Magyar ska és reggae bakelit megjenések

Az első ska lemez megjelenés valamikor a 1960-61. közre tehető. Az, hogy ki lehetett arról sok internetes portál máshogy vélekedik. Valaki szerint The Skatalites, valaki szerint a The Dragoners vagy Jimmy Cliff volt. Ezek az anyagok mind-mind megjelentek bakelitlemezen, át a rocksteady korszakon, a reggae robbanás után a 2tone érában és a 3. hullám egy részében is. Ma is sok kortárs zenekar jelenteti meg albumát ilyesfajta módon, melyre nem csak a szelektorok/dj-k részéről, hanem a mezei hallgatóság és gyűjtők részéről is van kereslet. Nagy öröm, hogy Magyarországon is voltak illetve vannak zenekarok és hallgatók, akik folytatják ezt a fajta „lemez megjelentetési tradíciót.

R-1170914-1350328590-2133 Az első 7″-t az ország első ska zenekarának tartott Fórum hozta ki, akik 1981-ben jelentették meg a 2 számot tartalmazó “Mikor Még Volt Súlya A Szónak/ Csak Az a Biztos Ha Tele A Has” 7″-t. A zenekarnak nagyban úgy sikerült összehozni a lemezfelvételt a szocializmusban, hogy többször kísérték Komár Lacit háttérzenekarként és jó kapcsolatot ápoltak a pesti GM49-cel, amiben a Fórum mellett Gay Tamás is játszott. Discogson még fellelhető egy eladó példány.

R-1165363-1410520776-2645

A másodikak az országban a GM49-ék voltak. Elviekben ska-t játszottak, de 1985-től már felülkerekedett a zenéjükön a szintetizátor és az újhullám. Ők két kislemezt jelentettek meg bakelit lemezen, ezek volt a „Csináljatok Valamit (VB ’82) / A Kása Forrón Jó” és a „Kötöde”. Mind a kettő 1982-ből. A nagylemezük inkább már újhullám volt, mint ska. Discogson nekik is szintén fellelhető eladó lemezük.

R-150-2780291-130071455

A rendszerváltás idején futott be a Ladánybene27, akik váltva a ska-ról az ország első reggae zenekara lettek. Ők ’91-ben jelentették meg az első nagylemezük a „Reggae”-t bakelitlemezen. Az albumon lévő 12+1 számból már csak 1 volt ska, a többi reggae. Amúgy köztudott, hogy ennek az albumnak a megjelenésétől számolják a magyar reggae időszámítását. Aztán 16 év kihagyás után, 2007-ben jelentették meg a következő bakelitjüket, a „Judgeday”-t, mely az első magyar riddim album volt. Discogson fellelhető még 1-1 darab az első lemezből, a másodikat pedig meglehet rendelni a zenekartól.

R-1167136-1197662222

2007-ben nem csak a Ladánybene27 hozott ki bakelitet, hanem a Pannonia Allstars Ska Orchestra is kidobta a „Moses And The Red Sea/Joseph” 7″-t. A korong a zenekartól még mindig beszerezhető.

A közelmúlt egyik talán legjobban vár megjelenése a The Mighty FishersSoul Gargen” korongja volt, melyet 3 kiadó adott ki Európában a CD mellett bakeliten is. Visszahallott hírek alapján például a bakelitlemezből többet adott el a zenekar, mint a CD-kből. A lemezre amúgy megérte várni, mert tényleg pozitív fogadtatást kapott és a tengerentúlon is árulják. A lemez a Mad Butcher Kiadótól, a Casual Recordstól és a zenekartól is megvásárolható.

Ha kedvet kaptál a lemezgyűjtéshez vagy csak szeretnéd támogatni a kedvenc zenekarjaidat, akkor pár ezer forintot ne sajnálj egy-egy ilyen itthon kuriózumnak számító dolognak a megvásárlásán.

Frissítés 1:
A PASO aztán nem sokkal a cikk megjelenése után jelentette be, hogy kiad egy Best Of.. lemezt. A lemez kapásból 3 színben jött ki – fehér, fekete, kék. Itt van róla a cikkünk. A lemezt a zenekartól még mindig meg lehet venni a PASO Boltban.

paso-bestof12

https://www.facebook.com/Ladanybene27 | http://www.lb27.hu
https://www.facebook.com/pannoniaallstars| http://paso.hu
https://www.facebook.com/mightyfishers | http://themightyfishers.com/