Halász-ok a zenében is – Mighty Fishers interjó

Úgy hihetnénk, hogy az élő zenés reggae hallott, de valóban így van? Ezúttal oldalunkon a nemzetközi Rocksteady E-Zine 10. számának hasábjain megjelent Mighty Fishers interjót fordítottuk le és tálaljuk nektek, tesszük ezt azért is mert Sebő révén közös kollégával is rendelkezünk, illetve így egyeztünk meg. Másrészt meg Sebő tette fel a kérdéseket a zenekarnak.

Bemutatnád az együttest? Mióta játszotok együtt?

Az együttes amolyan új magyar “all star” csapat, mivel a tagok mind más, ma is aktív ska, reggae zenekarból érkeztek. A dobok mögött Lipi Brown aki a PASO – ban jut főszerephez, aztán  Ede és Szasza, aki egyébként az éneklésen kívül a hangulatfelelős is a bulikon, The Three Teadies-ből. A zenekar további tagjai, Tom a billentyűs, a két gitáros Andor és Péter valamint a másik két énekes Anna (Céanna) és Ákos (T/Doc) a Dubaku – ban tevékenyek. Már 8 hónapja játszunk együtt, 2011 május 14 – én alakultunk.

Szóval több zenekarból gyűltetek össze. Mára mintha a Mighty Fishers egyre inkább kinőné magát, hogy látjátok mára ez a fő projekt vagy pedig megmaradtok egy hobbi-zenekarnak?

Igazából a rock steady zene szeretete kovácsol össze minket. Mondhatjuk azt, hogy csak hobbi zenekarként kezdtük de mivel szeretünk együtt játszani, megosztani egymással a zenét, ma már egyre többünknek a fő zenekarát jelenti a Mighty Fishers. Másrészt a másik zenekarainkban a jamaicai zene egyéb stílusait játsszuk így a két zenekar nem zárja ki egymást.

Mennyire nehéz elindítani egy rock steady zenekart ma Magyarországon? Nagy az érdeklődés iránta?

Ede valahogy pont jó időben valósította meg az elképzelését. Másrészt Magyarországon az emberek és a reggae massive sem hallgatnak rocksteady-t. Nem ez a jellemző. Amennyire lehet annyira próbáljuk az autentikus hangzást hozni, anélkül, hogy ennek kultúrája lenne hazánkban, így inkább be szeretnénk mutatni a koncertjeinkre ellátogatóknak milyen is ez a stílus. Úgy látszik egyébként, hogy Magyarországon a modern roots és a dancehall hódít. Természetesen ezeket a zenéket hallgatók ellátogatnak a mi koncertjeinkre is és rajtunk keresztül megismerkedhetnek ezzel az “új stílussal”.

Mi a helyzet  a külföldi fellépésekkel? Ott érdeklődnek a rock steady iránt?

Összehasonlítva a nemzetközi és a magyar partikat nagy különbségeket fedezhetünk fel. Azokban az országokban, ahol már játszhattunk a közönség sokkal inkább nyitott volt zenénk iránt, és a zenénkhez kapcsolódó kultúrát is jobban értették. Példának okáért említhetnénk Ausztriát, ahol Mr. T – Bone & The Rocksteady 7-nel léptünk fel, és a közönség (fiatal és idősebb) egyszerűen fenomenális volt, látni lehetett, hogy érzik a vibe-t. Sokkal több a külföldi koncertünk mint a magyar egyszerűen azért mert nagyobb a közönség, léteznek saját kiadók, a reggae zenére szakosodott klubok és fesztiválok (úgy mint pl. Rototom, Skaville), minden szónak egy a vége: nagyobb az érdeklődés és kultúra ismerete.

Az előbb említetted a Rototomot, hogy találtak rátok? Mondanál néhány szót a koncertről.

A Rototom utolsó napján augusztus 21 – én játszunk majd a Ska Club-ban. Mivel a színpad programját a Liquidator Records szervezi a kapcsolatfelvétel nem volt túl nehézkes, hiszen ők terjesztik “High Four” című EP –t.  1 hetet maradunk a fesztiválon, egyrészt mert annyi jó koncert lesz amit megnézhetünk és tényleg nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen fesztiválon játszhatunk. Azért a Rototomon kívül szervezünk Spanyolország keleti partja mentén néhány bulit is.

Néhány hónapja jelent meg a lemezetek, mondanál erről néhány szót?

Nos az EP-t még a múlt ősszel vettük fel promóciós célból, négy feldolgozás hallható rajta, arra elegendő, hogy bemutatót adjunk az általunk által zenéből. Valami autentikusat akartunk létrehozni, amely megmutatja a jövőbeni zenei terveinket, a felvételek egy jamaicai zenének szentelt speciális stúdióban készültek, ahol egy old school Hammond is rendelkezésünkre állt.

Nem számítottunk ilyen jó visszajelzésekre, mindenesetre nagyon meghat minket és örülünk neki. Az EP egyik száma még a “Mad Butcher” kiadó válogatás albumára is felkerült: a Skannibal Party Vol. 11. Számán hallható.

A koncertjeiken feldolgozásokat játszotok vagy saját dalokat?

Mindkettőt. Szeretjük a régi dalokat és nem szeretnénk ha elfelednék azokat szóval csak hitelesen a színpadon! Természetesen a közönség hálás a már ismert nagyra értékélt előadók, régi dalait hallhatja. Ezen kívül játszunk saját dalokat is, amelyek szintén elnyerik a közönség tetszését.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Sok dolog vár ránk! Májusban Belgiumban játszottunk és videó-klipet is forgattunk a legújabb számunkból, szóval nagy részt stúdiózás és forgatás a város utcáin. Hosszú távon  nyárra már jó néhány bulit lekötöttünk Európa szerte, a koncertezés befejeztével szeptemberben felvesszük első albumunkat. (gondolkozunk azon is, hogy megjelentetjük bakeliten ez még később kiderül)

Őszre is már kaptunk néhány meghívást, úgy néz ki, hogy nem fogunk unatkozni a közeljövőben.

Hol láthatunk titeket nyáron?

A lekötött bulikat az alábbiakban láthatjátok és még van néhány kérdőjel a naptárunkban illetve még Magyarországon is lesz néhány buli. Talán a legfontosabb, hogy június 19 – én a Pesten a Fecske bárban lesz az új EP és videó bemutató már nagyon várjuk. Az este különlegessége, hogy a bemutatóval egyidőben online formában elérhető lesz a klip, valamint letölthetővé válik új, három számot tartalmazó EP-nk is, amely a télen érkező nagylemez előfutára.

07.12. Love & Unity – Roots Reggae Weekend (Balatongyörök)

07.27 Skaville (Horvátország)

08.21 Rototom Sunsplash (Spain)

Reméljük valamelyik bulinkon találkozunk!


 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .