“Sajnos egy olyan kocsiban ülünk, ami száguld a szakadékba” – Szög interjú

Komor dalszövegeivel és nyers zenéjével a Szög új színt hozott hazai punk/oi! színtérre tavaly év végén. Múlt héten került fel a netre egy új single tőlük, Meszesgödör címmel.  A zenekar alapítójával, Rédivel készítettünk egy rövid interjút.

Viszonylag ritkán alapít valaki egyedül Oi! zenekart, majd készít egy EP-t. Miért döntöttél úgy, hogy magányosan kezdesz neki egy ilyen projektnek?
Mindig szerettem egyedül lemezeket írni, meg persze közösen másokkal is, szóval ez nem volt új dolog nekem. A Szöget azért csináltam meg, mert már régóta szerettem volna egy olyan Oi! zenekart, amiben összegyúrom a kedvenc dolgaimat ezen a stíluson belül.

Milyen volt a fogadtatása az anyagnak? Tavaszra már zenekar lett a Szögből, két koncertet is nyomtatok, ezek hogy sikerültek?

Meglepően sok embernek tetszett, aminek örültem. Mindkét koncert jó volt belülről, szerintem tökösen játszottunk. Ez a trió a lehető legjobb felállás zenekarként.

Nemrég került ki bandcampre a Meszesgödör single, két új dallal.  Ez, illetve a korábbi EP elérhető lesz valamilyen formában fizikálisan is?

Az első lemez kazettán, a második pedig 7″-en jelenik majd meg kézzel fogható formában és maximum 30-30 db lesz belőlük. Ezen kívül lesznek új pólók a Meszesgödör albumborítójának mintájával. A kazi és a lemez nem tudom, hogy mikor lesznek meg, pólók hamarosan.

A dalszövegek elég borongós hangvételűek, de aki látja a valóságot és azt, ami ma történik Magyarországon, az könnyen tud velük azonosulni. Szerinted tovább csúszunk lefelé vagy egyszer lesz esély az átlagembereknek egy jobb életre itthon?

Sajnos egy olyan kocsiban ülünk, ami száguld a szakadékba, vagy mondhatnám azt is, hogy zuhan. Szeretnék valami jót vagy bíztatót mondani, de nem tudok. A kapzsi, korrupt, gazdag “vezető” réteg teljesen ellehetetleníti az emberek életét. Kemény munkáért cserébe küzdés a megélhetésért, ami generációról generációra kilátástalanságot és jövőképtelenséget szül. Demagóg propaganda, amivel tömegek agyát mossák át, (szub)kulturális helyek bezáratása politikai okok miatt, értelmiségiek üldözése, az osztályok közötti különbségek pedig most a legnagyobbak, amióta én élek. A jelenlegi helyzetben azt mondom, hogy semmi esély itthon a jobb életre.

Nemrég költöztél haza Angliából. Jártál ott koncertre vagy foci meccsre? Esetleg sikerült eljutni pár punk szempontból kultikus helyre?

Persze! Szabadnapokon és/vagy meló után egyfolytában koncertekre jártam. Volt egy bandám is, felvettünk 3 számot, de sajnos nem volt koncertünk. Sok király zenekart sikerült látnom és sok olyan helyen is voltam, amik anno kultikusak voltak a punk rock szcénában a 70-es, 80-as években. Nyilván a mostani helyek a legfontosabbak kint, mint pl. a DIY Space for London vagy a New River Studios, mert 2018 van nem ’77 vagy ’82, de nekem a régi helyek is fontosak. Nem nosztalgiából, hanem fanatikus rajongásból a punk rock iránt. Szóval egy-két hely, amihez odamentem zenével meg pár sörrel:

Marquee, ami 1958-2008-ig nyitva volt, aztán a Roxy Club a Covent Gardenen, amit 76 végén azért vettek ki/át, hogy kizárólag punk zenekaroknak legyen lehetőségük koncertezni. A helyén egy Speedo sportbolt van most, bementem, és vágták, hogy ez volt a Roxy. A Hope & Anchorban is voltam, ami még mindig nyitva van ugyanúgy. Fent kocsma, pincében koncertek. Volt itt többek között Joy Division is. Aztán még a régi Dingwalls, 100 club, Roundhouse, Speakeasy. Egy részük már nincs meg vagy más a neve. Focimeccsen is voltam, a Clapton FC meccsén, ami egy kis londoni csapat és huligánok vagy casualok helyett ultrái vannak, ami elég ritka Angliában. Rajtuk kívül csak a Crystal Palace-ról tudom, hogy van ultra csoportjuk. Egyébként antifasiszta a Clapton Ultras, ami főleg nagyon szimpatikus volt a hangulat és a szurkolás mellett. Amúgy Tottenhamben laktam egy pub felett, ami ‘spurs szurkolói hely, szóval láttam ott is eleget, de ugye nem nekik drukkolok, hanem a Liverpool FC-nek. Idegenben nem mentem Pool meccsre, mert először az Anfielden akarom látni a kedvenc csapatom. Ja, meg csináltam egy stadiontúrát. A legtöbb helyre meccsnapon mentem, de csak a stadionok körül lófráltam meccsek előtt/után. Például Millwall tényleg para, éppen ezért oda háromszor is visszamentem.

Október 20-án a Dürerben játszotok, de utána mik a tervek a továbbiakban? Új lemez vagy további koncertek várhatók?
A Düreres buli után sem lesz sok koncertünk. Új lemez lesz, de nem idén, az biztos.
Köszi az interjút!
Born to lose, Live to win!

SZÖG - Perem - Szigony@Veszprém

2018.04.07 - Bad Habit/Böiler/Derkovbois/Szög/Sapo - Veszprém @ Szigony Lyrics: Hipózom a farmerdzsekim, húrozom a gitárom Készülök az estére, a frusztrációm kihányom Tudatom a világgal a tudatom A balkán sosem lesz nyugaton Kívülállók Kívül állok a tömeg peremén Különc arcok, dohos pincékben Ide tartozom én Kívülállók Kívül állok a tömeg peremén Nem érdekel Mert nem érdekel semmilyen vélemény https://www.facebook.com/events/1601242136636884/ https://szog.bandcamp.com/releases