Nyugodj Békében, Duke Vin!

Duke Vin-t sokan úgy ismerték, mint az embert, aki segített világra hozni az első brit sound systemet és a ska zenét.  Az ötvenes évek Londonja egy rideg hely volt, nagyon sok lehetőséggel a jamaicai bevándorlók ezreinek.  Sokan túlképzetten nem találtak  szolgamunkát, ezért sokan azon találták magukat, hogy egész egyszerűen nem tudtak elhelyezkedni.  Emellett érték őket  diszkriminatív hatások, és a rasszista támadások, amelyek gyakran őrjöngő lázadásokként végződtek, mint például Nottinghamben és Notting Hillen.

Ebbe a környezetbe érkezett meg 1954-ben Duki Vin és Count Suckle. Kingstonból egy hajón rejtőztek el, vágtak át a tengeren és hoztak magukkal az egyedi hangzást, ami akkor már végig söpört a kis karibi szigeten és később nagy változást hozott a brit zenearculatban, egy életre. Ez volt a ska.

Duke Vin volt az az ember, aki megalapította az Egyesült Királyság első sound systemét 1956-ban, hogy ezzel segítse a ska zenét jobban elterjedni a szigetországban és létrehozott egy olyan meghatározó zenei stílust, amelyet még nem hallottak előtte. E zenei kultúra felemelkedése, amelynek a felgyorsított amerikai R&B-ból átdolgozott fúvósai, a függetlenségről és a szabadságról szóló szövegei, többek voltak, mint az üdvözlő enyhülés.

Gus Berger filmrendező 2008-ban adott ki egy filmet az életéről, Duke Vin and the Birth of Ska címmel, amelynek az előzetese alább megtekinthető.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .