A két tónus robbanása: BBC – The Sounds Of Coventry

Zenék, archív és új interjúk felhasználásával készült el a BBC új dokumentumfilmje. A célkeresztjében a 2Tone története – az egyedi zenei jelenség, amely Coventry-ből robbant ki 1979. nyarán. A 2Tone nem csak a zenei listákat vezette vagy egy nemzetet mozgatott meg a ska ütemére, hanem a rasszizmus elleni mozgalom egyik fontos eleme is lett Nagy Britanniában.

A 2Tone kialakulásáról

A dokumentumfilmben ritka interjú látható  Jerry Dammers-szel, a 2Tone atyával és más kulcsfigurákkal, akik kivették részüket a korszak építésében. A film bemutatja a zenei stílust és annak erkölcsi világát. Feltárja, hogy miként sikerült egy kis független DIY coventry-i lemezkiadónak világhírnévre törnie.  A 2Tone, amelynek jellegzetes kinézete és hangzása erősen merített a ’60-as évekbeli jamaicai ska-ból, Jerry Dammers agyszüleménye volt. Ő  alapítója és billentyűse volt a The Specials-nek. Együtt a The Selecterrel, ami szintén helyi banda volt, a The Specials indította útjára a 2Tone-t a szülővárosukból. A kiadó nem csak a helyi, hanem más bandáknak is segített, hogy berobbanjanak. Ez volt a The Beat vagy a Madness.

Jerry Dammers a filmben elárulja, hogy miként jött számára az ötlet a 2Tone forradalomhoz. Életre hívott egy eszközt  az egyre növekvő rasszista nyomás ellen. Egy zenét üzenettel, ehhez közreműködött egy többnemzetiségű zenekar. A stílus  nem szokványos keveréke lett a jamaicai ska-nak és a punk rocknak, nem sokkal indulása után slágerlistákat hódított meg a semmiből. Rengeteg ember nyúlt vissza a rudeboy/rudegirl stílushoz, ezzel egy már-már elfelejtett ifjúsági mozgalmat is újjáélesztettek. Elmondja, miért volt Coventry jó táptalaj ehhez az egészhez. Az utolsó 2Tone kiadvány, a „Nelson Mandela” volt. Dammers antirasszista üzenete a világ felé, és szerinte maga a 2Tone csúcspontja.

A filmben megszólal Neville Staple (The Specials), Pauline Black és Neol Davies (The Selecter), valamint a The Specials egykori managere, Pete Waterman és a 2tone fan filmrendező Gurinder Chadha. Felelevenítik a jelentős próbákat, koncerteket, fotózásokat. Neville és Neol  együtt emlékeznek vissza a fontosabb helyszínekre, amelyek ma már mást célt szolgálnak. A Locarnora a Coventry-i éjszakai élet egykori fontos központja, ma pedig Központi Könyvtár.

2021-ben Coventry volt a Brit Kultúra Városa, melynek keretén belül a 2Tone is külön ünnepet kapott.

No Title

No Description