Egy táncdal – fesztivál margójára…

 

Nos kedves masszív, a Rototom idei “reggae – táncdalverseny és fesztivál” a csekély nézőközönség miatt elmaradt. Természetesen ez így ebben a formában nem igaz, maximum a magyar bandák lógathatják orrukat, hozzátennénk, nem biztos, hogy van miért. Ugyanis nem egyedien hazai jelenség volt a meglepően alacsony számú internetes voksok összegyűjtése. A lehetséges okokról csak elmélkedni lehet. Most megtesszük nektek, az igazság? Nos a nagy klasszikus sorozatot idézve: “az odaát van!”

Ami biztos, hogy a tavalyi voksszámot tekintve az idén jóval kevesebben vették rá magukat, hogy a billentyűzet előtt lélegzetvisszafojtva várják, mi lesz a végeredmény. A lehetséges okokat kutatva több dolog is eszünkbe juthat, a lista nem teljes és főleg nem szentírás.

1. Gazdasági válság

Talán közhely, hiszen Európában főleg véget ért, kis hazánkban, nos itt meg azt mondja Vitya, hogy már régen fejlődünk. Akár mint is, az tuti, úgy gondolnánk, hogy amennyiben kevesebb marad az emberek zsebében, akkor először az “extrának” nevezhető szolgáltatásoktól válik meg az ember, ez pedig a gyors (vagy akármilyen) internet előfizetés lehet. Ennek  ellentmond – legalább is hazánkban – a KSH elemzése, miszerint 2012 második negyedévben nőtt az előfizetések száma 2011 – hez viszonyítva legalább is mindenképp, méghozzá nem is kis arányban, hiszen 29 % – al nőtt az előfizetések száma.

2. Az internetes kampány “átalakulása”

Ismét egy érdekes téma. Mint tudjuk az internetes kampányok nagy része ma már a különböző közösségi oldalakon zajlanak, ezek közül is a legfontosabb a Fakebook és a Csipegőfal. Mivel mi old-school arcok vagyunk – e utóbbiról nem sokat mondhatunk el, azonban a “kék szörny” egyre inkább próbálja megnehezíteni a nem “privát felhasználók” – és a zenekarok, fesztiválok többsége ilyen – promóciós célzatú megosztásait. Könnyen előfordulhat, hogy idén kevesebb ismerőshöz, “rajongóhoz” jutottak el a hírek, miszerint ekkor és ekkor szavazni kell, ha fene – fenét eszik is. Ami biztos, hogy a Rototom maga és a zenekarok nagy része próbálta az eseményt a fakebookon “reklámozni”, azonban, mintha kevesebb szörfözőhöz jutott volna el az esemény híre.

Azt szintén nem tudni, hogy idén vajon nem próbálták – e szűrni a szervezők a “csaló szavazatokat” valamiképpen (mivel IT – eszek sem vagyunk ez tényleg csak egy felvetés), és ez okozta a kevesebb voksot.

3. Csorbult a Rototom vonzereje?

Ez a pont egy kicsit már érinti a magyar viszonyokat is, azon túl, hogy másrészt összefügg az első pontunkkal a gazdasági válsággal. Vegyük azonban sorra a dolgokat. Magyar viszonylatban a Rototom egyik nagy hátránya, hogy borzasztó messze van, habár a heti jegyek ára szerintünk európai szinten nagyon is kedvező. Eljutni Spanyolországba? Az már akár borsos is lehet, kivétel, ha valaki még időben tervez és jó előre lefoglalja repülő vagy vonatjegyét. Aki már járt egyszer a fesztiválon, főleg Benicassim-ban, az nem felejti el az élményt, és biztosan próbál minden évben visszajutni, az akarás hatásfoka persze a mai viszonylatban sokszor megkérdőjelezhető, tegyük hozzá nem feltétlenül az utazók miatt.  Az ibériai fesztiválnak persze vannak hátulütői: igazi sátras “fapadozás” (hacsak nincs pénzünk szállodai szobára), érdemes spanyolul esetleg katalánul valamilyen szinten beszélni, az angollal és némettel persze lehet boldogulni, csak egy kicsit limitálva érezhetjük magunkat.

4. A Rototom versenykíirás és szabályzat rendszere

Ismét egy olyan lehetséges ok, ami visszaveti a szavazáson gondolkodókat. Lássuk be ma már csak az audió által kiválasztott (tudom, tudom videót is kellett nevezni) “tehetségkutatók” “bukásra” ítéltettek, hiszen a különböző országokban egyre inkább a televíziókban futnak az ilyen megmérettetések, a reggae zene ehhez sajnos maximum Jamaicában érne fel, (bár nekik meg még nem létezik a kiírás). A másik nehézség a szabályzat rendszerrel kapcsolatban, pont a tavalyi kelet-európai viszontagságot nevezhetjük meg, amely aztán erőteljesen befolyásolta a végkimenetelt is. Történt ugyanis, hogy selejtező – csoportunkból az internetes szavazás végén 3 banda maradt (volna). Mivel a zsűri szavazata súlyozottan számít a kialakított végeredményben, így egy addig összesen 6 voksot gyűjtött csapatot jutatott be a zsűri először a kelet – európai döntőbe, majd pedig végül az Irie FM megnyerte a kiírást. (első kelet – európaiként). Valljuk be, és most nem a fent említett szerb banda kvalitásait szeretnénk ezzel minősíteni, ugyanis ehhez mi kevesek vagyunk (lévén nem zenészek), hogy azért a szavazókban ez bizonyos kétségeket felébreszthetett.

Ezen kívül és ez megint csak a szerző magánvéleménye, miként lehetne összehasonlítani egy ska bandát egy modern roots együttessel, vagy éppen egy rock – reggae act-et egy dancehall formációval?

5. Magyar sajátosságok vol.1.: LB 27 Camp hiánya

Tavaly már a második éve, hogy elmaradt a Ladánybene tábor. Miként függ ez össze a Rototommal? A hazai LB27 tábor már évekkel ezelőtt csatlakozott a Rototom sorozathoz, egy fajta bemutatkozó helyszínként a verseny győztese vagy közép-európai győztese számára, illetve Mo-n létezett bizony a szebb időkben magyar válogató is.

6. Magyar sajátosságok vol.2.: “Túl sok az mc, kevés a miki”

Ez egy ősi probléma nem csak  a magyar színtéren, amint ezt a Fugees dalból vett és fordított idézet is mutatja. Az idén 9 csapat gondolta úgy hazánkból, hogy megméretteti magát. Egy olyan országban, ahol lassan több zenekar, dj, soundsystem foglalkozik ezzel a műfajjal, mint ahányan hallgatják, ez bizony mindenképp visszafelé üt. Máris tennénk hozzá, hogy mi nem gondoljuk, hogy az egyik vagy a másik formációt nevezzük ki favoritnak, vagy jobbnak a másiknál, és reméljük, hogy a hazai szcénában tevékenykedő muzsikusok sem. Ezt megteszik a koncertekre járók. Természetesen érthető, hogy a magyar reggae zenészek szeretnének ott lenni a Rototom deszkáin, azonban ezt nem feltétlenül csak a kiíráson keresztül lehet elérni, le kell tenni az asztalra a dolgokat, kell hozzá egy jó menedzsment és akár egy nemzetközi “célirányos” (azaz reggae) fesztiválra is meghívhatják őket. Természetesen a verseny gyilkos a nemzetközi színtéren, és ez egy mocskos, biznisz is egyben, mármint a különböző szervezők igenis nézik azt, hogy egy csapat mennyire eladható, mekkora közönséggel rendelkezik, milyen nyelven énekel, hogy csak néhány sokszor a zenekarokon kívül álló okokat is felsoroljunk. Azt ismerjük azért el, hogy nem feltétlenül mindig a legismertebb formációk a legautentikusabbak.  Megmondjuk őszintén a sort lehetne még folytatni, de száz szónak is egy a vége, idén nem lesz hazai zenekar a középdöntőben, azt a kulcshangot azonban fújja a szél, hogy azért idén mégis lesz magyar fellépő Rototomon, várjuk ki a végét, és most egy olyan szám következzék, ami talán reményt is adhat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .