55. Grammy-díj: Az Év Reggae Albuma díj esélyesei

Az idei 5 jelölt közül Jimmy Cliff Rebirth albuma a legesélyesebb, hogy elnyerje az 55. Grammy-díjátadón az Év Reggae Albumáért járó arany gramofont. A zenész mellett olyan nevek sorakoznak, mint Sean Paul, The Original Wailers, Sly and Robbie & The Jam Masters és egy másik jamaicai legendás zenekar a Toots & The Maytals.

40 évvel a The Harder They Come megjelenése után Cliff  sugara fényesebb, mint valaha.  Az előadó majd 8 év kihagyás után idén jelentette meg Rebirth című albumát, amiért a Rancid – ből már ismert Tim Armstrong kezeskedett. Az egyik meglepetés az volt, hogy a lemezen Cliff visszatért a zenei karriere indulásához (még az Upsetter Recordsnál eltöltött időket nézve), a  Rebirth magában foglal egy lélekmelengető, a hetvenes évek nyugalmára emlékeztető hangzást, így elég nagyot üt. A másik meglepetés, hogy  szövegei ma is időtállóak – politikai kritikát sem hiányolnak. Egyszerűen a  művész túl fiatal még – ahhoz képest, hogy 64 éves – feladni a harcot. Hozzátenném, hogy az énekesnek ez a hetedik Grammy-jelölése, díjat mindössze egyszer nyert, még 1986-ban a Cliff Hanger – ért kapott díjat.

A The Original Wailers-t 2008-ban alapította a Wailers két eredeti tagja, Junior Marvin és Al Anderson, de Marvin tavaly kilépett a zenekarból. A jelenlegi felállás: Al Anderson (gitár és vokál) Steve Samuels (basszusgitár), Paapa Nyarkoh (dob), Desi Hyson (ének-vokál), Marty Batista (billenytűs), Erica Newell (háttér vokál).

A debüt lemezük, a Miracle inkább egy 5 számos kislemez, mint teljes album. Az anyagot hallgatva visszarepít a digitális világból a reggae zene gyökereihez, Peter Tosh, Bob Marley és Bunny Wailers szavait, zenéjét és előadói energiáját felelevenítve. Bemutatja  a roots reggae előtti és utáni éveket és ez benne a legjobb. A lemezen a saját számok mellett egy Ruby & The Romantics feldolgozás is helyet kapott.

A Toots & The Maytals – Reggae Got Soul: Unplugged On Strawberry Hill nem több mint egy live album, DVD melléklettel. Új dalokat nem igazán találhatunk rajta.

Sean Paul szeptemberben megjelent Tomahawk Technique albumába személy szerint csak belehallgattam, de nem igazán tartom színtiszta reggae lemeznek, keverednek rajta a dancehall, r’n’b és pop elemek. A szerkesztőség tagjai között az esélytelenek nyugalmával indul a Toots & The Maytals lemezzel együtt , hogy megkapja a díjat, persze tudjuk, hogy nem feltétlenül a letisztult reggae hatás a fő szempont az értékelésnél.

A legendás reggae duó, a Sly And Robbie a nyáron jelentette meg új anyagát New Legend: Jamaica 50th Edition címmel. Az új album 10 felvétellel ünnepli a szigetország függetlenné válásának 50. évforudóját. A dob és basszus gitárból álló duó az anyag összejöttéhez társult a The Jam Master zenekarral. Elmondásuk szerint a céljuk és törekvésük, hogy összegyűjtve egy csokor számot bemutathassák az autentikus, jamaicai reggae zenét a világnak. 40 év zenei munkásság után nem volt nehéz dolguk,különösen ha figyelembe vesszük, hogy a hetvenes évek óta dolgoznak ska, reggae, rocksteady albumokon és közel 200 ezer dalnál kezeskedtek, mint producer.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .