Kiadatlan Duke Reid anyagok a Trojan Recordsnál

A Trojan Records ebben a hónapban is folytatja jó szokását és két kislemezt is megjelentett. A februári anyaghoz a Treasure Isle kiadó alapítója, Duke Reid gondozásában felvett számokból válogattak. A két lemezen, egy 7” és egy 10” bakeliten 6 felvétel fog helyet kapni, olyanok, melyeket biztosan nem adtak még ki korábban.

 

 

Arthur Duke Reid jamaicai lemezproducer, szelektor és kiadó tulajdonos volt. Az 1950-es évek egyik legismertebb soundsystemét futatta, a Duker Reid’s The Trojan-t. Nem sokkal később, 1960-ban megalapította a Treasure Isle lemezkiadó céget, ami főleg ska és rocksteady felvételek megjelentetésével foglalkozott. Betegsége ellenére még a ’70-es évek elején aktív volt, együtt dolgozott a neves dj-vel U-Roy-val. 1975-ben hosszú betegeskedés után elhunyt. 2007. október 15-én a jamaicai Order of Distinction rend posztumusz parancsnoki díjával tüntették ki.

Tommy McCook & The Supersonics – Michelle/The Teacher Man – The Lesson (Trojan 7″)

A 7” lemez Tommy McCook & The Supersonics még meg nem jelent 3 számát tartalmazza. A formációnak egy kései rocksteady ritmusban rögzített The BeatlesMichelle feldolgozása került fel az A oldalra. A B-side  – n pedig egy érdekes szövegelős stílusú dj felvétel található, amit valaki csakúgy azonosított be, mint a Teachers, című számot. Lehet az éneksávok kicsit magasak, de a ritmus gyilkos.

 

The Zodiacs – Shake Me Wake Me – Lynn Taitt & Baba Brooks Band – Forty Miles Of Bad Road
The Zodiacs – I Can’t Do The Ska/Alton Ellis & The Flames – You’re Adorable (Treasure Isle 10″)

A Coasters Shake Me Wake Me slágerfeldolgozás, a Forty Miles Of Bad Road pedig egy Duanne Eddy nóta felelevenítése. Mind két dal királyra sikeredett,  az igazi gyilkos vibe-k a lemez másik oldalán hallhatóak. Igazából az, hogy a I Can’t Do The Ska tényleg a The Zodiacs felvétele lenne még kérdéses, de egy biztos: eléggé hamar válhat kedvencünkké. Kicsit fura, hogy anno Duke Reid nem adta ki, a minőségéhez képest. Talán ugyanezt el lehet mondani Alton EllisYou’re Adorable felvételéről, ami egy igazán nagyszerű ska nóta,  nem tudjuk megkérdőjelezni Alton munkájának minőségét.

Mind két lemez limitált 500 példányban fog napvilágot látni február 25-én.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .