Brit New-Tone a Dürer Kertben – Heavyball interjú

A 100-as Klubnak hála Január 8-án Budapesten koncertezik a Heavyball a Bad Habit és a The Three Teadies támogatásával, ennek a bulinak az apropóján készítettünk velük egy rövid interjút.

A zenekar október végén kezdte turnéját, melynek keretében többek közt hazánkba is ellátogat. A banda közel áll a Two Tone-hoz magukat stílusilag New-tone-ként definiálják, mely a klasszikus ska elemek mellett a brit indie hagyományaival is gazdagítja a hangzásukat. A Nottingham/ London-i zenekar 2011-ben alakult, szélesebb körű ismertségre 2013 után tettek szert, amikor a Kaiser Chiefs brit turnéján és néhány szigetországon kívüli állomáson játszottak előzenekarként. Azóta olyan zenekarokkal koncerteztek együtt, mint a The Selector and The Beat a Dodgy vagy Geno Washington. Eddig két LP-jük jelent meg Black Eye Diaries (2015), valamint a  When Can you Start? (2017)

Pár szóban bemutatnátok a zenekart a magyar közönségnek?

Johnny: a zenekar énekese/ gitárosa Bigface, Tom Frost a szólógitársunk, jómagam basszusgitározok a dobokat pedig Habs püfföli. Hárman Nottingham-iek vagyunk Frosty pedig Londonból jött. New Tone-t játszunk, ami egy alapvetően rockos ska egy kis country-val vegyítve.

Milyen zenéket hallgattok, mi volt a legnagyobb hatással rátok? Kedvenc albumaitok?

Iball: nagyon sok kedvencünk van, Frosty nagyon csípi a Red Hot Chilli Pepperst és nagy Hendrix rajongó, Bigface country albumokat pörget, Habs Stewart Copeland rajongó.. Én nagyon sok The Smiths-t és The Cure-t hallgatok. Nagyon sokféle zene befolyásol minket, amit próbálunk belecsempészni a zenénkbe főleg a Two Tone vonalról, valamint próbáljuk különböző sztorik köré fűzni albumainkat, olyasfajta gondolkodásmóddal, mint ahogy a The Kinks készítette koncepcióalbumait.

Mesélnétek egy kicsit a kezdetekről? Hogyan írjátok a dalaitokat?

Iball: Bigface és Habs tesók és már elég régóta ismerjük egymást, így csináltuk meg a bandát, majd nemsokára Frosty is csatlakozott mindannyiunk nagy örömére. Matt a fő dalszerzőnk, van hogy csak egy ötlettel, de van hogy egy teljes dallal rukkol elő, aztán mindannyian hozzátesszük a magunkét. Az első albumunkról a Lost Heroes Habs fejéből pattant ki, és a szöveg, amit írt inspirálta az egész dalt, ami egy délután alatt született meg. Néhány dal, mint például a Yesterday’s Man a második albumunkról, kicsit több időnkbe telt.

Bigface: Egy nagyon béna cover band-ként kezdtük, aztán elkezdtünk saját dalokat játszani és Frosty csatlakozásával kezdtük megtalálni a hangzásunk. Próbálunk jókedvű, fülbemászó dalokat írni, valami komoly vagy vicces mondanivalóval.

Az új albumotok nemrég jelent meg és nagyon sikeres volt az osztrák és német listákon. Hogy zajlottak a felvételek?

Iball: Nagyon meglepődtünk a sikerén, nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy ilyen jó helyezést ért el mindkét helyen a listákon. Ezt biztos mesélni fogom majd az unokáimnak. Az album felvételei Londonban zajlottak, néhány hónap leforgása alatt. Bigface elemében érzi magát a stúdióban, király hallani, amikor minden kezd összeállni.

Bigface: elég nagy kihívás volt az album felvétele a kisebb- nagyobb megszakítások miatt. Egy kicsit pofozgatod majd visszatérsz 3 hét múlva, hogy folytasd, ahol előzőleg abbahagytad. Visszagondolva jót tett a lemeznek, kicsit emésztettük gondolkodtunk rajta, majd visszatérve csiszolgattuk. Nagyon örültünk az album sikereinek, abszolút megérte a fáradozásainkat.

Mesélnétek a legjobb koncertélményetekről?

Iball: Sok helyen koncerteztünk már elég nagy bulikon, egy berlini koncerten egy szabadtéri színpadon több, mint 6000 ember előtt játszottunk, nagyon nagy élmény volt. De nem csak a tömeg a lényeg, ezután a koncert után Frankfurtban koncerteztünk , ahol 10 ember jelent meg! Ugyanolyan energiával játszottunk, mint előző nap Berlinben, majd a koncertet követően órák hosszat söröztünk és beszélgettünk a közönséggel. Nagyszerű este volt!

Amikor turnéztok próbáltok megismerkedni a helyi arcokkal, nevezetességekkel, ízekkel?

Iball: Nagyon szeretünk várost nézni, ez az egyik legjobb része a turnézásnak. Legtöbb időnket furgonban és a koncerthelyszínen töltjük, de próbálunk minél többet kimozdulni és megismerkedni a helyi nevezetességekkel is.

Milyennek látjátok a hazai és a külföldi színteret?

Iball: Imádunk Londonban játszani, fasza kis város. A külföldi fellépéseinknél pedig mindegyik helyszínnek megvan a maga bája. Sokan eljönnek és kíváncsiak ránk, megismerkednek velünk és a zenénkkel, ez nagyon sokat jelent nekünk. Az európai színtér elég sokszínű, sok punk, skinhead, mod és rockabillys arc jön el a bulijainkra, ami elég király!

Először játszotok Magyarországon, jártatok már nálunk korábban?

Iball: Bigface kivételével még egyikünk sem, ez a buli lesz a turnénk egyik fénypontja a számunkra!

Bigface: Két hetet töltöttünk a feleségemmel Magyarországon 2015-ben, nagyon tetszett, Hévíz volt a kedvencem és a bikavér! Alig várom, hogy visszatérjek!

Keddig már nem sok idő van, az elővételes jegyeket keresd a Dürerben a Wave lemezboltban, valamint a Végállomás Sörözőben! Találkozunk a bulin!
A buli után GetUpEdina 2-tone/modish set + Selectgirls Thelma & Louise vs JD Littlehead!

100-as Klub SKA: Heavyball *UK*, Bad Habit, The Three Teadies

Dance event in Budapest, Hungary by Dürer Kert and 7 others on Tuesday, January 8 2019 with 444 people interested and 97 people going. 20 posts in the discussion.