This Is Ska 2019 Fest ajánló

Lassan kezdődik a fesztiválszezon. Sajnos mivel idehaza a ska szerelmeseinek nem sok választása van a Reggae Campen kívül, érdemes akár nyaralással egybekötve külföldre kacsingatni. Körbenéztünk a fesztiválok körül, és akkor akadt meg a szemünk az idei This Is Ska Festivalon. A helyszín a németországi Wasserburg-Roßlau, időpont pedig június 20-23.

Szerencsére már teljes egészében elérhető a fellépők listája. A szervezők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a kortárs előadók mellett a stílus titánjait is felsorakoztassák. Így olyan nevekkel futhatunk össze, mint a rocksteady éra legkiemelkedőbb alakja, Ken Boothe vagy a ska és rocksteady korszakban aktívan szerepet vállaló, The Claredonians. Utóbbinak olyan slágereket köszönhetünk, mint a Rudie Bam Bam, a Sunhine vagy a You Can’t Be Happy. Zenetörténetileg folytatva a sort elérkezünk a reggae robbanásáig és aranykoráig. A műfajt az őskorszakból a skinhead-reggae ikonikus alakja, Mr Symarip aka Roy Ellis fogja képviselni. Biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a régi slágereket veszi elő, hanem a nemrég megjelentetett új lemezről is fog játszani pár számot. Nem utolsósorban, (és nem annyira udvariasan), de még ki kell emelnünk Susan Cardogan nevét is. Susan itthon nem annyira ismert, pedig a hetvenes évek közepén Lee ’Scratch’ Perry segítségével pár slágert felvett. Majd egy hosszú visszavonulást követve a 90-es évek óta újra aktívan része a reggae színtérnek.

Nem jamaicai, de az európai ska-t nézve legendás fellépők lesznek még a brit The Hotknives, a német ska öregnek számító No Sports vagy a Yellow Umbrella, a dán Napoleon Solo, aki nem rég jelentette meg visszatérő lemezét, valamint a holland Dr. Rude. Ki kell még emelni a Los Fastidiost is, akik ugye inkább a street-punk színtérhez kapcsolódnak, de egy ska szett erejéig itt adnak okot a táncra.

A koncertek általában éjfél után nem sokkal véget érnek, ekkor indul be a sátorban a sound system élet. Pörögnek a vinylek és kifulladásig mehet a tánc.

A szervezők egy kis- és egy nagyszínpaddal várják a közönséget. Az első nap általában a német zenekaroké, majd a másik két nap már a nevesebb bandák is zenélnek. Nem ritka, hogy 1-1 nagyobb nevet már korai délutánra beraknak, hogy ne lustálkodjon a nép, jó ebédhez szól a nóta alapon. Viszont ha valamiért egy név elmaradna, akkor a következő évben biztosan pótolják a szervezők.

Végignézve ezt a line-up-ot, a három napért az 53 euró nem pénz!

https://www.youtube.com/watch?v=ue-dCrPjgLQ

A helyszínre itthonról repülővel érdemes elmenni. Berlinbe olcsón el lehet jutni a WizzAir és Ryanair járatokkal. A reptérről van közvetlen vonat a fesztiválhoz, de a német fővárosból FlixBus-szal is le lehet utazni. Ha viszont félsz a repüléstől, akkor érdemes Drezdáig vonattal kiutaznod és onnan tovább utazni a FlixBus járataival.

Ha nem a közeli szállások közül foglalnál, hanem sátrazásra adnád a fejed, akkor autós és rendes kempingre is van lehetőséged. Ide kisállatot nem, viszont dobozos és PET palackos italt hozhatsz be korlátlanul, bár innen a fesztivál területére nem vihetsz be belőle semmit. Bent a sör korsója 5-6 euró körül mozog.

Végignézve a rendezvény FAQ-ját minden megvan, ami egy igényes európai fesztiválhoz kell.
Ha bármiben tudunk segíteni, keressetek minket, mi biztos utánajárunk!

https://www.youtube.com/watch?v=e5ImEGJe7Ek

Remélem több más európai fesztiválhoz hasonlóan egyre több magyar fesztiválozóval fogunk Roßlauban találkozni!