Treasure hónap a Trojan Recordsnál

E hónapban a kiadó a csodálatos jamaicai producer, Duke Reid munkássága előtt tiszteleg. Duke Reid egyike volt a jamaicai zene úttörőinek, a méltán híres Treasure Island kiadónak alapítója, főnöke és producere egy rakás ska, rocksteady és reggae sláger fűződik nevéhez.

TREASURE ISLE PRESENTS SKA

Elöljáróban annyit, hogy az Ő igazán látványos gyűjteményéből egy két diszkes, 3 részből álló kollekció lát napvilágot, ‘Treasure Isle Present’ néven, amelynek mindegyike a főbb jamaicai zeneműfajokra összpontosít, amelyek a hatvanas és a hetvenes években uralták a szigetet. Ilyen a ska, reggae és a rocksteady.

Az első lemez 40 súlyos ska számot fog tartalmazni a korai hatvanas évekből és nem csak bemutatja Reid hatalmas hatását az akkori lemeziparra, hanem biztosítja, hogy a valaha készített legnagyobb ska munkák kerülnek a hangpakkba.

 

 

TRESURE ISLE PRESENTS ROCK STEADY

A ‘Treasure Isle Present Rock Steady a második csomag a lemez hármasból, amely a producer munkássága előtt tiszteleg.  A 40 legbefolyásosabb rocksteady nóta kapott rajta helyet, ami 1966-1968 között uralta a jamaicai lemez szcénát.

Ebben az időben hozta be Duke a saját domináns hangzását a szigetország zenéjébe, rengeteg sláger született és a tehetséges énekesek mögött ekkor jelentek meg olyan fúvósnevek, mint a Tommy McCook and his Supersonics band.

A felvételek ezen a válogatáson széles körben a legjobbak között voltak a stílusban – egész egyszerűen, a jamaicai zenében soha többé nem találhattunk ekkora lelkesedést.

 

TREASURE ISLE PRESENTS CLASSIC REGGAE

A hármas kollekció utolsó része a ’Treasure Isle Presents Classic Reggae’, amely a kiadó 1968 és 1973 közti munkásságának legédesebb gyümölcseit válogatta össze.

Ekkor virágzott igazán Duke Reid birodalma, megannyi sláger látott napvilágot a szigetországban és elsősorban, ezek a Treasure Isle-nek és Neki köszönhető.

1973 körül a reggae zenét egyre erőteljesebben érte a rasta hatás, aminek következtében a kiadó hanyatlásnak indult. 1974-ben a Treasure Isle-t felvásárolta a rivális Sonia Pottinger.  A következő évben sok hónap szenvedés után Duke elhunyt rákban.

A halálát megelőző évben Reid még tudta uralni a reggae kislemezt eladást, amikből a legnépszerűbbeket válogatták össze a  2 CD-re, a hatvanas évek végét és a korai hetvenes éveket átfogva.

 


 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .