Mighty Sounds – Haverock, sör, ska, ska, ska! – Befejező rész

 

Sűrű hét után és előtt állunk, még be sem fejeződött a délegyházi TRF, már ott azon törtük fejünket, vajon melyik nap kéne új cikkeket írni, beharangozni még utoljára a cseh fesztivált. Eljött ez a nap, szóval ha kíváncsiak vagytok mi lesz még, a már eddig felsorolt fellépők mellett ska, reggae vonalon akkor most megmutatjuk, csehül , spanyolul és franciául tudók előnyben. Az igazsághoz tartozik, hogy még kedvenc  zenei vonalunkból 14 csapatot nem említettünk meg. Természetesen mind a tizennégy bandát nem mutatjuk be, szóval ismét a nyelv dimenziója mentén csoportosítjuk őket.

A legtöbb zenekar cseh, egy helyi fesztiválnál ez nem meglepő, az, hogy mindannyian angolul énekelnek, már inkább. Persze lehet, hogy Csehország is azon államok közé tartozik, ahol rájöttek, hogy saját nyelvük nagyon szép és művelni is kell, de azért ha angolul énekelnek azt többen értik. Persze az is lehet, hogy a sok jó minőségű sör meg hozza az ember kedvét angolul megszólalni. Akárhogy is, a paletta széles, a ska-tól a dancehall – urban music-ig tart. Személy szerint mindegyik fellépőt meghallgattam, és nincs miért szégyenkezniük. Nekem a legjobban három csapat tetszett: az első a Fast Food Orchestra feat. Dr. Kary, ők egy ska banda péntek (pontosabban szombat hajnali) 01.15-kor a Jan Zizksa színpadon láthatjátok őket. A másik megmaradt emlék a United Flavor nevű  csapat, őket egyébként a Rototomra járók még ismerhetik is, pozitív, hogy a szövegek nagy része spanyol és angol nyelven szólal meg, utoljára ilyet Európában a Culcha Candela-tól hallottam, egyébként hangzásában is hasonlít a német székhelyű csapatra.  A United Flavor szombaton este 19.30 – kor a Jan Hus színpadán látható. A harmadik nekem tetsző  szám pedig inkább vicces, mint kitörő siker, igazából a videó-klip sikeredett amolyan retrósra, a The Spankers egyébként ska -funkot játszik meghallgatni ér a Jan Rohac színpadon vasárnap 01.50-kor.

Ha nyelvi felbontásban folytatjuk a sort, akkor két, a magyar közönség számára sem ismeretlen csapat következik. Mind a szlovák Polemic, mind a lengyel Vavamuffin  járt többször hazánkban. Mindkét banda anyanyelvén (és némileg angolul) énekli dalait, ugyan úgy vasárnap láthatjuk őket még hozzá egymás után, a délutánt a Vavamuffin kezdi 17.05 – kor, majd a Polemic folytatja a Jan Zuzka színpadon.

Franciaországot két ska banda is képviseli: a Skaferlatine (szombat, 19.45 Jan Rohac színpad) a tipikus francia ska, happy reggae vonalat hozza, míg az Skarface  tagjai igazi régi motorosnak számítanak a zene világában, a banda 1991 – ben alakult, és azóta a 18. lemez megjelenésénél tart. Beutazták a világot, nagy sikerű koncerteket adtak többek között Moszkvában is. Rájuk érdemes odafigyelni a Jan Hus színpadon péntek este.

A spanyol nyelvleckét vevők se keseredjenek el, ő rájuk is gondoltak a Mighty Sounds szervezői. Doctor Krapula egy kolumbiai származású, ska, reggae és latin dallamokat elegyítő igazi crossover banda, akinek dél-amerikai koncertjein több ezren ugrálnak, na ja kérem, van ez így. 100 % tánc gyanús koncertnek néz elébe, aki szombaton 00.20-kor a Jan Zizka színpadot választja.

Ez valószínű a másik, spanyol nyelvű (vagy éppen katalán) zenekarra is a Juantxo Skalari & La Rude Band-re talán nem fogják annyian énekelni a dalokat, mint odahaza Katalóniában, de az biztos, hogy a show Táborban is kőkemény lesz.. (szombat, Jan Zizka színpad, 22.20)

.

Záróakkordképpen pedig következzék 3 kimaradt brit csapat, őszintén szólva, ha önös érdekek és érdeklődési kör vezetne, akkor a Skindred-et meg sem említeném, nekem a reggae és a hardcore még sosem fért meg egy dalban, a hardcore a Biohazard és a Sick Of It All, esetleg a fesztiválon feltűnő Suicidal Tendencies, a reggae meg reggae, na még sem rólam szól a cikk, hanem nektek, szóval érkezik a Mighty Sounds fesztiválra a Skindred, csápolhattok egy nagyot a Jan Zizka színpadnál,vasárnap 20.15-től. A másik két banda a ska – punkot nem csak szombaton  (este 20.35, Jan Rohac színpad) toló Random Hands, dallamos muzsikájukkal nálam nyerők igazából, a ska 2Tone örökségét pedig The Talks viszi tovább, egy kis rock hangzással megfűszerezve, őket pedig péntek este 18.15 – kor tekinthetitek meg a Jan Rohac színpadon.

3 cikknek is egy a vége: jövő  pénteken indul a Mighty Sounds fesztivál Csehországban, ska, reggae, 2Tone, punk, hc legendákkal szóval legyetek ott ti is…mert ahogy Bob Marley mondja:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .