Phoenix City All-Stars – 2Tone Gona Ska lemezajánló

Egy album, amely visszaviszi a 2Tone-t a gyökereihez

A múlt hónapban jelent meg a brit illetőségű Pheonix City All-Stars debütáló lemeze, a Two Tone Gona Ska. A lemezt a Cherry Records gondozásában dobták piacra és a London International Ska Festival főszervezője, Sean Flowerdew és a The Sidewalk Doctors alapítója, Lenny Bignell jegyzik a produceri munkákat.  Az albumon olyan 2Tone számok kaptak helyet, amelyeknek a gyökerei a hatvanas évek jamaicai zene színtéren láttak napvilágot.

Az 1979-es év végén az Egyesült Királyságon végig söpört a 2-Tone láz, olyan bandákkal, mint a The Specials, a Madness, The Beat, The Selecter és akkora közönséget mozgatott meg országszerte, mint a hatvanas években a Ska vagy a Rocksteady. Valójában ezek közül a csapatok közül sokan a stílus úttörőinek slágereit dolgozták fel vagy át. Olyan előadókét, mint például Prince Buster, a Toots & the Maytals, a The Pioneers vagy Dandy Livingstone.

A lemez nyitószáma egy feldolgozás remake-je,  Prince Buster One Step Beyond-ja, amely a lemezen egy csodálatos tradicionális hangszerelést választva nagyon vajaz arra, amit a The Skatalites játszott még 1963-ban. Egy fantasztikus, élénk hangszeres verzióban hallhatjuk a The Specials által játszott Stereotype-t, amelyet Ernest Rangling féle pszichedelikus gitárjátékkal és melodikával egészítettek ki (szöveg nincs, de biztos, hogy énekelni fogod rá a szöveget ).

Megtalálható olyan előadók feldolgozása is a lemezen, mint például Elvis Costello, aki maga nem igazán játszott ska zenét, mégis erősen hatott a 2Tone érára. Ha jobban utána nézünk, tudhatjuk, hogy Costello közreműködött a The Specials első lemezén is, mint producer. A korongon az I Can Stand Up For Falling Down feldolgozását dolgozták fel (a számot eredetileg a Sam and Dave duett játszotta).

A lemezen található feldolgozások: “One Step Beyond”, “Stereotype”, “Tears of a Clown” and “The Prince” ,”The Selecter”, “I Can’t Stand Up For Falling Down”, “Ghost Town” and “Too Much Too Young dub”.

A hanganyagot mindössze limitált 250 példányszámban adják ki bakeliton a London Internatinal Ska Festival online boltjában vásárolhatod meg. A Cherry Red Recordstól pedig megvásárolhatod CD-n illetve digitális formában az i-Tunesról is letöltheted.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .