom nőtte ki magát az Egyesült Királyságban, ami talán azonnal egyetemes elismerést szerzett, ez volt a Mod kultúra. 1962-1966 között, a Mod kultúra dominált mind a divat, mind a zene terén a szigetországban, amelynek a fejlődésében nagy szerepet a jamaicai fiatalságtól átvett öltözködés és zene.

Az Ska, az amerikai R&B-vel és a Jazzel együtt kiegyensúlyozottan fértek el egymás mellett a  Modok listáján és ez a jól kedvelt műfaj, ami a fókuszát adja ennek a válogatásnak.

A kollekciót egy igazi mod, Robert Nicholls rakta össze, aki a széles körben olvasott Mod Generation honlap főszerkesztője. A ’Trojan Presents Mod Ska’ lemezen 40 szám kapott helyett Ska, Calypso és korai Rocksteady stílusban, amelyek az hatvanas évek színterének a kedvencei voltak, amelyek eredetileg az Egyesült Királyságban volt megjelentetve, olyan termékeny kiadóknál, mint a Blue Beat, az Island és a Doctor Bird Records. Ezek közül 17 szám most lesz hallató először cd-n.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .