Új stílussal, új zenével – Fórum interjú a Magyar Ifjúságból

Valódi meglepetést nyújtott az idei Rockreflektoron a bajai Fórum együttes. A négy bajai huszonéves srác: Mészáros Zsolt gitár, Gay Tamás ének, billentyűs hangszerek, Andrasics István ének, dobok, és a zenekarvezető énekes, basszusgitáros Jaszenovics Iván nevét, „struccfrizuráját” azóta sok fővárosi koncerten hallhattuk-láthattuk, hiszen a Közgáz klubbeli bemutatkozás óta egyre népszerűbbek. A kvartett stílusa az ún. ska, mely őket a hazai rockberkekben oly sok vitát kiváltó új hullámhoz kapcsolja.

Csak az a biztos, ha tele a has - Fórum együttes - 1981

Forum - Mikor még volt súlya a szónak / Csak az a biztos, ha tele a has Label:Start - SPS 70521 Format:Vinyl, 7" Country:Hungary Released:1981 Genre:Rock Style:Ska

Miért pont az új hullám, pontosabban miért pont a ska?
Ebben a felállásban három éve vagyunk együtt, előtte mindenki más bandánál játszott a legkülönbözőbb stílusokban — feleli Jaszenovics Iván —, s az már akkor megérlelődött bennünk, hogy a Igazai hard vagy heavy nem a mi világunk. Mikor így összekerültünk, elkezdődött az új stílus keresgélése, amit nagyon megkönnyített az angol, illetve az amerikai új hullám megjelenése, mely zene teljes struktúrájában, tehát szövegében, zenéjében, hang- szerelésében, s nem utolsósorban színpadi megjelenésében nagyon megtetszett nekünk. Rengeteg szaklapot néztünk meg, zenét hallgattunk meg, s a koncertrepertoárunkiban — de külsőségekben is — teljesen ráálltunk az új hullámra, ennek is egy igen szabad stílusára, a ska-ra. Azért erre, mert a ska felhasználja a népszerű reggae, illetve a korai beatévek instrumentális hangzását is.

Egy-két éve megjelentek, főleg a fővárosban, a magukat kifejezetten új hullámosnak feltüntető együttesek, akik felhasználják a reggaet, de a punkot is.
A fővárosi helyzetről mi nem nagyon tudunk nyilatkozni, de ez is ugyanolyan kései lecsapódás lehet, mint ahogy meglehetősen későn jutnak el hozzánk a vezető rockországok legújabb zenei stílusai. Nem vesznek át mindent teljes mértékben, kialakul egy sajátságos hazai íz, persze nagy érdeklődő táborral, hiszen a közönség is kíváncsi az újra. A Fórum összeállításánál törekedtem arra, hogy mindenki bajai legyen, mivel így hasonlóak a problémáink mind emberileg, mind szakmailag. Sok helyen koncerteztünk az ország különböző városaiban, falvaiban, de szinte alig találkoztunk saját vagy külföldi új hullámos számokat játszó együttesekkel. Itt, Baján ismerik ugyan az angolszász, illetve a jugoszláv új hullám előadóit, de senki nem játssza ezt a zenét.

Rendszeresen játsszátok jugoszláv együttesek számait is…
Érdekes, de nálunk alig ismerik Jugoszlávia rockéletét, pedig mennyiségében és minőségében legalább olyan változatos, mint a hazai. Ha később született is meg, mint Magyarországon, sokkal fogékonyabbak az új zenékre, új stílusokra, ezért is van az, hogy ott a punk és a kifejezett hard-rock mellett az új hullám képviselői a legnépszerűbbek. Sokszor jártunk már Jugoszláviában; nagyon megfogott bennünket az ottani változatos zenei élet, de különösen a Bijelo Dugme, azaz a Fehér Gomb elnevezésű csapat zenéje. Műsorunkban tőlük is játszunk számokat szerb nyelven, illetve saját fordításban.

Az eddigi vélemények alapján sikeresen nyitott a Fórum egy eddig nálunk nem nagyon ismert új zene felé. Hogyan fogadja a közönség zenéteket, hogyan tudtok továbblépni?
A márciusi Rockreflektoron volt az első nagyobb bemutatkozásunk a fővárosi közönség előtt. Az elején meglehetősen értetlenül fogadtak bennünket, a koncert végén már tapsot is kaptunk. Egyfajta értetlenséggel, jobban mondva rácsodálkozással szinte minden koncerten találkozunk, de most már számolunk ezzel. Több összekötő szöveget mohdunk, melyet igyekszünk könnyed stílusban tolmácsolni. A szerb számokat írásvetítővel vetítjük ki magyar nyelven, s a színpadi mozgásban is mindent bedobunk, ezen nem a show-technikát, hanem egyfajta koreografált mozgást értek. Ügy tapasztaljuk, hogy van jövője a hazai ska- zenének, hiszen ez teljesen új muzsika, új gondolatokkal, s a legnagyobb öröm számunkra, hogy a koncertjeinkre visszatérnek a gyerekek.

Fórum zenekar: Mikor még volt súlya a szónak !

Az első magyar SKA zenekar volt,a bajai Fórum együttes. http://www.zeneszinhaz.hu/

Az interjút Zoltán János publikálta a Magyar Ifjúság magazinban. Forrás: 1981-07-17 / 29. szám