Rototom Ska Club

Ismét elérkezett a hétfő, amely elhozta olvasóink számára a Rototom Ska sorozatunk utolsó beharangozóját, ezúttal annak néztünk utána, hogy mit kínál az idei évben a spanyol fesztivál a jamaicai muzsika eme szeletéből, augusztus 16 – 22 között.

A Rototom idén sem marad Ska Club nélkül, egy kicsit késve ugyan, de megérkezett a hivatalos program. Egy hete már elérhető, és  az első számunkra már nem is annyira meglepetés (hiszen előzőekben már beszámoltunk róla egy interjónkban), hogy a Mighty Fishers jóvoltából idén hazánk ismét képviselteti magát a meghívott fellépők között. Ne menjünk azért ennyire elébe a dolgoknak.

A Rototom ebben az évben Jamaica 50 éves függetlenségét ünnepli és ezt mivel tudná jobban megalapozni, mint egy erős felhozatallal a Ska Club színpadán.

Míg tavaly az általunk nagyra tartott katalán Black Up Sound – osok vették ki oroszlánrészüket a színpad szervezésében, addig most egy madridi székhelyű ska kiadó alakítja itt a nemzetközi programot. A Liquidator neve valószínűleg minden tradicionális vagy éppen modern utas ska rajongó számára ismerősen cseng.  Nevük már összefonódik az európai és sok esetben az amerikai ska népszerűsítésével. A Rototomon is kitesznek idén magukért, a fesztivál 6 napja alatt a 9 DJ és soundsystem mellett 8 zenekar élőben, hajnali kettőtől tolja majd a ska-t és rocksteady-t.

A sort pedig 16 – án The Gramophon Allstars nyitja meg, ők egy katalán banda, akik számos klasszikus ska feldolgozásokon kívül saját nótákat is műsorra tűznek angol valamint katalán nyelven. A saját szerzemények rocksteady hangzástól átitatottak, sok esetben nem hiányzik belőlük a katalán zenére jellemző vérpezsdítő lüktetés sem.

Az első napra egy koncert jut, hogy utána, ez nagyjából hajnali fél négyet jelent, elinduljon a DJ kavalkád, amely felhozatalában is a Benicassimhoz közeli területek képviselőié a főszerep Ugyanis színpadra lép Aka Davo (Barcelona) és Marc Faith (Kasztília), hogy minden bizonnyal interaktív szettjüket közre adják. Mert bizony, aki arra számít, hogy majd a DJ-k mp3 – ról ütemre keverik a talpalávalót, óriásit tévednek! A spanyol selectorok nagy része az igazi jamaicai sondsystem stilót követve nem csak lemezeket pakol, hanem magukat a mikrofon használattól sem kímélve igazi showt adnak.

A show-elemekből a pénteki napon sem lesz hiány, érkezik ugyanis a tógás srácok spanyol gyülekezete a 2Tonians, akik King Hammond társaságában adnak koncertet. A  2 Tone napot pedig a szintén az ibér bandával énekesként is fellépő, Sir Lord Tennant & The Semi 2Tone soundsystem formáció zárja. Szóval Ibéria és a 2Tone szülőhazáját jelentő Anglia összefog egy este erejéig, ami a Rototomot illeti azon egy picit túl is.

Egyébként a 2Tone világhoz áll közel a következő nap zenekara a Los Granadians del Espacio Exetior is, ők Grenadából érkeznek, a ska beütésű nótáik mellett jó néhány skinhead reggae ihletésű muzsikát is letettek az asztalra, természetesen a helyi selectorok megint méltó befejezését jelenthetik a napnak, színpadra lépnek a Rebelmadiaq és a Saul Skaba & Miguel Injection nevű DJ formációk.

Amikor néhány hónapja mazsoláztuk a legfrissebb híreket Rototom ügyben, a Ska Club vonatkozásában egy valami volt tuti, hogy augusztus 19. a Japán Jamboree napja, vagy ahogy itt jegyzik Japonicus Ska Matsuri. A japán ska egy jó ideje erőteljesen pörög a világ deszkákon, talán legismertebb előadóként a Tokyo Ska Paradise Orchestra nevét ismerjük, ők ugyan nem jönnek el  Benicassimba, azonban itt lesz a Tex & Sunflover Seed, amely az egyik alapítója a japán ska kultúrának, és 5 album megjelentetésén vannak már túl.  Szintén a szigetországot képviseli a Carribean Dandy soundsystem is. A japán reggae arra irányuló erőfeszítését, hogy elismertté váljon a világban nem szabad alábecsülni, a japán kapcsolatok Jamaica zenei hagyatékával nagyon erősek, és sok esetben friss, befektetni való tőkével rendelkeznek, amit jelenleg nem sok országban tapasztalhat meg az ember. Számos nagy hírnévre szert tett soundsystem érkezett a felkelő nap országából.

 

A japán nap elteltével, vissza is térhetünk a már előbbiekben említett angol – spanyol közreműkődésre.  A tavalyi évhez hasonlóan idén is kétszer láthatjuk a színpadon Earl Gateshead-et a Trojan Soundsystem képviseletében. Ugyan így tesz  Natty Bo is, aki a Ska Cubano frontembere egyben, szintén Londonból érkezik, hogy a két selector megmutassa hogy miért képviselnek nagy értéket a harcisisakkal ellátott lemezek. A nap zenekara nem más mint The Bandits, akik 2008 óta tépik együtt a húrokat, kellemes új albumukat a Love Shots dalait mutatják be a lelkes közönségnek.

Persze a magyar közönség már be is lőtte magának augusztus 21 – ét, amikor is tele torokból üvölthetjük, hogy hajrá Anna, hajrá Doki, hajrá Mighty Fishers! Mivel a Mighty Fishers lemezek külföldi terjesztésében a Liquidator kiadó elévülhetetlen érdemeket szerzett, így nem is nagy meglepetés, hogy a kisebb változásokon éppen áteső csapatot is hallhatjuk a spanyol tengerparti deszkákon. Valószínűleg egy fergeteges koncertet láthatunk tőlük majd. Egy kis pikantériája azért van a fellépésnek, a zenekar egy nem kis fele idén megpróbálkozott a Dubaku Band-el egy táncdal-vetélkedő keretében eljutni Benicassimba, azonban ez nem sikerült, de végül is miért lenne ez baj, hiszen saját tehetségük jogán, ott szerepelnek majd még hozzá nem mással egy színpadon, mint Clive Chin.

Clive Chin neve lehet, hogy magyarázatra szorul. Ő az a selector, aki tulajdonképpen inkább zenei producer, mint lemezpörgető, karrierjét még édesapja lemezboltjában kezdte, amely házi stúdióként is működött. A Randy 17 Stúdió a jamaicai lemezkiadás egyik legdominánsabb szereplője volt. Clive Chin a 70 -es évektől fogva tevékenykedik producerként, hangmérnökként, első munkája közé tartozott Augustus Pablo Java Java Dub lemezének felvétele is. Dolgozott együtt Bob Marley-vel, Dennis Brown-nal, Junior Byles-szal, miután elhagyta Jamaicát az USA-ban, New York-ban telepedett le, 1998 – ban kezdett újból producerként dolgozni, a Randy’s kiadó katalógusát pedig eladta a VP Records – nak, amely 17 North Parade címkével látja el az újranyomásként megjelentett egykori Randy’s bakeliteket.

Clive Chin nagyon sokáig a háttérben maradt, azonban idén a nagy visszatérés megtörtént, először több év után, a híres producer egy amerikai netes rádióban adott bemutatót kedvenc ska, rocksteady és dub muzsikáiból, megmutatva, hogy milyen is az eredeti jamaicai rádiós soundsystem műsor. Itt meghallgathatjátok Cive Chin visszatérő szettjét, 3 óra, de érdemes végig elmerülni benne.

Az utolsó, augusztus 22.-i záró napon pedig ismét spanyol banda a Ska Club-ban, ekkor kápráztatja el muzsikájával a nagyérdeműt a Los Ministers del Ronsteady nevű formáció, amelyet az angol ska soundsystem hagyomány nagykövetei Earl Gateshead és Natty Bo követnek a lemezjátszókon. Őszintén szólva, húzós 6 nap lesz ez a ska rajongók számára.

A Rototom Ska Club természetesen a facebookon is elérhető, a link itt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .