Az Ördög zenészei: BelfegOi! interjú Kovával

Hazai fronton senkinek sem kell bemutatni szerintem a zenekart. Ők voltak azok, akik akkor is nyomták, mikor a többi zenekar feloszlott, lelépett, eltűnt. Valami isteni – vagy ördögi- áldásnak köszönhetően, de aktívak maradtak és nem hagyták a oi! zenére éhes közönséget magára.
Az interjút még valamikor tavasszal kezdtük el csinálni, a válaszok pedig most értek vissza. A válaszokat Kova Gabi írta meg, akinek szerintem kiváltképpen sokat köszönhet a hazai SHARP színtér. A Radical Roots fanzineket, a Roots For Boots bulikat.

‘Amikor az Ördög hallgat BelfegOi!, körbe az angyalok üvöltik, hogy Oi!’

Az elmúlt években kicserélődött rendesen a zenekar felállása. Kik alkotják jelenleg az Ördög Oi! zenekarának a felállását. Mennyire sikerült az újoncok beilleszkedése?

Mindannyiunk magánéletében történhetnek időnként váratlan események, az eddigi tagcserék is az éppen aktuális zenekari tagok magánéletében bekövetkezett változások miatt következtek be. Tényleg sok tagcserénk volt eddig az elmúlt tizennégy év alatt. A legutóbbi változás a basszusgitárosi posztot érintette, Tomi Ausztriában kapott munkalehetőséget, így Ádi érkezett a megüresedett helyére. Régóta terveztük, hogy két gitárra állunk át, erre voltak kísérletek korábban pl. Kova Junior személyében is, ám most úgy néz ki, a psychobilly színtérről ismert Bazsiban megtaláltuk a keresett személyt…. Ádi és Bazsi nagyszerű és maximális hozzáállása alapján elmondható, hogy jól halad eddig az „újoncok” beilleszkedése.

Két éve napvilágot látott a második stúdió albumotok, melyet a portugál Albert Fish-vel adtatok ki közösen. A hazai közösség nagyon várta már az anyagot. Milyen volt a fogadtatás idehaza? 
Kova írta a Barkókefe fanzine-ben, hogy örülne egy turnénak. De kéne hozzá egy lemez is. A lemez most is van, de nem mozdultatok. Terveztek koncertezni, turnézni külföldön?
Ez egy érdekes felvetés. Szeretném az elején leszögezni, hogy nagyon sok köszönettel tartozunk az Albert Fish zenekarnak. A legfelemelőbb érzés, amikor Olaszországból kapsz kommentet, hogy király a split és a Belfegoi dalok abszolút bejönnek az illető egyén számára. Hogy mennyire nem lehet hallani koncerteken kristálytisztán kivehetően a dalszövegeket…? Hihetetlen. Ugyanis a második lemezünk legtöbb dalát már jó néhány évvel a lemez kiadása előtt játszottuk koncerteken, mégis a cédé megjelenése után lett sláger… 🙂 Gondolok itt elsősorban a Ska, az Asszonyos dalunkra, meg a Skinhead fitnessre. Ja, meg a 30 fölöttre. Ezeket már régóta játszottuk, mégis csak a lemez megjelenése után lettek slágerek. Slágerek? Mi abból szűrjük le, amikor koncerten nem csak a Kocsmadal és a Nem kell fehér karácsony dalunknál próbálják meg Geri kezéből kicsavarni a mikrofont a közönség tagjai. De a split cd mindenképpen előnyünkre vált, abban biztos vagyok. És ebben nyilván nagy szerepe van az európai hírnévnek örvendő Albert Fish-nek is. Tök ismeretlen külföldi disztrók ajánlották a cédét vásárlóik részére pl. a Skinhead fitnesz video klippünk melléklésével…. Szerintem nem volt para a hazai fogadtatás sem. Volt úgy, hogy az egyik punk koncerten, ahol tulajdonképpen fel sem léptünk, csak lementünk az érdeklődéstől vezérelve, egy tök ismeretlen punk arc a „Skinhead Fitness” című dalunkat énekelte fennhangon a bárpultnak dőlve…Turné? Most hülyén fog hangozni, de igen, szeretnénk akár Brazíliában is játszani (erről nem is tettünk le véglegesen), nem is elsősorban a Mi briliáns tehetségünk, hanem az Albert Fish split jóvoltából, ugyanis bármennyire meglepő, portugál nyelvterületről sokkal több pozitív visszajelzést kaptunk a split cd kapcsán, mint itthonról… Rattus pl. néhány hónap alatt meg tudott válni az Albert Fish-re eső split cd mennyiségtől. Lesz turné, kérdés az, hogy mikor és milyen körülmények között? Mindenesetre az Albert Fish már nagyon várja az új dalainkat, és várják, hogy újra összedobjunk egy közös splitet. És ez most nem egy átlagos PR duma.

A szövegeitekkel sok magyar férfitársunk egyetértene. A mindennapok teljesen átérezhetők bennünk, legyen az a melóhely, a kocsma vagy otthon az asszony mellett. Mi a véleményetek, mely számok lennének azok, amelyeket akár a rádióban is megállná a helyét?
Jelenleg nem létezik olyan magyar rádióadó, amelyik teljes vállszélességgel kiállna az underground vívmányai mellett. És nem létezik olyan Belfegoi sem, amelyik populáris zenét játszik, és akár széles rétegek igényeit is kitudná elégíteni. Hogy sajnos, vagy nem sajnos, azt nem tudom, de így van egyelőre. Ha rajtam múlna, én reggeltől estig és vica verza nyomatnám a Danubiuson a Ska dalunkat, de főleg az egész eddigi munkásságunkat..:))) . Egyáltalán létezik még a Danubius? Javítsatok ki, nem nagyon hallgatok mostanában semmit, ami Hertzben mérhető, sőt ami az 570-1390 közötti frekvenciatartományban sugároz rádiójeleket, vagy hullámokat, meg ilyesmi… A dalszövegeink egyébként valóban törekednek a konszolidációra, főleg az utóbbi időkben. Hogy miért igen és miért nem, ez talán egy másik interjút is megérne. Régebben sok kritikát kaptunk amiatt, hogy túl balosak a szövegeink és amiatt is, hogy nem elég balosak. Amiatt is, hogy nem túl lényegretörőek és nem szókimondók. Ezek után talán nem túl meglepő, ha megpróbáljuk egyenként felcsipegetni a személyünkre ható morzsákat és megpróbáljuk azokat közvetíteni. Talán.

Múltkor próbán megismerhettem pár új nótát tőletek. Mennyire írtok új szövegeket, terveztek a közeljövőben albumot kiadni? Vagy csak egy pár számos EP-t.
Kiknek adtok igazán a véleményére?
Pár számos EP-t tervezünk kiadni, ugyanis 3 új dalunk meglehetősen felvétel képes állapotban leledzik. Ezek név szerint a Vadászat, a Motorfej és A pénz című szerzemények. Ezeken kívül is van néhány szerzeményünk, amelyekkel már egy ideje mókáztunk a próbákon, vagy legalábbis gyakorlásra várnak, mint pl. a Médiaqrva, a 104, a Szép új világ és az Aranycsapat. Ja meg az a dalunk, amelyik úgy kezdődik, hogy Boston szürke szmogban… Nem tudom, hogy ezekből mikor lesz konkrét valami…. Szóval lennének új szövegek, meg új dalok, csak össze kellene rakni végre őket. Mindenkinek a véleményét meghallgatjuk, ha az építő jellegű.

Mikor jön ki a Skinhead Fitness a BelfegOi! zenekarral fitness DVD?
Sajnos DVD-vel nem szolgálhatunk.

Elég régóta aktív tagjai vagytok az itthon skinder színtérnek. Talán a legaktívabb hazai oi! bandának is lehetne titulálni a BelfegOi!-t. Láttátok virágozni a színteret és láttátok mikor az emberek leléptek külföldre, vagy más „aktívabb színteret”. Miként láttátok illetve éltétek meg a színtér változásait?
Idén lement egy Business koncert, aztán a nyár közepén itt járt a Cockney Rejects és mindezek mellett május elején rendezték meg Szombathelyen a V. Punkmaratont. Mennyire értékesek, ezen rendezvények a színtér részére és mennyire látjátok, hogy itthon talán elindítana valamit?
Úgy 5-7 évvel ezelőtt tényleg úgy tűnt számunkra, hogy a kezdeti aktivitás alábbhagyott a színterünkön. Azt hiszem, ennek a felismerésnek állít emléket a „Gyújts tüzet!” című dalunk. Nagy szükség van a színtér újbóli összekovácsolására és az általad említett események is abszolút pozitív irányban hatnak erre. Én azt hiszem, illetve hiszek benne, hogy újra beköszönt mondjuk a 2002-2008 között meglévő magyar street-punk Kánaán.

Mikor lesz új Radical Roots Fanzine? 
A fanzine Nálam ez úgy működik, hogy, ha jön az ihlet és rendben van a motiváció, akkor nem lehet lelőni. Sajnos mostanában mindkettővel hadilábon állok. Úgy látom, hogy az internet előretörésével egyre inkább háttérbe szorul a nyomtatott sajtó. Úgy általában is, az underground mozgalom tekintetében meg még inkább. Egyet tudok mondani, soha nem lehettek biztosak benne, hogy nem fog lesújtani Rátok a Radical Roots fanzine legújabb kiadása…:)

Utolsó szó jogán mit üzensz az olvasónak?
Bort, búzát, békességet!

BelfegOi Facebook