Nyugodj Békében Mr. Bassplayer

Bertram “Ranchie” McLean, akinek basszusgitár játéktudását olyan örök zöld reggae slágereken érhetjük tetten, mint az “I Need a Roof” és a “Dreamland” múlt szerdán hunyt el egy jamaicai kórházban, St. Andrew negyedében. 64 éves volt.

Fia, Antoine McLean elmondásából tudható, hogy édesapja már egy jó ideje betegségben szenvedett. 2 évvel ezelőtt prosztata rákkal operálták és az utóbbi egy évben már tolószékhez kötve élte életét.

A szintén basszus gitáros Lloyd Parks, aki McLean – t több mint 40 éve ismerte, úgy nyilatkozott róla, hogy a neves művész “nagyon tehetséges ember” volt, aki eredeti hangszeréről, a gitárról váltott basszusgitárra, még hozzá nagy sikerrel.
“Az egyik legnagyobb dolog Ranchie-vel kapcsolatban, hogy gyorsan tanult zenészként. Jó néhány nagyszerű akkordot játszott” – mondta Parks.

Parks, McLean, a billentyűs Ansel Collins és a dobos Sly Dunbar alkották a Skin, Flesh and Bones nevű zenekar magját, és a  felkapott Red Hill Road-I klubokban játszottak a 60 – as évek végén a karibi országban. Később a Revolutionaries-ként ismerhette meg őket a nagyközönség, az 1972-ben létrejövő Channel One kiadó stúdiózenekaraként.
McLean gitárosként kezdte a Studio One-nál, játszott az Ethiopians-szel és Jacob Miller-rel, azonban névjegyét igazán az előbb említett Channel One időszakban tette le a 70-es években.

Eredetileg, saját bevallása szerint azért váltott gitárról basszerra, mert Hoo Kimék hallották játszani a Mighty Diamonds “Have Mercy” című dalában. McLean ritkán tért csak vissza eredeti hangszeréhez,  számos slágeren közreműködött, elég néhányat megemlíteni a teljesség igénye nélkül: “I Need a Roof” “Right Time”, “Africa” (mind The Mighty Diamonds), “Ballistic Affair” (Leroy Smart) és John Holt “Up Park Camp” – jét sem feledjük.

 

Szintén nagyot alkotott az első jamaicai női producerrel Sonia Pottinger-rel karöltve, akinek kiadója jelentette meg Marcia Griffiths “Dreamland” című nótáját, valamint a “Stepping Outta Babylon” – t. Szerepelt Burninig Spear 1976 – ban napvilágot látott klasszikus roots reggae albumán a “Man In The Hills” – en is.

A korai 80-as években McLean Jimmy Cliff oldalán tűnt fel nem nem csak a stúdióban, hanem elkísérte a neves énekest turnéjára is. Társszerzője volt a „Rub a Dub Partner” című dalnak, amely Cliff 1982 – es albumán található, és a következő évben játékát hallhatjuk a világhírű slágerben is, amit a „Reggae Nights” –ként ismer a közönség.

 

McLean-t és Dunbar-t a St. Andrew – i közösség nagyon kedvelte és tisztelte. 1974 – ben a két zenész együtt alapította meg a rövid életű Taxi kiadót, amelyet 4 évvel később újraértelmezett Dunbar és Robbie Shakespeare.

McLean 1998 – ban kapott agyvérzést, amely tulajdonképpen egyet jelentett zenei karrierjének végével. Nyolc gyermeke és megannyi unokája gyászolja halálát.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .