“Nagy hatással volt ránk a régi vonalas francia Oi!” – Lion’s Law interjú

Október 20-án, szombaton végre Magyarországon is tiszteletét teszi a Lion’s Law, akik streetpunk körökben már világhírnévre tettek szert az elmúlt években. A párizsi Oi! zenekar énekesét, Wattie-t zargattuk pár kérdéssel…

Röviden el tudnád mesélni nekünk a Lion’s Law történetét?
A Lion’s Law egy 2012-ben alakult párizsi Oi! banda. Több dobosunk is volt az évek során és most már két gitáros van a bandában. Jelenleg öten vagyunk, Wattie (ének), Louis (gitár), Daick (gitár), Swann (basszus) és Thomas (dob).

A zenétekre milyen zenekarok voltak a legnagyobb hatással?
Amikor elkezdtük a zenekart, a célunk az volt, hogy a zenénkben keveredjen a melodikusabb, Perkele-szerű hangzás, azzal az erővel és dühvel, amit olyan bandák nyomnak, mint a Discipline. Persze az évek alatt sokat alakult a zenénk, de nagyjából még mindig ez a cél. És persze nagy hatással volt ránk a régi vonalas francia Oi! is!

Mindannyian más zenekarokban is játszottatok, igaz? Röviden el tudnád sorolni őket?
A Lion’s Law akkor indult, amikor a Street Kids nevű párizsi zenekarnak vége lett. Louis megkérdezett engem, amikor még a Maraboots-ban játszottam, hogy szeretnék-e angol nyelven is csinálni egy zenekart. Szóval megkérdeztük Thomas-t, aki remek dobos és a ’80-as években a Komintern Sectben nyomta, hogy csatalakozna-e és igent mondott! Úgyhogy mindannyian játszottunk már más-más Oi! bandákban korábban.

Nem is olyan régen már voltál Budapesten a Rixe tagjaként és egy másik banda Párizsból, a Breakout is játszott nálunk egy elég emlékezetes bulin. Tudnál ajánlani még Franciaországból más zenekarokat?
Franciaországban most elég jó színtér van, egy csomó király bandával: Squelette , Britva , Kronstad , Bromure , Syndrome 81 , Zone Infinie , Youth Avoiders…felsorolni is nehéz!

A Lion’s Law viszont még sosem volt nálunk… Örülünk, hogy végre összejön ez a buli, régóta terveztük már. Volt már közületek valaki Magyarországon, akár nyaralni vagy másik zenekarral?
Ahogy korábban mondtad, én már voltam Budapesten a Rixe-val, de a srácok még nem, és alig várom, hogy megmutathassam nekik a csodálatos városotokat! Nagyon várjuk már, hogy veletek bulizhassunk! Mindig király új emberekkel találkozni és új helyeket felfedezni miközben koncertezünk is!

1985-ben, egy rövid életű párizsi kiadó, a Primitive Cozak kiadott egy EP-t „Világ lázadói harcra fel” címmel, amin 5 dal volt csak magyar punk zenekaroktól. Szintén egy francia rendező készített egy dokumentumfilmet a ’80-as évek magyar punk színteréről. Hallottál már ezekről vagy ismersz magyar zenekarokat?
Őszintén szólva most hallok ezekről először… bocsi! Magyarországról igazából csak a Böilert és a Derkovbois-t ismerem, köszönhetően Tomnak (Rixe) aki a The Sultansban két magyar sráccal játszik együtt.

No Title

No Description

Hallottál már az ’56-os magyar forradalomról? Ha nem tévedek, a Paris Violence egy egész albumot írt róla…
Persze, bár Franciaországban a sulikban nem sokat tanítanak a magyar történelemről. Szóval én is a Paris Violence-nek köszönhetően tudok róla.

Ugye a Lion’s Law köztudottan egy antirasszista skinhead zenekar… szokott ebből problémátok adódni Párizsban?
Régebben volt pár balhé a nácikkal, de manapság Párizs már rendben van, csak mi vagyunk skinheadek a városban.

Eddig 3 nagylemezetek jött ki és pár EP és single… Dolgoztok valami új anyagon?
Évvégére meg fog jelenni egy 3 számos EP, ami csak francia nyelvű lesz. Közben dolgozunk egy új albumon is… reméljük, hogy tetszeni fog nektek!

A magyar punk színtér elég kicsi, de összetartó és már alig várjuk ezt a bulit, szóval srácok fényesítsétek a bakancsot és készüljetek fel a hepajra.
Nyomjuk!!!

No Title

No Description