Skinhead, Vodka, Rock and Roll – The Zapoy (Rus)

Nagy öröm volt mikor megtudtam, hogy a The Zapoy az Európa turnéjuk alatt hozzánk is ellátogatnak. Manapság az orosz skinhead színtér egyre jobban erősödik, amit próbálok magam is figyelemmel kísérni. Még ha a szövegeket nem is igazán értem. Talán a legnagyobb fordulópont az egész színtér életében Ivan Kostolom és a Fedor Filatov meggyilkolása volt. Vagy a tragikus események hozhatták ki a helyi srácokból, hogy komolyabban vegyék a punkrock íratlan szabályait vagy tényleg csak mostanra nőtt fel a színterük?! A választ szerintem maximum szerintem Ők tudják, de a lényeg, hogy egyre jobb és lelkesebb bandáik vannak.
Következzen a The Zapoy!-jal készült miniinterjú, amiből talán az emberfia még több kedvet kap majd, hogy október 27-én együtt bulizzunk!

Ha megkérlek, bemutatnád a zenekar? Illetve mit jelent a zenekar neve?

Először is a zenekart Mitya (ének), Serg (basszusgitár), Andey (dob) és Artem illetve Evgen (gitár) alkotja. A Zapoy (Запой) nevet egy régi orosz tradícióból vettük, amikor is egy hónapon keresztül keményen iszol, semmi kaját nem eszel és úgy jársz dolgozni. Mi magunk nem vagyunk alkoholisták, egyelőre J

Az orosz nyelv és a cirill betűk kissé nehézkesek a magyar fül számára. Összefoglalnád, hogy miről is szólnak a szövegeitek?
A magyar meg nekünk nem egyszerű. J A szövegeink általában a piálásról és az általános bakancs,  nadrágtartó témáról szól. Mára már egy kicsit idősebbek lettünk, így próbálunk komolyabb hangvételű szövegeket írni – az életről illetve társadalmi gondokról.

Nem rég jelent meg a Byrstreets-szel közösen kiadott Oi! Ain’t Mad split lemezetek. Milyen volt a visszajelzés a közönség részéről?
Sajnos nem nagyon kaptunk visszajelzéseket a lemezzel kapcsolatban, de jól fogy, szóval biztos jó! J Az album amúgy DIY lett, a borítót például photoshop nélkül, kézzel hoztuk össze.

Tavaly jött ki az első teljes stúdió lemezetek, a Skinhead Power. Az album maga egy remek Oi! bombaként írható le. Mik a tervek a jövőre nézve?
Szeretnénk minél több lemezt felvenni és splitet csinálni a barátainkkal. Most jelenleg a német Stomper98-nel közösen hozunk össze egy lemezt. A felvételek és a keverés már kész, most éppen valahol Csehországban nyomják. A borító is kész. Ami fáj, az az, hogy nem készül el a turnéra. Szóval, csak ha haza értünk tudjuk megjelentetni. Aztán lassacskán talán egy saját kislemezt is össze tudunk hozni, de ez csak részben múlik rajtunk.

zapoyturne

Az orosz antirasszista/antifasiszta színtér is nagyon erős most. Sok zenekar turnézik szerte Európában. Tele vagytok remek Oi! és hardcore bandával. Mondanál pár szót az orosz színtérről?! Mely zenekarokra érdemes felfigyelni, vannak-e fanzine -jeitek és mi a helyzet az utánpótlással?
Belegondolva, nem mondhatom, hogy nagyon sok Oi! zenekar lenne itthon, de tényleg van pár. Oroszország egy nagyon ország, megannyi várossal, de a helyi színterek nagysága változó. Hol nagy, hol kicsi. Nem mindenhol futsz bele skinheadekbe vagy hardcore srácokba.. Ha nagyobb színtérről beszélünk, akkor 3 kiemelkedő van. Az első egyértelműen Moszkva, olyan bandákkal, mint Bystreet, Restless, Killed By Death. De érdemes figyelni a feltörekvő bandákat, mint a Crackheads vagy az Occupation. Szentpéterváron található a Nevsky Stompers, az Alcobastards, az M16, Shaved Heads, Robin Hood és egy új kiemelkedő banda, a Meantime. A harmadik város Kirov a Klowns-szal és a Twenties-zel (20-s).
Most, amint hallottam kiemelkedő lemez, az a Pivnaya Kruzghka – Highly Recommended albuma volt. De alapjába véve az összes bandát ajánlani tudom, mert nagyon jó zenéjük van.


Sajnos a honi hardcore bandákról kevésbé tudok információval szolgálni, mert mi a zenekarban nem igazán hallgatunk ilyesféle zenét. Talán ami nagyon menő most idehaza az a 210, ők a barátaink. Ennyi tudunk csak. J Tudom, hogy nagyon sok banda van idehaza, akik közül sokan nagyon jól tolják, szövegileg is és zeneileg is. De én nem hiszek bennük. A hardcore a nyolcvanas években meghalt! 🙂

Kicsit visszatérnék a skinhead színtérre. Mennyire egyszerű bulikat szervezni?
Manapság egyre nehezebb koncertet szervezni. Oké, hogy vannak helyeink, de mindig elcsesződik a buli, mikor a rendőrség megjelenik, lefújja azt és beviszik a szervezőket, a zenekartagokat és a barátainkat. Gondunk van ilyen téren a kormánnyal és a nácikkal is.
A skinhead színtér mára nagyon rendbe lett rakva, mindenki ismer mindenkit, így tudjuk szűrni a közönséget a bulikon. De igen, a rendőrség az elsődleges bajforrásunk.

Októberben körbe turnézzátok Európát. Mennyire volt nehézkes összehozni  orosz bandaként a dolgot? Merre lesztek megtalálhatók? Mit vártok tőle?
Nem tévedsz, orosz bandaként kissé nehézkes a dolog. Jelenleg semmi kapcsolatunk nincs külföldi srácokkal. Remélhetőleg a turné után mindez meg fog változni. A turnéhoz egy jó barátunktól kapunk segítséget, ő nem más, mint Gonzalo, aki az Anarchronism Records-ot csinálja. Ő intéz nekünk mindent, Sokat köszönhetünk Neki! 🙂

Lehet, hogy rosszul értesültem, de úgy tudom a Bystreet-tel közösen terveztétek a turnét. Mi történt a tervvel?
Pár zenekartag mégsem tud időt szakítani a turnéra. És lehet, hogy a zenekar maga is feloszlik. Nem igazán estek jól ezek a hírek, főleg, hogy régóta nagyon jó barátságot ápolunk velük.

Voltatok valaha Magyarországon? Mi az, amit megnéznétek a fővárosban? Vagy mi az, amit kipróbálnátok?
Soha nem voltunk még nálatok (páran a bandából még Európában sem). Nagy öröm volt számunkra, mikor Gonzalo szólt, hogy talált egy budapesti szervezőt. Sok szépet hallottunk már a fővárosotokról, szóval nagy öröm lesz ellátogatni hozzátok! 🙂 Mindent beleadva próbálunk majd a kedvetekben járni a koncerten.
Evgen: 2013-ban a Sziget Fesztiválon jártam már. A város és a fesztivál is nagyon jó volt. Sajnálom, hogy a fürdőket kihagytam.

Mit üzentek a magyar srácoknak?!
Barátaink, hamarosan ellátogatunk hozzátok és csapunk egy remek bulit minden baj nélkül! Ne dőljetek be a propagandának és mindig a saját fejetekkel gondolkozzatok!

Köszönöm a válaszaitokat, találkozunk október 27-én! 

The Zapoy Facebook | BandCamp

Turné Facebook esemény

Magyar koncert esemény