Mighy Sounds 2018 – Ska & Reggae felhozatal

Az előző cikkben, mely az idei Mighty Sounds fesztiválról szólt, javában az street-punk zenekarokra fókuszáltunk. Ebben a cikkben a ska és a reggae zenekarokra irányítottuk a figyelmet, hogy még jobban meghozzuk a kedvetek a Táborba utazáshoz. A cikk a jövőben folyamatosan frissülni fog!

Az Inner Circle reggae zenekart Ian és Roger Lewis jamaicai fivérek alapították 1968-ban. Leghíresebb számuk az 1987-es Bad Boysvolt, amely a FOX Network televízión játszott Zsaruk című filmsorozat betétdala volt. Először amerikai soul és R&B slágereket játszottak, később néhány reggae dalt feldolgoztak, főleg Bob Marley-tól.
Első albumuk 1974-ben jelent meg a Trojan Records kiadónál, majd 1979-ben átszerződtek az Island Recordshoz, ahol az Everything Is Great című albumot jelentették meg, mely elvezetett a nemzetközi sikerhez. (Wikipedia)

Inner Circle Hivatalos | Facebook

 

1965-ben Leroy Sibbles, Earl Morgan és Barry Llewelyn először “The Hep Ones” néven alapított együttest Kingstonban, de hamarosan “The Heptones“-ra változtatták a nevüket. A korszak legnagyobb producereinek készítettek számokat, és egy Ken Lack “K Calnek” kiadójánál megjelent sikertelen kislemez után karrierük Coxsone Dodd felügyelete mellett kezdett felfelé ívelni a Studio One-ban.

A The Heptones jó néhány slágert készített a Studio One számára, elsőként a “Fattie Fattie”-t, ami az első kislemezük volt a kiadónál 1966-ban. Coxsone stúdiójában ezután egy sor sikeres slágert készítettek, többek között a “Pretty Looks Isn’t All”, “Get In The Groove”, “Be a Man”, “Sea of Love”, “Ting a Ling”, “Party Time” és “I Hold the Handle” című számokat.

Fő riválisuk a The Techniques volt, akik Arthur “Duke” Reid-nak készítették felvételeiket és rocksteady korszak másik nagy énekes sztárjai voltak.

A The Planet Smasher egy ska-punk zenekar 1994-ben alakult Montreálban. Zenéjük mára eggyé forrt a montreali zenei színtérrel. A ska harmadik hullámát meglovagolva először Kanadában, majd nemzetközi hírnévre tettek szert. Köszönhető a rengeteg turnéjuknak az USÁ-ban, Európában és Kanadában. A zenekar egyik tagja Matt Collyer segédkezett a Stomp Records beindításában, ahol a zenekaron kívül számos neves banda is jelentett meg albumot, olyanok, mint a The Kingpins, a The Flatliners. Zenéjüket mára a japán rajzfilmekhez és kanadai rádióműsorokhoz is felhasználják. A The Planetsmashers szövegvilága gyakran merül el a szerelem, a partizás és néha a gúnyólódás témájában.

The Planet Smashers Facebook

A női vokálos Discoballs 2006-ban alakult Prágában. Zenéjükben egybe keveredik a ska, a soul illetve a punk behatás. Jellemző rájuk a karakteres fúvós szekció, a változatos gitár játék (a country zenétől a hardcore-ig mindent bevetnek), a táncra késztető dallamok és énekesnőjük édes hangja.

Első lemezüket 2008-ban jelentették meg DiscoVery Channel néven, melyet jelöltek a cseh Grammy-díjra, mint az Év Legjobb Ska-Reggae lemeze. Az anyag hamar nagy siker lett, ma már a zenekar honlapjáról ingyen is letölthető. Második albumukat 2011-ben mutatták be a közönségnek Rise and Shine néven, két évvel később, 2013 nyarán pedig a tagcserék mellett is kiadták a harmadik nagylemezüket.

A zenekar fennállása  óta több mint  400 koncertet adott,  plusz megannyi turnén során eljutottak olyan országokba, mint Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovákia, de nevük ismerősen cseng még a Balkán-félszigeten is.

Discoballs Hivatalos |Facebook 

A velencei Talco egy ízig – vérig anti-rasszista és antifa formáció. Ez a fajgyűlőletet és kirekesztést elutasító magatartásuk valószínűleg munkásosztálybeli gyökereikből táplálkozik. A kezdetekben ska-t játszó banda az évek folyamán találta meg sajátos, egyéni hangzását, amelyet talán a legegyszerűbben így jellemezhetnénk: ska-punk egy kis olasz népzenével megbolondítva. Szövegeikben egyértelműen tükröződik baloldali attítűdük, persze ez nem túl meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy olyan előadók inspirálják tagjaikat, mint a Clash, a Ska – P, Modena City Ramblers vagy éppen a Mano Negra. Stílusukat egyébként pont ez utóbbi első albumának tiszteletére elnevezték „patchankának“.

Talán legnagyobb sikerüket 5 évvel első lemezük kiadása után érték el, mikor is írtak egy dalt a hamburgi St. Pauli csapat tiszteletére, ami olyan jól sikerült, hogy azóta is többször visszatértek a Millentor stadionba egy-egy koncert erejéig.

Hivatalos honlap | Facebook |

A hamburgi Rantanplan sem számít fiatalnak. Hangzásukat inkább trombitás punk zeneként aposztrofálnám, nem pedig ska zeneként. A tagok egytől egyig Sankt-Pauli szurkolók, és több a klubot támogató hanganyagon megtalálhatóak a felvételeik.

Rantanplan hivatalos | facebook

A The Uppertones lesz szerintem az egyik legszínvonalasabb zenekar a fesztiválon. A 3 trió egy igazi idő utazás lesz vissza az ’50-es években, mikor még a ska-ról majdnem, hogy szó sem esett Jamaicában. A banda fő profilja ugyanis a régi jamaicai r’n’b, a calypso, a jamaicai boogie és a mento.
A zenekar feje a méltán híres olaszszármazású Mr. T-bone, aki amihez eddig nyúlt az biztos, hogy arannyá változott. Aki szereti a korai Laurel Aitkens felvételeket, az biztos, hogy szét rázza a fenekét a koncertjükön!

The Uppertones hivatalos | facebook

A Cartoon Violance az egyike a leggyorsabban a névtelenséget kinövő zenekar a mai brit ska színtéren. A közép-walesi zenekarban alakult. A hangzásuk eléggé fülbemászó és pattogós, a 2-tone ska-ba vegyítették bele a brit pop zenét és indie stílust. Dalaik első blikkre a klasszikus brit pop történetmesélő hangázását éltetik, mintha The Kinks-et, Madness-t vagy a The Hotknives-t kevernénk össze a Blurral.

Carton Violance Facebook

A The Tips az ékes példája annak, hogy egy reggae-punk zenekarnak nem feltétlenül kell Kaliforniából jönnie. A német zenekar zenéjét hallgatva érezzük a napsütést energiáját, a tenger morajlását és a nyári grillezés és szörfölés élményét.

The Tips Hivatalos |Facebook