“Úgy tűnik, hogy igény lenne itthon ska zenére, csak kicsit több energiát kéne belefektetni ” – Bad Habit interjú

Tegnap látott napvilágot a budapesti ska zenekar debütáló demó anyaga, aminek apróján elküldtem Ádámnak, a zenekar jóképű basszistájának pár kérdést a zenekarról, a lemezről és a műfajról.
A lemezt izgatottan várták már idehaza sokan. Személy szerint a Bad Habitet egy olyan zenekarnak tartom, akik talán képesek lennének megújítani a hazai ska közösséget.

Mindent tudni akarok rólatok!
A zenekar alapítása már több mint 3 éve megtörtént, de igazán aktívvá csak az utóbbi másfél évben váltunk. Ezt megelőzően sok tagcsere hátráltatta a zenekart, nehéz volt próbálni és előre haladni a számokkal. Így a kezdeti felállásból csak Nóri (ének), Tomi (trombita) és Ádám (basszus) maradt, később a gitáros poszton Balázs csatlakozott a zenekarba, ahová magával rántotta Alfit dobolni. Első szaxisunk Schubi volt, akivel már fel is léptünk párszor, de néhány koncert után kilépett és a helyére Kristóf érkezett. Utolsóként pedig Peti csatlakozott a bandához billentyűs hangszerével, hogy teljessé tegye a zenekar hangzását.
Zeneileg nagyon sok előadót lehetne felsorolni meglehetősen sok stílusból, akik hatással voltak ránk, kifejezetten skaból leginkább a ’80-as, ’90-es évek zenekarait szeretjük, a hazait és a külfödit egyaránt. Emellett talán fontos hatásként azt említhetjük, hogy a zenekarból többen is a hazai punk/hardcore közegben nőttünk fel, vagy van hozzá valamilyen kötődésünk, bár ez inkább a zenekar hozzáállásán érezhető.
Mind zenélünk más zenekarokban is, egészen sokféle stílusban a countrytól a hardcorepunkig, de van, aki az egyetemen is zenélni tanul! Tehát a zenélés mindannyiunk életében jelen van a Bad Habiten kívül is.

Nóri az egyetlen lány a bandában. Teljesen elnyomjátok vagy pedig dominánsan kioszt mindenkit?
Ebben a zenekarban mindenki kurvára kiosztja a másikat nemtől, kortól, vallási és egyéb nézetektől függetlenül! Viccet félretéve amúgy teljes demokrácia van, és szerencsére mindent meg tudunk beszélni egymással. Ez azért jól jön egy 7 tagú zenekarnál.

A szövegeitek nagyrészt angol nyelvűek. Mik a témák? Miket boncolgattok?
Többnyire komolyabb témákról szólnak a dalok, mi nem a „viccelődős” ska zenekar próbálunk lenni, amivel sokan azonosítják az egész stílust. Inkább kritikus hangvételű dalaink vannak, változatos témákban. Pár számot ihletett a jelenlegi szar magyar helyzet, amit a saját bőrünkön is érzünk, de van, ami konkrét eseményről szól, vagy a rendőri erőszak áldozatainak állít emléket. Vagy például a „You better know” egy romantikusabb dal, ahogy a magyar szövegű „Szívrabló” sem valamiféle szervkereskedőről szól. Tehát van mindenféle, összességében semmi olyan téma nincs, ami nagyon új lehetne bárki számára is, mi csak megénekeltük a saját stílusunkban. Igyekszünk amúgy pozitívak maradni szövegekben is.

Nemrég jelent meg 8 dal a zenekartól, ami már az interneten meghallgatható. Valamilyen hanghordozón tervezitek-e megjelentetni?
Igen, tervben van cd és kazetta is, ezeket teljesen DIY próbáljuk majd összehozni, valamint az El Bastardos srácok segítenek nekünk. Koncerteken biztos beszerezhető lesz, de ha valakinek nagyon kéne, írjon a facebook oldalunkra és eljuttatunk majd hozzá egyet!
Szeretnénk kiadni vinyl-t is ezzel a 8 dallal, van is egy kiadó, aki segítene nekünk ebben, jelenleg megy az egyeztetés, úgy tűnik, hogy tavasz folyamán valamikor elkészül, reméljük legkésőbb nyár elejére már kézzel fogható lesz!

Hallottam olyat, hogy külföldi nevesebb underground kiadók is megkerestek Titeket. Mennyire igazak ezek a hírek? Ha igen, kik?

Igen, amikor felkerült pár koncertfelvétel a netre, egész sokan kezdtek érdeklődni, külföldről is, hogy van-e lemezünk vagy valamilyen stúdió anyag, de sajnos sokáig nem tudtunk felmutatni ilyet. Főleg lemezboltok, disztrók kerestek meg minket, illetve egy kiadó, amit már korábban említettem, és akiktől már szerződést is kaptunk, mert szeretnék kiadni bakeliten a felvételt. Nem valami nagy kiadóra kell gondolni, teljesen underground hozzáállással és korrekt feltételekkel szeretnék megjelentetni, ami nekünk is eléggé szimpatikus. Neveket egyelőre még nem mondanék, de ha tényleg összejön minden, akkor viszonylag sok helyen kapható lesz a lemez.

Javában street-punk bulikon léptek fel. De milyennek látjátok a hazai ska helyzetet, illetve mit formálnátok rajta?
Igen, többnyire a hazai streetpunk bandákkal lépünk fel, fasza bulijaink voltak a Böiler, Derkovbois vagy a Belfegoi társaságában, Pesten és vidéken is. Ez a dolog egyrészt annak is betudható, hogy vannak közös zenekartagjaink a hazai streetpunk bandákkal, másrészt ebben a közegben a ska is elég népszerű.
Sajnos a hazai ska színtér hosszú évek óta nem tud felmutatni semmi érdekes újdonságot, a PASO ugyan sok embert megmozgat és nagyon népszerű, ami egy jó dolog, de nincsenek igazán aktív, kisebb zenekarok itthon, amik rendszeresen jó klub bulikat tudnának csinálni. Most sokan várják a Tizenhét reuniont, reméljük nem csak 1-2 koncert erejéig állnak színpadra. A hozzánk stílusban is talán legközelebb álló The Last Minute is játszott végre tavaly két jótékonysági bulin, kurvára jó lenne, ha összeszednék már magukat és idén akár még többször is fellépnének. Volt bulink a Super Starskyval vagy a Kettő Kettővel is, és meglehetősen sok ember volt a koncerteken, szóval úgy tűnik, hogy igény lenne itthon ska zenére, csak kicsit több energiát kéne belefektetni zenekarok részéről. Több koncert, több felvétel kellene. Arról nem is beszélve, hogy külföldi ska zenekar jó, ha évente 1-2 játszik Magyarországon, akkor is többnyire a PASO előzenekaraként.

Merre tovább 2017-ben?
Most, hogy már van ez a kis stúdió anyagunk, reméljük több lehetőségünk lesz itthon is és külföldön is koncertezni. Ugyan nehéz a próbákat összehoznunk, de vannak új dalok és dalötletek, dolgozunk rajtuk szóval, ha lassan is, de halad a zenekar. Ezúton is köszi mindenkinek, aki eddig segített minket bármilyen módon és köszönjük ezt az interjút!

Bad Habit Facebook