Mighty Sounds 2016 Fellépők P-Z

Erősen közeledik a Mighty Sounds dátuma, alig 3 hónap van csak hátra. Egy cikkbe összeszedtük azokat a zenekarokat a nevét, akiket eddig jelentettek be a ska, reggae illetve street-punk szcénából.

Előző Mighty-s cikkünkben már részleteztünk a dátumot, helyszínt és jegyárakat. Ebben a cikkben megkezdjük bemutatni az eddigi fellépők listáját, ami az rudetown.hu portfóliójához tartozhat. Javában sok a ska illetve reggae zenekar, de sikerült azért írni skinhead bandákat is. További előadókért érdemes ellátogatni a fesztivál honlapjára vagy csatlakozni a Mighty Sounds 2016 – Hungarian Group facebook csoportba. De ha írsz levelet nekünk, mi is tudunk segíteni. A cikk azonban folyamatosan frissülni fog.

A hamburgi Rantanplan sem számít fiatalnak. Hangzásukat inkább trombitás punk zeneként aposztrofálnám, nem pedig ska zeneként. A tagok egytől egyig Sankt-Pauli szurkolók, és több a klubot támogató hanganyagon megtalálhatóak a felvételeik.

Rantanplan hivatalos | facebook

A Skampida egy innovatív és változatos fúzióját játszák a kolumbiai reggae-nek, megspékelve egy kis népzenével, különböző latin-amerikai zenestílusokkal és egy cseppnyi hiphoppal. De nem áll messze tőlök, hogy a cigány zenei behatásokat is használják, vagy éppen a d&b-t.

Skampida hivatalos | facebook

A Skindred még 1998-ban alakult Welsh-ben. A zenei stílusuk keveréke a heavy metalnak, az alter rocknak és a reggaenek. De nem félnek hozzányúlni a hardcorepunk, dancehall vagy éppen a dubstep elemekhez sem. Igazából bármit belekevernek a zenéjükbe, hogyha az jól sülhet el. Látszik is a munkásságukon, mivel bejárták már a világot és számos nagy fesztiválra meghívást kaptak. Magyarországon is már többször jártak. Ők az a zenekar, akiket nem kell senkinek sem bemutatni.

Skindred hivatalos | facebook

A Stage Bottles valamikor a 1993 közepe fele alakult meg egy frankfurti ifjúsági központban. Mára Ők is azokhoz a nevekhez tartoznak, akiket mindenki ismer a street-punk szcénából. Zenéjük gyors, szövegeik társadalmi gondokról, háború elleneségről szólnak javából. Néha antiszociálisak, de mindig is antifasiszták!

Stage Bottles hivatalos | facebook

Sto Zvířat (vagyis: Száz Állat) zenekar története 1990-re nyúlik vissza, amikor is egy főiskolai rock & roll bandából  megalakultak. Egy évvel később már Csehországban 46 helyen léptek fel, és megjelentették első EP –jüket is szerzői kiadásban. Az évek teltével több tagcsere is történt, főleg a gitáros poszt volt egy kritkus pont, ennek ellenére töretlen erővel koncerteztek ország és világszerte, rajongóik száma pedig szépen gyarapodott. Erre enged következtetni, hogy a kezdeti koncertszám beállt a körülbelül évenkénti 80 – ra. A nemzetközi elismertség felé tett első lépést elősegítette az 1993 – ban megjelent album, amely „Sto Zvířat“ címet viselte, 1994 – ben pedig az első európai turné is létrejött, a banda francia és német földön bizonyíthatta képességeit.   Ezután a külföldi fellépések csak gyarapodtak, 95-ben az amerikai Skoda Records válogatás lemezén szerepeltek. Egy évvel később második albumukat (Druhá Brada) pedig már az említett kiadó az USA-ban is megjelentette, sőt az első egy hónapos tengerentúli turnéra is sor került.
Mindenképp egy nagy múlttal rendelkező csapatról van szó, akik a modern ska cseh verzióját részesítik előnyben.

Sto Zvířat hivatalos | facebook

Már pár évvel ezelőtt lehetőséget kapott a Mighty Soundson a klasszikus reggea zenében utazó Švihadlo. 1983-ban az első reggae zenét játszó bandák közt voltak, az akkor még Csehszlovákiában. A zenekar nem rég elveszítette a frontemberét, amitől mindenki azt hitte, hogy a zenekar végét is jelenti majd egyben. Szerencsére nem így történt. Éppen ellenkezőleg alakult a zenekar sorsa, meg tudták mutatni a zenészek, hogy mi lakozik még bennük. Bízzunk benne, hogy továbbra is megmarad bennük ez a láng!

Švihadlo hivatalos | facebook

 A The Locos közel 10 éve alakult Spanyolországban. Mikor a Ska-P tagja úgy döntöttek, hogy kicsit jegelik a zenekar működését, akkor pár tag nem akart tülkön ülni és megalakították a The Locost. Pörgős, boldog ska-t, ska-punkot játszanak rámutatva arra, hogy azért nem annyira szép a világ, mint amennyire az lehetne. A frontember Pipi hivatásának érzi, hogy a közönséget fellázítsa és globális balhét kerekítsen a sorok között. Remek koncert lehetőség annak, aki szeretne egy órán keresztül.

The Locos hivatalos | facebook 

A The Uppertones lesz szerintem az egyik legszínvonalasabb zenekar a fesztiválon. A 3 trió egy igazi idő utazás lesz vissza az ’50-es években, mikor még a ska-ról majdnem, hogy szó sem esett Jamaicában. A banda fő profilja ugyanis a régi jamaicai r’n’b, a calypso, a jamaicai boogie és a mento.
A zenekar feje a méltán híres olaszszármazású Mr. T-bone, aki amihez eddig nyúlt az biztos, hogy arannyá változott. Aki szereti a korai Laurel Aitkens felvételeket, az biztos, hogy szét rázza a fenekét a koncertjükön!

The Uppertones hivatalos | facebook

A TinG egy dancehall outfit egyenesen Prágából. A zenéjük igazi egyediség, mivel rettentő jó módon szövik össze a ska-t, a reggae-t, a hiphop-t a dancehall varázsszőnyegével. A 8 tagú zenekar stílusa az igaz Prágamuffin!

TiNG hivatalos | facebook