Nyugodj Békében Lloyd Charmers

Ismét egy reggae legenda távozott, hogy a nagy zenei mennyországban kamatoztassa Jah adta tehetségét, amiből 1962 óta a földi jamaicai stílus kedvelők kaphattak ízelítőt. A polihisztor Lloyd Charmers előadóként, stúdiózenészként, producerként is bizonyított, 74 évesen halt meg szívroham következtében.

Lloyd Charmers neve talán kevés korai reggae szerető embernek cseng ismerősen, pedig ha  jobban belepillantunk munkásságába egyből kiderül, hogy tulajdonképpen mennyi slágert,  kitűnő dalt adott nem csak korának, hanem szinte halhatatlanná tette a jamaicai zenét.

1938 – ban született, zenei munkássága pedig 1950- es évek végén kezdődött, amikor is The Charmers nevű bandájával  felkeltették a producer legenda, Sir Coxsone Dodd figyelmét.  Számos nótát vettek fel a neves  producer különböző kiadóinak, mint az “All Stars”, “World Disc” vagy éppen a saját magáról  elnevezett “Coxsone”. Természetesen ekkor még az r’n’b felvételek domináltak, ilyennek  számított a korszak egyik nagy slágere a “Jeannie Girl”.

 

Természetesen a duó később a Studio One számára is számos dalt énekelt fel, majd mikor elegendő pénzt sikerült gyűjtenie Charmers-nek létrehozta saját zenekarát. A Hippy Boys nevű bandában olyan zenészekkel osztotta meg a feladatokat, mint a gitáros Alva “Reggie” Lewis, a dobos Carlton “Carlie” Barrett,  vagy éppen a basszusgitáros Aston “Familyman” Barrett. A muzsikus társaság hamar a feltörekvő kiadók első számú kedvence lett, és többek között Bunny Lee alkalmazta őket. Ebben az időben Bunny Lee Allstars név alatt szinte minden nagy előadó dala zenei megvalósítása mögött őket hallhatjuk. Említhetjük Max Romeo-t, Pat Kelly-t, vagy éppen John Holtot. Saját bandájuk neve alatt számos instrumentált is felvettek.

 

 

1970 – ben Charmers kiadott két szólóalbumot is, majd valamikor az évtized elején megalapította a “Splash” kiadót. Szóló előadóként komponálta meg a különösen szókimondóként jellemezhető “Birth Control” című dalát, amely a 2 Tone nagy öregjeit is megihlette mint The Specials.

 

 

A “Splash” kiadó egyik legnagyobb nevét Ken Boothe jelentette, aki nem csak szólóénekesként, hanem B.B. Seaton-nal, Busty Brown-nal és természetesen Lloyd Charmers-szel az oldalán The Messengers nevű formációnak is tagjává vált.

 

 

Arról már kevés infót találhatunk, hogy Lloyd Charmers a ’70 – es évek után mihez kezdett életével, ami biztos, hogy a halál egy londoni kórházban érte el. Ezt Winston Blake jelentette be. Akárhogy is nagysága előtt csak tisztelettel adózunk, és egy 1969 – es nótájával búcsúzunk tőle, melynek címe: “Death Rides A Horse”. Nyugodjon Békében!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .