Rototom Ska 1. rész

Van egy fesztivál a spanyolországi Benicassimban, ami igazi nemzetközi hírnévre tett szert. Nem csak azért, mert az eredetileg olasz szervezők a rendőri vegzálás miatt kénytelenek voltak átköltöztetni az egész rendezvényt a spanyol tengerparti városkába, hanem azért is mert a világ és Európa, így nézve pedig szerencsésen Magyarország képviselői is visszatérő vendégek a fesztiválon. Másrészt pedig azért mert ezen a fesztiválon a honlapunk által képviselt ska, rocksteady és korai reggae stílusok nem számítanak mumusnak, hanem külön kiemelt helyszínt kapnak, amelyet Ska Club-nak neveznek. Itt pedig a két részes sorozatunk első epizódja…

Helyhiány miatt most nem mennénk bele a Rototom fesztivál történetébe, annyit érdemes azért tudnunk, hogy az eredetileg olasz fesztivált először 1994 – ben rendezték meg. Évről – évre nőtt nem csak hírneve, hanem a bulizásra fordítható idő is, két különböző olasz helyszín után, 2010 – ben a már említett rendőri vegzálás miatt úgy döntöttek a helyi szervezők, hogy nincs mese, irány egy olyan ország, ahol a kannabisz – élvezete nem számít akkora bűnnek, és az idén még azt is felvállalták, hogy erről nyíltan beszéljenek, kis filmet forgattak, így adva fricskát az olasz hatóságoknak.Itt pedig az egy órás kisfilmet láthatjátok. Rototom elhagyja Olaszországot

Az új helyszín pedig igazi mini Jamaica lett a valenciai város határában. A Budapesttől 2200 km-re fekvő fesztiválon az évek folyamán minden magára adó a jamaicai zene valamely stílusában alkotó művész megfordult. Nyilván az elmúlt 18 év összes fellépőjét nincs értelme felsorolni, ezen kis cikkünkben a tavalyi év élményeiből osztunk meg, illetve az idei év ska felhozatalát vesszük szemügyre.

A Rototomon mint azt már a bevezetőben említettük a ska, rocksteady vagy éppen a korai reggae nem elfeledett műfajok, sőt a fesztiválra ellátogatóknak az az érzése,hogy bármely helyszínre érkezzen a 6 színpad közül (úgy mint nagyszínpad, lion stage, dub club, dancehall arena, ska club és tengerparti helyszín) a gyűjtőnéven reggae-ként ismert zenei stílus gyökerének számító ska szelleme mindenhol jelen van. A tavalyi évben többek között fellépett a Toots & The Maytals, Jimmy Cliff (nagyszínpad), Dennis Alcapone (Ska Club), de a dancehall sátorban David Rodigan is pörgetett körülbelül fél órányit kedvenc zenei stílusunkból.

A legnagyobb meglepetést mindenképp Mr. Vegas (a dancehall emblematikus figurája) okozta. Első napi szettje végén körülbelül 20 percben ízelítőt adott az azóta megjelent “Sweet Jamaica” című albumának második korongjából, és igazi ska, rocksteady kavalkádot hallhattunk olyan feldolgozásokkal, mint például ez is.

Természetesen a Ska Club sem maradhatott ki, itt megismertük a Spanyolország szerte híres katalán Black Up Sound-ot, akik tavaly az egész Ska Club szervezését ellátták, és a spanyol és nemzetközi ska soundsystemek őrületes felhozatalát nyújtották a szórakozni vágyóknak. Itt volt a Trojan Sound Earl Gateshead vezetésével, de említhetjük az Upsetter Sound-ot is vagy éppen Sir Lord Tennant – ot.

Egyébként ha már a Black Up Sound szóba került akkor ne feledkezzünk el az egyik MC – jükről sem nevezetesen Rubén López  – ről aki jó néhány ska csapat frontembereként is ismert nem csak katalán körökben. Ő és csapata tavaly a Lion Stage – n lépett fel, amely a feltörekvő csapatoknak ad lehetőséget a bemutatkozásra.

Következő részünkben az idei felhozatalt vesszük tüzetesen szemügyre.

 

Amennyiben pedig élőben néznétek meg, hogy mi is folyik a Rototomon koncertek terén akkor a jó hír, hogy külön Rototom TV áll a rendelkezésetekre, link pedig itt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .