Az újvidéki színtér bemutatása Óbecsejről: Fiskalni Račun interjú

Sakaval, a Fiskalni Račun énekesével a tavaly novemberi Hard Skin buli után cimboráztunk össze. Kiderült, hogy az egyik legjobb Újvidékhez köthető street-punk zenekar énekese. Egy görbe este után megbeszéltük, hogy mindenképpen egy közös bulit összehozunk illetve egy interjúra is sort kerítünk. Az Újvidéki színtér nagyon közvetlen,  barátságos és egyedi. Nincs piperézés, pózolás. Mindenki a szívében érzi a stílust.

Hello, Saka. Köszi a szabadidődért. Bemutatnád röviden a banda történetét? Mióta vagytok együtt? Kik a tagok?
A zenekar 2008-ban alakult. Akkoriban sok volt a szabadidőnk, ezt kihasználva zenélni kezdtünk. Az első pár hónapban csak söröztünk és 4Skins és Cock Sparrer feldolgozásokat játszottuk, illetve két saját számot is összehoztunk. Szép idők voltak. Akartunk játszani egy koncertet és utána feloszlani. 9 év később még mindig együtt aktívan együtt zenélünk. A zenekar 5 jó barátból áll, akik a középiskola óta együtt tolja. Szerintem ez a legfontosabb dolog egy zenekar számára. A Barátság! Minden nap együtt lógunk, hanem akkor is telefonon beszélünk egymással.

Honnan jött a név, Fiskaln Racun?
A nevünk valamiért mindig megnevetett. Ez egy igazán szar név. Ez azt jelenti, hogy számla (amit a boltban kapsz – a szerk). Ha jól emlékszem, 14 éves koromban döntöttem el ha lesz egyszer egy bandám, akkor ez lesz a neve. Mikor 2008-ban megalakultunk, ez nem egy hosszútávú terv volt, szóval feldobtam a srácoknak és mindenkinek jó volt. Rossz ötlet!
Mára van egy definíciónk, ami így hangzik: éjféli utáni street-punk a világ legrosszabb nevével.

Kérlek beszélj a zenétekről. Mennyi albumot adtatok ki máig? Kik voltak rátok behatással?
Az első albumunkat 2010-ben adtuk ki Duh Ulice néven. Ezt követte két EP 2014-ben és 2016-ban. Biztos vagyok benne, hogy le tudjátok tölteni ezeket a netről. Ha nem, akkor a YouTubeon minden fent van. Készülnek új számok is, már 3 kész van. A tavasszal rögzítjük is őket. Kezdetben sok banda volt hatással a zenékre, de mára igazából csak zenélünk, nem igazán érdekelnek a ráhatások. A terv az volt, hogy mi legyünk ráhatással új bandákra, de ez nem történt meg. Nincsenek új srácok, új bandák. Csak a vén csotrogányok, ha érted mire gondolok.

Mi vár rátok a jövőben?
A jövőben szeretnék új számokat és videókat összerakni, illetve koncertezni és sörözni.

Tavaly voltunk Újvidéken. A városotok és a színteretek remek. Hogy írnád le egy szóban a színtereteket? Illetve miért pont ezzel?
A színtér remek volt. Most nem igazán hívható színtérnek.  Valami, amely 4-5 zenekarból áll, nem tekinthető színtérnek, és mi nem Novi Sadból származunk, hanem Becejből, ami 50 km-re van északon NS-től. Mindenki úgy tudja, hogy a Fiskalni Racun Novi Sadból száramzik de ez nem igaz. Páran ott élünk, de a zenekar gyökere nem oda valósi. Csak egy része banda vagyunk, ami a Novi Sadi „színtér” része.

Feltételezem mindenki ismeri Szerbiából a The Bayonets-et és a Red Unioint. Megneveznél más zenekarokat, akikre kevesebb figyelem jutott?
Ja, mindenki ismeri a Red Uniont, a The Bayonets-et, a Bombert vagy Lazarath-ot. Ezek azok a bandák, amiket ismerhettek Magyarországon. De számomra az igazi sokk a 90-es évek voltak. Persze, megnevezhetek pár bandát és javasolhatok hallgatásra ezen bandákat. Atheist Rap az első. Ez olyan, mint a Biblia vagy a Korán. Aztán kezdhettek a Mitesers-szel vagy Oi! hangzással, amely nagyszerű.
Vrisak Generacije, Provokacija, Blitzkrieg, Jedino Resenje, Pure Impact, General, Gereracija Bez Buducnosti, aztán van pár régi sulis hc, mint a No Speed Limit, Prolece,. Ska zenekarok közül a Lost Propelerost emelném ki. Aztán az újabbak közül ott vannak a Frontline, Selfimmolation amely rászolgált, hogy rajta legyen a listán. SOK91, és a bandákat amiket már mondtam, The Bayonets, Bomber és a nagyon fasza ska zenekar, a Ringispil.
Rengeteg más zenekar meg lehetne még nevezni, ha valaki szeretne hallgatni tőlük felvételt, ajánlom , hogy a YouTube-n keresgéljen. Biztos fog találni pár király bandát.

Szerinted hol erősebb a punk színtér, Újvidéken vagy Belgrádban?
Először is nem tudok semmit a belgrádi színtérről. Ismerek pár bandát, pár srácot. Hülyén fog hangzani, de több ismeretségünk van Horvátországból, Németországból vagy mondjuk Magyarországból, mint Belgrádból. Pár okot tudok, de néhányat nem. Ezért tudok csak beszélni a helyi színtérről, de a belgrádiról nem. Újvidékről pedig már feljebb írtam.

A United Colour Of Ska 2-n van egy szerb banda, a Direktori. Van egy számuk a Skinhead Skanking de emellett vannak nacionalista számuk is. Melyik oldalon harcolnak igazából?
A Direktori egy jobboldali banda. Nacionalisták. A szövegeik egy része örökség. Nem mondom, hogy mikor fiatal skinhead voltam nem hallgattam volna őket. Ha valaha szeretnél jobbos zenét hallgatni, akkor találsz náluk jobbat szövegileg és zeneileg is. A Direktori jó, ha 13-14 éves vagy. Őszintén megvallom nem tudok semmit erről a válogatásról. Csak azt a számot ismerem. Fülbemászó, ahogy a táncoló skinheadekről énekel, ha az emlékezetem nem csal. Minden oké azzal a számmal. De a többivel igen. De, ha szeretnél szerb ska zenét hallgatni inkább mással kezdj.

Van egyéb záró gondolatod?
Köszönjük az interjút, ez volt számunkra az első. Remélem hamarosan találkozunk Budapesten.  Remélem júliusban.  Minden jót.

[bandcamp album=1669693576 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=venti]