OiRebels és a szlovák színtér

Nem rég vetődött fel, hogy elküldök pár kérdést Kukonak, akinek a nevéhez köthető a szlovák street-punk színtér majdnem összes bulija. Szerencsémre nem hagyta ki a lehetőséget és bemutatta hazájának színterét és, hogy miről is szól az OiRebels.

Bemutatnád az OiRebels?
Természetesen. Supersko barátommal a 2016-os Streetpunk Winter Riot Fest II. előtt kezdtünk el közösen együtt működni, ezután kezdtünk el egy jó név után kutatni. Aztán Supersko előállt az OiRebels-szel, ami mind a kettőnknek megfelelt. Az OiRebels szárnyai alatt szerveztünk utána olyan zenekarokat, mint Burning Lady,Grade 2,Lion´s Law,Call the Cops,Acidez, Jenny Woo… és magát a Streetpunk Winter Riot Festival-t, ahol a The Crack,Volxsturm,Berlin Blackouts nevei vannak az élvonalban.

Mikor kezdtél el koncerteket szervezni?
14 éves koromban szerveztem az első koncertemet. Pár helyi bandát hívtam el. Az első nagyobb koncertemre a The Twinkles hívtam el a szülővárosomhoz közeli Losoncra. Ez körülbelül 15 éve volt. 2008-ban próbáltam meg az első egy napos klub fesztiválomat összehozni- ez volt a RebelFest with Loikaemie, az ezt követő koncerteket már a Rebelfest/RebelFest Crew név alatt szerveztem. Az elmúlt években sikerült, olyan bandákkal együtt dolgoznom, mint a Perkele,Casualties, Ultimo Asalto, Evil Conduct, Skarface, Total Chaos, Unseen, Discharge, Creepshow, The Business, The Oppressed, The Last Minute….

Leírnád a szlovák street-punk/oi színtér rövid történetét? A kezdetektől a napjainkig átfogóan. Fanzinek, bandák, soundsystemek, minden jöhet.
A szlovák street-punk/oi színtér történetéről érdemesebb egy nálam idősebbet megkérdezni. Amikor én elkezdtem koncertekre járni, akkor nem volt sok jó buli, de több volt a jó zenekar és többen látogatták ezeket, ráadásként rengeteget balhéztunk a nácikkal.
A fanzinek közül a legkiemelkedőbb a Real Enemy fanzine. A soundsystemek közül a The Ugly Selectors-t (ska, punk, reggae) és a reggae fanatikus Jojo-t (Dj Joe67) említeném meg, persze pár létezik reggae/dub és hardtechno soundsystem is.
A bandák közül, akik ma is aktívak az INCIDENT-et emelném ki – ők a legjobb szlovák Oi! zenekar, illetve utánuk még más műfajból a Happy Cocks (punk), DPH (street-punk), Adacta (crustpunk), Rozpor, Davova Psychoza, Catastrofy (trash metal), Boilling Point (thrashpunk)jöhetnek még szóba.
A zenekarokon kívül van egy nagyon jó underground „szervezőiroda“ a hardcore zenekaroknak. Számtalan nagy névvel dolgoztak eddig együtt, ők a TMB. Nagyon jó barátaim.

Szerinted jót tesz a a szlovák színtérnek Bécs és a Csehország közelsége?
Ha én Bécsbe szeretnék menni koncertre, akkor 300 km-t kell utaznom, Prágába pedig 650 km-t. De a Pozsonyban élőknek ez azért egyszerűbb. Az elmúlt években számtalan oi/street-punk koncertre utaztam Bécsbe, ugyanazzal az 5 emberrel. Az emberek ellustultak, én szeretek utazni. Újhelyek, új barátok.

Hol erős jobban a színteretek Pozsonyt leszámítva? Láttam, hogy más szlovákiai településre is szervezel bulikat.

Szerintem ez ugyanúgy működik, mint nálatok – Budapest számotokra is a legjobb J. Most a legtöbben Pozsonyban élnek a színtérről. Egyszer egy évben szervezek egy RebelFest-et Trencsénre, ez jó szokott lenni. Besztercebánya teljesen halott, Losonc inkább crustban/grinban illetve kisebb bandákban erős. Kassán is inkább a kisebb bandák mennek csak.
A nyáron viszont van két fesztivál, a Punkáči deťom  és a hc/punk/grind/crust műfajra épülő FFUD fest Szereden. De igazándiból minden nagyobb városban szokokott lenni punk-hc koncert.

Miként tudunk rendelni a disztródból? Ha pár magyar srác rendelne Tőled pólót vagy lemezt, akkor miként érhet el?
Hahaha, ez csak a hobbim volt. Mára már csak bakelit lemezeket árulok hazai zenekaroktól illetve pár lemezt rendelek be kiadóktól/disztróktól, vagy az éppen itt játszó zenekarokat kérem meg, hogy hozzanak több lemezt magukkal az új albumukból. Ha valakit érdekelne valami különlegesség, azt megszerzem neki.

Üzenet az olvasóknak?
Ne álljatok le a zene hallgatással, a koncertre járással és harcoljatok a rasszizmus ellen!

A legközelebbi OiRebels szervezés, amire érdemes kinézni a III. Streetpunk Winter Riot Fest most hétvégén.
Facebook esemény: http://tinyurl.hu/sCWy/

OiRebels Hivatalos | Facebook