“A ska zenét könnyű keverni bármilyen zenével” – Tokyo Ska Paradise Orchestra interjú

A punk és rock elemekkel tarkított japán Tokyo Ska Paradise Orchestra, valamikor a 80-as év végén alakult és mára már egy intézménnyé nőtte ki magát. Japánban úttörőként vonultak be a srácok a zene történelembe, mivel az új stílusukkal hamar a szigetországi közönség kedvencei lettek. Azóta is a Távol-Kelet egyik legmeghatározóbb ska bandája. 10 évvel ezelőtt robbant a német Gover Records segítségével az európai színtéren, ahol  elég hamar  nagy követő táborra tettek szert. A banda márciusban adta 16. nagylemezét Walkin’ címmel, de novemberben jönnek az új Desire albummal.

A következő interjút a UnitedReggae legénysége készítette Atsushi Yanaka szaxofonossal és Takashi Kato basszus gitárossal a júliusban megrendezett WOMAD fesztiválon (Word Of Music, Art and Dance) és a UnitedReggae.com-on jelent meg.

UR: – Nyissunk egy általános kérdéssel, ami a zenekar eredetét illeti. Már régóta a szakmában vagytok,  vissza emlékeznétek a kezdetekre? Miként indult a zenekar pályafutása?

Atsushi Yanaka: – 23 évvel ezelőtt, találkoztunk Tokióban, a ska zenét egy lemezboltban ismertük meg.  Akkor, ott még nem volt internet.

UR: – Ez egy lemezbolt volt főleg?

AZ: –  Mára már bezárt, Wave-nek hívták.

Takashi Kato: – Tokiót erős, menő klub színtér jellemzi. A ska nem annyira népszerű, de az egyik élenjáró zenész összegyűjtötte a 60-as évekbeli ska muzsikákat Jamaicából. Reméljük, hogy sikerül népszerűsíteni a műfajt Japánban, felhozni, egy mindenki számára elfogadható stílussá fejleszteni.

AY: – Ó, eszembe jutott egy emlék: Gaz Mayall fontos személy a történetünkben. Az ő kazettái által ismertük meg a ska zenét. A Waveben árulta ezeket még anno. Csodálatos ska, kazikon. Az egyikünk  vásárolt egy kazit, amiért bolondultunk. Akkor ennek a hatása alatt álltunk.  Gaz Mayall nagyon fontos számunkra. Imádom őt!

UR: – Ismertek vagytok arról, hogy gyakran működtök együtt kiváló énekesekkel.

AY: – Igen együtt dolgoztunk számos japán énekessel, most pedig Angelo Moore-ral a Fishbone-ból, vagy éppen Manu Chao-t is említhetjük. Manu Chao-t hallhatjátok az új számunkban is, ami Chao honlapján elérhető, a dal címe: „Let Me Come The River Flow”. A szövegét együtt írtuk.

UR: – Mit tudnátok elmondani azokról a japán énekesekről akikkel együtt dolgoztok? Más zenei stílusokat képviselnek, nem kizárólag a ska és klub szcénában ismertek. Mit jelent számukra veletek dolgozni?

TK: – Talán a japán rajongók nem csak ska zenészeket látnak bennünk hanem, pop bandát is. Többször zenélünk híres japán énekesekkel.  20 évig játszottunk TV műsorokban, szóval…

AY: – A leghíresebb japán vokalisták ismernek minket. Így könnyű ez.

UR: – Mikor először láttak titeket a színpadon, a közönség miként reagált?

AY: – Ők nagyon furcsállták. Az öltönyeinket, illetve, hogy a fúvós szekciónkban sok ember kapott helyet.

TK: – A debüt koncert után egy évvel közel 10 ezer ember látogatta a koncertjeinket, csak egy év eltelte után. Ez Japánban egy nagyon különös hangzás és stílus, így egy úttörő bandának számítunk.

RU: – Akkoriban volt valaki más, aki ezt a fajta hibridjét játszotta volna a ska, rock és jazz zenének?

TK: – Nem hiszem. Szerintem a ska zenét könnyű keverni bármilyen stílussal. Ezért is próbáljuk elegyíteni néha a jazzel, néha a rockkal, néha pedig a világ zenével.

AY: Ezért is fordulhatunk meg mind rock, jazz és reggae fesztiválokon. Ez nagyon hasznos számunkra, mi szeretjük a ska-t.

UR: – Sok tag megfordult a bandában az évek folyamán. Ez talán hasznos volt pár évvel az alakulásotok után, a banda stílusa egy kicsit kereskedelmibbé vált, vagy kevésbé kísérletivé. Mi a véleményetek a banda fejlődéséről?

TK: – Én személy szerint úgy gondolom, hogy a zene részben szórakoztató is legyen, szóval mi próbálunk szórakoztatni. Nem csak kísérletezni. A hallgató táborunk zöme élvezheti a zenénket a Youtube-on vagy a többi ilyesfajta videó megosztón, Azon gondolkodom, hogy miként tudnánk még jobban megközelíteni vizuálisan a közönséget.

AY: – Szerintem, 20 évvel ezelőtt mindenki fiatalabb volt a zenekarban, mára már megkorosodtunk és 20 évvel ezelőtt a fiatalok tudtak gyors zenét játszani, így kifejezve haragjukat, az üzenetünk több mint az, hogy „Minden jó, a ska együtt tart minket”. Ez a saját ska zenénk, az ok, amiért mi a világ összes emberének zenélünk, ez az oka a változásnak.

TK: – Szerintem a punk zene energiája a düh, mi kihasználjuk a punk zene haragját, vagy valami ilyesmi.
Újra hasznosítjuk egy tiszta energiába sűrítjük ma már.

UR: – Ti a punk dühét egy pozitív energiába fordítjátok át?

TK: – Igen! Pontosan!

RU: – Az első alkalommal amikor felfigyeltem a zenekarra éppen egy albumot adtatok ki Németországban, a Full Tension Beaters-t. Honnan jött a lemez ötlete, és mit akart a zenekar akkoriban kifejezni?

AY: – A Full Tension Beaters 10 éve jelentettük meg Németországban. Akkoriban kezdtünk el turnézni Európában, ott rengetegen rajongtak a zenénkért. Soha nem játszottunk előtte a kontinensen, így egy kis német kiadó, a Grover Records segítségével kiadtunk egy lemezt, így történt az egész. Próbáltunk fesztiválokon játszani, szóval ehhez kellett egy kiadó is.

Mi az új album neve?

TK: – Walkin’.

AY: – Hallható rajta persze a Walkin’ egy feldolgozása is.

TK: – A szám eredetijét Miles David játszotta, Gene Hammonds közreműködésével.

AY: – Az albumon közreműködik Manu Chao és Angelo Moore.

TK: – A tavalyi nagy japán földrengés után nagyon sok koncertünket le kellett mondanunk Tokióban, ez nagyon fájó volt számunkra. Nagyon érzékenyen érintett, és akkor írtam meg, hogy „Mi képesek vagyunk az összefogásra, mi ska zenét játszunk.”

UR: – Még mit várhatunk tőletek a jövőben?

AY: – Egy Európa-turnéra készülünk.

TK: – Mostanában jártunk Mexikóban. Az emberek túlzottan lelkesek voltak! A saját hangunkat nem hallottuk a színpadon a sokadalomtól.

AY: – A koncert a Vive Latino-n volt, Mexikóváros egyik legnagyobb fesztiválján. Közel 30 ezer látogatóval. Mindenki ismert minket, de nem tudjuk ennek az okát, talán az internetnek köszönhetően. A mexikóiaknak a ska zene nagyon fontos, főleg a fiatalok körében. Ez egy lázadó zene, így a fiatalok körében hamar népszerűvé vált. Idén októberben újra ellátogatunk Mexikóba egy turné erejéig.

TK: – Ezenfelül zenéltünk még Guadalajarában. Eléggé ismernek minket Mexikóban.

UR:Voltatok már Jamaicában?

AY: – Még nem!

TK: – Az lenne a legérdekesebb! Sosem voltunk még ott ezidáig.

AY: – A közeli jövőben talán.

TK: Ez a ska szülőföldje.

UR: – Min dolgoztok most?

AY: – Most Európában stúdió munkák folynak. A mostani koncert után felvesszük az új lemezünket Londonban, talán Dennis Bovell segítségével.. Most egy új albumon dolgozunk, amit kifejezetten az európai közönség számára szánunk.

Tokyo Ska Paradise hivatalos honlap

Tokyo Ska Paradise Facebook

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .