A Merriton Recordról röviden

A Merritone lemezkiadó céget 1966-ban alapították meg, mint a Federal Records leányvállalatát, mikor a ska kezdett veszíteni tempójából és szépen lassan átadta a stafétabotot a következő zeneikorszkanak, a rocksteady-nek.
A cég minden alkalmazottja, kezdve a tulajdonos Ken Khouri két fiától, Paultól és Richardtól (akik a kiadónál, mint hangmérnökök dolgoztak) a bakelitnyomó üzem beosztottaikig rész vett abba, hogy a Merritons életre keljen és testett öltsön. Sok felvétel született a kiadó neve alatt, viszont ezeket csak kislemezeken adták ki, Jamaicában limitált példányszámban, míg az Egyesült Királyságban csak néhány példányban. Rengetek felvétel például sosem látott napvilágot,nagyrészük alig ismert és igazi ritkaságnak örvendhet. Ez tetté a kiadót egy furcsa rocksteady produkcióvá a jamaicai zenetörténelemben.
A nevét Winston Blake soundsysteméről kapta, a Merritoneról. A Federal Record, mely a korszak legdominánsabb kiadója volt, gyakran használt olyan feltörekvő fiatal embereket, mint Winstont egy kölcsönös reklámozás céljára. Érdekes módon, éppen ezért használta a Federal Records a soundsystem nevét fel.
Habár a Federal Recordsnál dolgozott olyan ismert előadó, mint a Ernest Ranglin vagy a trinidadi gitáros Lynn Taiit és a Jets, a Merritone lemezkiadásainál is nagy szerepet kaptak. Lynn volt az, aki a rocksteady egyik előfutárjaként olyan számon producerkedett, mint Hopeton Lewis This Is Got Soul slágere.

A Merritone felvételek kétségtelenül a Federal Records veteránjajainak a kollektívája, jó minőségű felvételek, tradiciók és büszkeség jellemezte. A lemezek hangzása máig egyedi és autentikus, melyet talán más még nem készített.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .