Rototom Ska – Nagyszínpad 2.rész

Talán már néhány vártátok, hogy ismét eljöjjön a hétfő, gondolva a dolgos hétköznapok megfűszerezésére, körülnézünk a spanyol Rototom Fesztivál háza táján, sorozatunk mai részében megnézzük idén mit kínálnak a nagyszínpadon a ska, rocksteady és korai reggae kedvelők számára. 

Kezdjük mindjárt az elején! Jamaica idén augusztus 6 – án ünnepli a brit koronagyarmati státuszának lerázását, vagyis az 50. évébe lépett a függetlenség. Az idei Rototom ennek jegyében telik, megpróbálják összefogni a szigetország elmúlt fél évszázadának zenei kínálatát, sőt még annál is többet. Igazából esetünkben két színpadra elég vigyázó szemünket vetni. A nagy színpadon már az első nap, vagyis augusztus 16 – án, felcsendül Jamaica nem hivatalos zenei himnusza egyenesen a ska egyik meghatározó figurájától, köszöntsük a színpadon Derrick Morgan-t! Remélem a kedves olvasónak őt már nem kell bemutatni, ő bizony több mint 50 éve a jamaicai muzsika meghatározó és egyben visszatérő nagysága. Számos dal köthető a nevéhez, s bár legtöbb olvasónknak a nagy -, esetlegesen a dédapja lehetne, mégis a korához mért vehemenciával adja elő korszakalkotó slágereit, legyen szó akár a Housewife’s Choice-ról vagy a Forward March-ról.

A fergetegesnek ígérkező buli után a ska kedvelők ne csüggedjenek, azon a bizonyos első napon még egy, a ska zene létrehozásában nagy szerepet játszó gitárfenomént láthatnak a színpadon, igaz egy projekt keretében, talán nem feltétlenül a ska jelenti majd előadásuk fénypontját, akárhogy is, érkezik Ernest Ranglin, akinek neve nem csak a ska rajongók számára, hanem akár a jazz szerető közönségnek is jelenthet valamit. Remélem most senkiben sem merül fel a kérdés, hogy mi is az a jazz. A gitáros már az 50 – es évek óta jelene a szigetország zenéjének, tudását nemcsak a Skatalites meghívott művészeként, hanem akár Millie Small My Boy Lollipop – jában is hallhatjuk, de játszott Bob Marley -vel, Jimmy Cliff-el és higgyétek el hosszú a sor.

Idén a színpadon egy amolyan Jamaican Music Allstars projekt keretében kápráztat el minket, a basszusgitárt pedig Robbie Shakespeare tartja, míg a doboknál Sly Dunbar, akinek így pedig nem mondanak semmit a nevek, akkor ismertebben Sly & Robbie, dereng már valami? Énekesként a projekthez Bitty McLean társul illetve a ska hallgatóság körében kevésbé ismert Monty Alexander, aki már 6 éves korában zongoraleckéket vett és Jamaica illetve a világ egyik legismertebb jazz zongoristája, a színpadon játszik már 1950 óta. Lassan tényleg érdemes lesz elővenni egy jazz életmű könyvet, és nem elfeledni mit is köszönhet ennek a stílusnak az egyik kedvenc jamaicai zenei irányzatunk.

A péntek a nagyszínpad vonatkozásában a jamaicai zene korai szakaszát kedvelőknek nem hoz sok mindent, szombaton azonban színpadon Marcia Griffiths méghozzá két ska, és természetesen, reggae legenda fiával az oldalán, Ky-mani Marley – vel és Andrew Tosh – al  adnak közös koncertet. Hozzáteszem ez igazi kakukktojás, hiszen előfordulhat, hogy inkább roots szettet hallhatunk, bár ismerve az előadók zenei képzettségét és a Rototom ska iránti elkötelezettségét nem maradunk bulizós muzsika nélkül.

Szóval készüljetek az ugrálásra, mert bizony az énekesnő már megmondta ezt nektek 1968 – ban.

Ugyan ezen a szombati napon a sztár projekt bevezetőjeként, este 8 – tól színpadra áll az olasz Bluebeaters zenekar, akik a Rototom azon nem titkolt szándékának hírvivői, hogy Európában is léteznek a mai napig a reggae-t magukba fogadó fúziós (csúnya szóhasználattal élve, crossover) zenekarok.

Nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy ezen a napon fellép a Rototom Tehetségkutató közép – európai csoportjából induló (itt számos magyar csapat is megmérette magát), majd az egész “versenykiírást” megnyerő , szerb Irie Fm zenekar.

“I’m  gonna put an eye an a shirt and chase the devil outta Earth”…Felismeritek? Nem, nem a Prodigy-ről van szó, hanem a nóta eredeti előadójáról, aki két év után tér vissza Benicassimba, hogy korai reggae slágereivel ismét elkápráztasson minket, teszi ezt rendületlenül, hiába 65 éves. Max Romeo első slágere a méltán “hírhedté” vált Wet Dream is valószínűleg felcsendül majd a hétfői koncerten, és miként is ünnepelhetné ezt a jeles napot (mármint augusztus 20 – át) egy magyar reggae zene rajongó? ? Meghallgathatja azt a számot, amelyet szövege miatt megjelenése évében, 1969 – ben a BBC betiltott, ennek ellenére mégis 2. helyezést ért el az angol listákon.

A fesztivál utolsó napjára még egy fúziós csapat jut, a katalán rocknak aposztrofált (ez a kifejezés katalán barátainkra jellemzően fellengzős) muzsikát játszó Obrint Pas. Zenéjükben tetten érhető a ska, a reggae, a punk-rock, de még egy DJ is húzogatja a lemezeket a háttérben, és mivel nem feledjük, hogy foci EB zajlik, ezért stílusosan búcsúzunk a következő hétig, amikor is az idei SKA CLUB programjába tekinthettek bele. Addig is VIVA ESPANA! VIVA ROTOTOM!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .