Elhunyt King Stitt

Még egy szomorú hír, sajnos a jamaicai zene nagy öregjei sorban távoznak Selassie örök kertjébe. A tegnapi napon, egy elhúzódó prosztata-rákkal való harc során King Stitt, az elsőszámú pionír a DJ-k egyik első jamaicai képviselője most már a túlvilágon szórakoztatja a nagyérdeműt.

Tegnap óta örökké hallgat...

Stitt, Winston Parks néven született a karibi szigeten 1939 szeptember 17 – én, és már nagyon korán színpadra állt. Az első soundsystem amelyben mikrofont ragadott az 50 – es évek végén Coxsone Dodd Downbeat –je volt. Stílusát az amerikai rádiós DJ-k és természetesen Count Machuki erősen befolyásolta. Stitt, akit egyébként neveztek a jamaicai DJ-k királyának is magát „csúfnak” hívta a hírhedt Sergio Leone western alapján. Ezzel élét vette az őt érhető támadásoknak, amikkel feltűnő arcszerkezetét illethették volna.

Az első kislemez megjelenéseket a producer Clancy Eccles szárnyai alatt követte el, olyan nótákkal mint a „Fire Corner” vagy éppen a „Lee Van Cleef”. A masszív nagyon jól fogadta, az akkor még újnak számító egyedi énekstílust, és King Stitt sikerén felbuzdulva, Coxsone is megjelentette ez idő tájt a már korábban stúdiójában a művész által felvett korongjait. A 69 – 70 – es évek fordulóján a Stitt féle 7” katalógus már nagyon szemrevaló, a reggae zene új megközelítései, a DJ stílus következő generációinak teljes forradalmat okozó előadásmódjai azonban nagy részt hozzájárultak, hogy saját hazáján kívül neve feledésbe merüljön. Szerencsére a zenésztársaknak nem rövid az emlékezetük.

A modern digitális világ megjelenésével és a jamaicai zene külföldi népszerűségének köszönhetően már a ’90 – es években Coxsone ismét felfedezte magának Stitt-et és kiadják a Dancehall’63 című albumát, amelyen a DJ olyan instrumentálokra tolja, mint Owen Grey „On The Beach” c. rocksteady örökzöldje. 1996 – ban a holland Jamaican Gold kiadó megjelentette a „Reggae Fire Beat” című cd-t, amelyen Stitt Clancy Eccles felügyelete alatt kiadott munkáit gyűjtötték össze. Mint kora számos jamaicai előadójának King Stitt-nek sem adatott meg a lehetőség sok szóló LP – t készítésére. A reissue (újranyomás) korszak, amelynek kedvezett a retro iránti európai igény, azonban számos válogatás lemezen örökítették meg a reggae zene szerető emberek nagy örömére. Ilyen lemezek többek között: Studio One DJ’s Volume 2, ami egy Souljazz kiadvány, vagy említhetjük a Mojo Rocksteady válogatásalbumát is.

A lemezmegjelenéseken túl szerencsére képanyagban is megörökítették a nagy öreget. Látható munka közben a Soul Jazz dokumentumfilmjében, melynek címe „The Studio One Story” . Talán ennél is emlékezetesebb a 2002  – es Legends of Ska koncertsorozat torontói ahol úgy kapták filmre, miközben lemezt pakolt és az eredeti stílusában rá is énekelt, tette ezt koncert előtt és közben, azt hiszem, aki ezt láthatta az egy maradandó élménnyel gazdagodott. Remélhetőleg a felvett anyagot, amelyet még nem jelentettek meg, talán nem sokára elérhetővé teszi valamelyik kiadó, hogy emlékezhessünk a reggae egyik meghatározó alakjára.



 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .