Justin Hinds & The Dominoes

Justin Hinds volt Jamaica talán egyik legjobban ünnepelt énekese. A páratlan ének stílusa, ami egyesítette a népi elbeszélést és a gospel elemeket minden jamaicai zenekedvelővel megszerette magát. Hinds jelentős slágereket írt a ska korszaktól kezdve, át a rocksteadyn keresztül a roots reggae stílusig, plusz élvezhette a nemzetközi hírnevet, amit a tengertúli lemez eladásoknak köszönhetett.

Justin Hind, énekes és szövegíró 1942. május 7-én született Steer Townban. Ugyanezen a helyen érte a halál 2005. március 17-én. Streer Town a Szent Anna vidék dombjai közt megbúvó település. Itt dolgozott apja kőfejtőként és kőfaragóként. Eleinte gépésznek tanult, mindaddig, amíg nem váltott a vendéglátó iparba, ahol a külföldieknek tanította búvárkodást illetve a vízparton énekelt korai r’n’b számokat.

No Title

No Description

Az 1950-es években Hinds két munkatársával, Dennis Sinclairrel és Egorton „Jr” Dixonnal megalapította a Dominoes nevű triót. A nevet a legendás new orleansi énekestől, Fats Dominotól kölcsönözték. 1963-ban egy Charlie Babcock nevű rádió dj ösztönözte, hogy próbáljanak szerencsét Duke Reidnél. Duke belement egy lemez felvételbe, ahol két számot sikerült felvenni. Ezek közül az egyik a „Carry Go Bring Come” volt, amely nyolc hétig volt a jamaicai zenelisták élén. A másik felvétel, a „Stone That The Builder Refuse” szintén sikeres lett.

Hinds nagyon hamar Reid aranytojást tojó tyúkja lett a ska korszakban, mert rengeteg közös slágert vettek fel együtt. Idetartoznak a „Botheration”, a szemérmetlen „Rub Up Push Up”, a „The Higher the Monkey Climbs“, az utcai bandákra figyelmeztető „No Good Rudy”, a nagyképű „Here I Stand” és az átdolgozott „Carry Go Bring Come” számok. Utóbbi már a rocksteady érában íródott és talán 1967-ben egyeduralkodó lett a zenei toplistákon. Az 1969-es reggae robbanás sem tántorította el a triót, Hindsék újra a toplistákra kerültek a „Drink Milk” és a provokatív „Take Heed” számmal.

Hinds egészen Reid megbetegedéséig a veterán producernek dolgozott. Csak később írt alá Reid üzlettársához, Sonia Pottingerhez. Azonban ez a partnerség nem tartott sokáig és Hinds tovább is állt Jack Rubyhoz. Ruby egy sound systemet működtetett Ocho Riosban. A sikeres albumjai, mint a Jezebel és a Justin Time külföldön is megjelent az Island Recordsnak köszönhetően (ezek Justin Hines néven lettek kiadva).

Azután pár számot újra Pottingerrel együttműködve vett fel. Idetartozik például a „Wipe Your Weeping Eyes” című nóta 1978-ból. A nyolcvanas évek elején Hinds visszavonult a zenéléstől, csak 1985-ben tért vissza, amikor is lemezszerződést írt alá a Nighthawk független kiadóval és a Dominoes eredeti felállásával rögzítették a legendás Travel With Love albumot, amelyet a Know Jah Better anyag követett 1992-ben.

1995-ben Keith Richards a The Rolling Stonesból megkereste Hindset, hogy vegyen részt a „Wingless Angels” projektben. A projekt lényege az volt, hogy felvegyenek egy gyönyörű akusztikus albumot, melyen tradicionális rastafara számok kaptak helyet. Mindezt egy élő koncert keretein belül hozták létre Hinds szülővárosában, Steer Townban.

Hinds haláláig a Jamaica All Stars nevű formációban zenélt tovább, akikkel bejárták az országot illetve két albumot is felvettek.

Március 17-én szülővárosában hunyt el tüdőrákban. Felesége és három fia gyászolta.