Hatvan órán belül irány Hatvan! – Ladánybene 27 World Music & Reggae Camp

 

 

Igen itt van újra a nagy csapat! Mi is visszatértünk a Mighty Sounds-ról, és máris indulunk Hatvanba. Ugyanis, végre több év kihagyás után újra, kicsit retro módban, de teljes erővel indul hazánk első számú reggae zenekarához köthető 5 nap Jamaica ígérete, ezúttal a hatvani strandon.

Jamaica lesz mindenképp, időjárás előrejelzések szerint szinte “96 Degrees in the Shade”, és a hazai bandákon kívül láthatunk 1 eredeti jamaicai énekest, Half Pint-ot, akit valóban nevezhetünk a korai dancehall időszak egyik veteránjának. ’76 óta áll a színpadon és felsorolni is nehéz kivel dolgozott együtt, vagy éppen milyen klasszikusokat is adott a reggae világnak. A reggae minden szakágában otthonosan mozog, legyen szó conscious vibe-ról, vagy éppen lovers rock – ról. Ez utóbbira talán az egyik jó példa lehet a következő dal, amelyet remélhetőleg majd szerda este is hallhatunk élőben.

Rajta kívül még érkezik Angliából Deadly Hunta, akit a hazai közönség több alkalommal is láthatott már színpadon mind zenekarral, mind soundsystem show keretében, energetikus előadó tény és való, megmozgatja a táncra vágyókat is. A “vadász” nem csak dancehall és reggae berkekben tölti csőre a puskáját, hiszen hip-hop alapokra is nagyot tol. Ezt bizonyította DJ Zefil – lel karöltve készített nótája, a “Can”t Stop”. Ezúttal élőben vasárnap, egy jam zenekarral felállva (amolyan Camp All Star Band) repít el minket a karibi zene világának mélységeibe.

E sorok írója talán a leginkább a csütörtöki viszontlátást várja Ramon Judah-val. 2009 – ben már sikerült néhány órát eltölteni a művész londoni otthonában, aki nagyszerű házigazdának bizonyult, remélhetőleg ezúttal ő sem fog csalódni a hazai fogadtatásban sem. Az énekes leginkább a dub és roots modern változataiban alkot, kellemes énekhangja Angliában nagy tiszteletnek örvend. A színpadon ezúttal Selector Dreadhead kíséri a fekete lemezekről.

Egy másik, Deadly Hunta-val egyetemben, manapság hazánkban többször megforduló előadó Shaka Black Montserratról szombaton teszi tiszteletét. Shaka Black nem is olyan rég adta ki “Budapest Vibes” című lemezét, amely egy üde színfoltja a magyar reggae történetének is, hiszen egy az egyben a magyar riddim zenekar, a Budapest Riddim Band szolgáltatta az alapokat. A lemez fogadtatása kedvező, legalábbis Sebő már két rádióadón is rendszeresen játszotta a dalokat, és a főleg jamaicai, brit és amerikai hallgatók elismerve, valamint hangosan követelték a virtuális térben egy-egy dal újrajátszását, a pull up effektus “If it nice you haffi play that twice” (annyit tesz, mint “Ha valami jó, akkor játszd kétszer”) jelmondata jegyében. A lemez egyébként ingyen letölthető itt.

Egy korábbi élő koncert videó pedig meghozza remélhetőleg kedvetek egy jó bulizáshoz, mint már mondtuk szombaton.

Természetesen nem hagyhatjuk ki olvasóink egyik kedvencét sem a felsorolásból, az amerikai harmadik vonalas ska elsődleges zenekara The Toasters szintén a záró napon, vagyis vasárnap áll színpadra Hatvanban.

Igazából felsorolni is nehéz ki mindenki fog fellépni, azt hiszem azt kijelenthetjük, hogy a magyar ska, reggae élet színe-java, legyen szó élő zenekarról vagy éppen soundsystemekről, tiszteletét teszi. Legyen szó PASO-ról, Irie Maffiáról, Tigrisről (egyébként ők exkluzívan fesztiválok közül csak itt láthatóak majd), Three Teadies-ről, Bootz Bros! – ról, vagy éppen az újonnan alakult győri Mighty Roots Foundation-ről. A soundok két helyszínen is biztosítják a muzsikát a RastaStage-n kívül, a StrandSystem (valószínűsíthető, hogy ez egy medencénél található majd?).

Mint azt már a bevezetőben is említettük egy kicsit a retro jegyében is telik ez a Camp. A retro jegyében, ugyanis a “tábor” visszatér ahhoz a koncepcióhoz idén, amely több éven át jellemezte, hogy nem csak a ska, reggae felhozatalt mutatja be, hanem néhány, úgy nevezett “világzenei” előadót is beiktattak a programba. Lesz többek között Folkfree is.

Továbbá mint a régi szép időkben, idén is fellépnek úgy mond “kezdő” reggae zenekarok, bár ezt a jelzőt több csapat esetében csak tényleg zárójelben érdemes használni. Teljes programért látogassatok el a Camp hivatalos facebook oldalára, amit itt találtok:

https://www.facebook.com/events/159051590920946/199706906855414/?notif_t=plan_mall_activity

A zárás előtt két nagyon fontos info: a Ladánybene 27 szombaton lép színpadra. Nem tudjuk megerősíteni, hogy a következő nóta felcsendül – e majd.

A második, hogy számos “civil” program is bekerült a Camp felhozatalába, így téve még kényelmesebbé és szemet gyönyörködtetővé az idei napsütést. Az egyik ilyen a dancehall táncos lányok (3 különítmény  is ténykedik itthon már: Goodas Crew, Daily Higglerz, BBF Crew) bemutatói és “táncházai” lesznek.

Ezer szónak is egy mondat a vége: “Szerdán irány Hatvan nem hatvanas tempóban!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .