Vincent ‘Randy’ Chin és a Randy’s lemezbolt

Randy Chin és Clive Chin New York 2002

Vincent „ Randy” Chin 65 éves korában halt meg, egyike volt a jamaicai zene ipar óriásainak. Az egyike azoknak a személynek, akik elsőként indították el a helyi lemeznyomást a szigeten, a VP kiadó megalapítója, amely mára a legtöbb jamaicai zenét jelenteti meg a világban.

Vincent Kingstonban született, az apja egy ács volt, aki az 1920-as években hagyta el Kínát és telepedett le Jamaicába. A korai ’50-es években tinédzserként zenegépek telepítéséből és karbantartásából élt.

A családjával Vineyard Town nevű kingstoni kerületben telepedett le, amikor elindította a saját vállalkozását. A zenegépekből kidobott amerikai R&B kislemezek összegyűjtésével indította el a Randy’s Recordsot 1958-ban az East és a Tower utca sarkán. A nevet a Tennesse-i lemezbolttól kölcsönözte, amely egy késői esti rádióműsorban reklámozta magát.

A dekád végén Vincent már a lemez felvétellel és kiadásával is foglalkozott. Helyi R&B előadókkal dolgozott először, olyanokkal, mint Bunny & Skitter, Alton Ellis és Eddie Perkins vagy Basil Gabbidon. A zenéket már rögzítettek 1954 óta a szigetországban, de ezek javában a turistákat és a tengerentúli újdonságok piacát célzó mento és calypso felvételek voltak. Vincent a helyi tehetségeket és ízlésre helyezte a hangsúlyt.

A nagyobb kezdeti sikereit az akkor még calypso énekes Lord Creator ska számai hozták meg. 1962-ben jelent meg ’Lord Creator – Independent Jamaica’ slágere, amely igaz az Island Recordsnál látott napvilágot, de Vincent közreműködésével. Másik jól sikerült munkák is napvilágot láttak korai ’60as években a Toots & The Maytals és a The Skatalites közreműködésével. Ezek voltak a kezdeti exponensei a ska műfajnak.

1962-ben Chin átbútorozott a North Parade 17 szám alá, egy egykori fagyizó helyére, így az üzlet a város szívébe került. Itt feleségével Patriciával egy négy-sávos stúdiót építettek fel a lemezbolt felett. 1968-tól már teljes gőzzel dübörgött reggae zenék felvétele. Chin a stílus egyik mágnássá nőtte ki magát, így a családjával Kingston északi peremére költöztek.

A hetvenes évekre elején a reggae zene megszilárdult. A Randy’s a jamaicai producerek számára a lehetőségek Mekkája lett. Lee Perry rengeteg számot vett fel itt a Bob Marley & The Wailers-szel, de például Gregory Isaacs, Dennis Brown is gyakori látogatónak számított. Nem utolsó sorban Johnny Nash amerikai zenész is vett itt fel lemezt.

Később felfejlesztették a stúdiót 16 sávosra, ekkor vette fel Augustus Pablo első lemezét, amin már Vincent nagyobbik fia, Clive Chin segédkezett. A Chin család megnyitották fióküzletüket New Yorkban, így ők lettek felelősek a reggae terjesztésének az Egyesült Államokban is. Ebben Vincent testvérei, Victor és Keith segédkezett.

Kihasználva a ’70-es évek technikai fejlődését, a Chin család nagy pénzt fektetett a lemeznyomógépek fejlesztésébe és a lemezek terjesztésében, így a Randy’s továbbra is a középpontban maradhatott. Az évtized végére Vincent és Patricia New Yorkba költözött, hogy megnyissa a VP lemezboltot és kiadót. Ezzel a stúdió bezárt, de a bolt a kilencvenes évek végéig tovább üzemeltették.

A gyermekeik közreműködésével a VP-t felfejlesztették az államok legnagyobb reggae konszernévé. Hivatalosan a VP kiadó 1993-ban indult el, ma több mint 15 ezer zeneszámot tudhat a magáévá és a Billboard 1999-ben az első számú reggae kiadóként nevezte ki.

A millennium után Vincent Miamiba költözött, hogy beindítsa, a VP floridai irodáját mielőtt nyugdíjba vonulna, de sajnos cukorbetegsége egyre jobban eluralkodott rajta és 2003. február 2-án elhunyt. Felesége és négy gyermekük gyászolta.