Return Of The Rub A Dub Style (CD + DVD)

Return Of The Rub-A-Dub, a rub-a-dub stílus örvendetes visszatérése.

A soundsystemek a reggae stílus alapjai. Az ötvenes években született, de a ’60-as és a ‘70-es években nőtte igazán ki magát. A ’70-es évek végén egy új zenei irányzat jött lére, ami a Jamaicai soundsystem táncokból fejlődött ki. Ezt nevezték el rub-a-dubnak vagy dancehallnak olyan producerekkel, zenészekkel és dj-kel, mint Henry “Junjo” Lawes, Barrington Levy és Yellowman.

A soundsystemek jelentősége és a rub-a-dub kultúra most egy hatvan perces zenés dokumentumfilmben fedezhető fel a “Return Of The Rub-A-Dub Style”-ban, amit Steve Hanft rendezett és Tom Chasteen producerelt. Az előbbi volt a felelős Beck nemzetközileg elismert zene videójáért, a „Loser”-ért, miközben az utóbbi Dj és zenész volt 20 évig és most a Dub Clubot igazgatja Los Angelesben, ahol az élő anyagot vették fel a dokumentumfilmhez.

 

A film jellemzői az interjúk és a ragyogó élő felvételek mind jól ismert jamaicai zenészekkel, valamint kevésbé ismert amerikai társaikkal készültek. Olyan jamaicai legendákat is beleértve, mint Brigadier Jerry, Welton Irie, Ranking Joe, Scientist, Tristan Palma vagy a kései Sugar Minott.

 

A stáb mellett a dokumentumfilmben találkozhatunk neves személyekkel a ’70-es évekből, ami egy nagyszerű lehetőség, hogy hallhassuk az ő történetüket és láthatjuk őket élőben is.

 

Az egész egy két lemezes digipakként jött ki, ami egy film dvd-t és egy 17 vadonatúj rub-a-dub számos lemezt tartalmaz, olyan dj-k és énekesek felvételeivel, mint Lone Ranger, Prince Jazzbo és Jimmy Riley.

 

A lemezért Tom Chasteen és Anthony Campbell felel, és Los Angelesben illetve Kingstonban vettél fel.

 

Ha elolvastál egy-két könyvet a reggae zenéről, akkor valószínűleg nem fog nyújtani sok újat és még nem hallott információkat. De látni a legendákat élőben és hallani a sztorijukat az mindennel felér.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .