A rocksteady korszak örökcsillagai: Tony Brevett & The Melodians

A jamaicai zenész úttörőkről írtunk már pár cikket. A sorban a következő az egyik alapítója annak a neves zenekarnak, amely reggae köntösbe dolgozták fel a Rivers of Babylon örökzöldet. Ez az ember nem más, mint Tony Brevett. A szám, amely szerepelt a The Harder They Come (1972) filmzenéjeként, hamar nemzetközi hírnévre tett szert és szerzett közönséget a reggae zenének. Többet közt a Boney M is ennek a dalnak, azaz diszkó verziósított változatának köszönhette a hírnevét.

Jamaicában ez csak egyike volt azon slágereknek, amit a The Melodians adott ki a kései ’60-as és a korai ’70-es évek között. Harmonikus dalaikkal és szokatlan szövegeikkel elbűvölték a hallgatóságot. Brevett hasonló sikereket ért el a szóló karrierjében is, különösen a maga által felügyelt munkáival.

Tony Brevett 1949 szeptember 3-án született Kingstonban. A nagybátyja, Lloyd Brevett volt a talán leglegendásabb jamaicai ska zenekarnak, a The Skatalitesnak a tagja. Így természetes volt Tonynak, hogy zenéljen. A korai hatvanas években az Ebenezer Schoolba járt, ahol alapított egy baráti zenekart, ahol az akkor még ismeretlen Bob Marley és egy másik iskolatársa, George Allison énekelt együtt vele. Amerika számok változatait énekelték, a próbákat pedig egy helyi templomban tartották. Tanult hozzá pár kezdetleges gitár akkordot, miután szervezett egy ukulelét. Majd miután Marley felvette első számát a Leslie Kong által üzemeltetett Beverley’s Recordsnál, Brevett is megpróbálkozott bejutni a kiadóhoz, de elutasították.

A kezdeti lelkesedést nem törte ketté a kiadó elutasítása és 1963-ban megalapította a The Melodians-t Bradfield Brown, Trevor McNaughton, és Brent Dowe társaságában. Brown kilépett a zenekarból, akinek a helyére Renford Cogle került. Renford annak ellenére, hogy az eredeti szövegek megírásában és a zenei ügyeket intézésben segédkezett, nem vállalt énekes pozíciót a csapatban.
A The Melodiands az első koncertjeit a Kingstonban található Kittymat Clubban adta, utána persze más helyi klubok is hívták őket. 1966-ban vették fel és vágatták meg az első számaikat a Studio One szárnyai alatt, majd hamarosan átmentek a rivális Treasure Isle-hoz. Az indok egyszerű volt, amíg Duke Reid £10-t fizetett egy számért, addig Dodd csak £6-t.
Treasure Isle-nél eltöltött évek alatt a The Melodians lett a rocksteady éra egyik éllovas zenekara, az ember szívét összetörő slágerekkel, mint a You Have Caught Me, I’ll Get Along Without You; You Don’t Need Me; és a Come On Little Girl. De ide sorolható még az Expo 67 is, mely emléket állít a Jamaicai standnak a montreáli Világkiállításon. 1968-ban a csapat két számot vett fel Sonia Pottingernek, a szigetország egyetlen női zenei producerének, azt megelőzően, hogy a Leslie Kongnál felvették volna a Rivers Of Babylon-t.

Kong korai halálát követően a csapat Lee Perrynél vette fel a következő számait a Round And Round-ot és a This Beautiful Land-et, amelynek Brevett volt producere. De a siker elmaradt, így a zenekar egy időre szétment. Dowe kiadta a szóló lemezét, míg Brevett a saját keze alatt adta ki a sikeres lemezeit, olyanokat, mint a Starlight, amin a The Skatalites adta a zenei alapot vagy az annál is híresebb Don’t Get Weary, amelyen előtérbe helyezte kifejező mély hangját.

No Title

No Description

1976-ban Harry J meggyőzte a csapatot az újjá alakulásról a Sweet Sensations album felvételéhez, amelyet még pár kislemez követett. Amíg a kislemezeket vették fel, addig a Lee Perry vezette Black Ark kiadónál újra Pottinger keze alatt egy fél lemezt is rögzítettek. Sajnos az új kiadások sem sikerültek jól, így a zenekar újra eltűnt. A korai 1980-as években ismét volt pár fellángolás, hogy lemezt adjanak ki, de az egész halálra volt ítélve. A buktatók ellenére a zenekar legenda státuszba emelkedett a rocksteady és korai reggae műfajban. Volt pár koncertjük, de talán a legsikeresebb a 1997-es Rock Steady revü volt Londonban, ahol Alton Ellis kérte fel őket egy rendezvényre.

2006-ban Dowe szívrohamban elhunyt, halála után Brevett és McNaughton folytatták az éneklést a The Melodians név alatt. Sőt, megtartották a csapat fennállásának 50. évfordulóját Miamiban. Tony Brevett 2013-ban őszén hunyt el.