Suedeheads – a skinheadek “gyermekei”

A suedeheadek valamikor az 1970-es évek hajnalán jelentek meg az Egyesült Királyságban. Sokan a skinheadhez hasonlóan, egy szubkultúrának tartják, pedig inkább a skinhead jelenség egyik utódága lett. Ők is büszkék voltak munkásosztály béli gyökereikre, de sokuk már fehér galléros munkát is csinált.

Az egész jelenséget azzal lehetne leírni, mintha a skinheadek egy lépést tettek volna vissza a mod őseikhez. A korai ’70-es években a skinhead dolog egy kicsit hígult, amiből kinőtte magát egy új fehér etnikai réteg. Ezek a srácok több időt és pénzt fordítottak az öltözködésre. Jobban öltözöttek voltak, drágább ruhákat és lábbeliket vásároltak. Ekkor jött divatba például a színes zokni is.

b1deaedfe664216f1b5479c6f53fbbb6A suedeheadek makkos-cipőket, loafereket és norvég bakancsokat viseltek. Legtöbbször öltönyben vagy más elegáns ruhákban jelentek meg a táncparketten. A crombie stílusú szövetkabát és a birkaszőr béléses kabátok az öltözködésük részévé vált. Sok londoni suedeheads például selyem-zsebkendőt hordott a crombie szivarzsebében. Az ingekben előnyt élveztek a legombolt gallérosok, de hegyes végű típusok sem tűntek el, ezeket pillangógalléroknak nevezték. Az ingekhez sok esetben nagykockájú mellényeket hordtak. De ezek később változtak.
A farmert nagyrészt felváltották a Sta-Prest nadrágok, ami közös volt a skinheadekkel.
A hajukat már kevésbé nyírták kopaszra. A lány suedeheadeket sort-nak nevezték.

Zeneileg sem sokkal tértek el. A főbb stílusuk a ska, rocksteady, reggae és a soul volt, de nagy részben már a glam rock is helyet kapott, olyan bandákkal, mint a például a The Sweet. A 2tone érában a The Beat egyik legnagyobb rajongói bázisát adták, de más zenekart is követtek.

A Suedeheadekről készült egy portéfilm is a Bronco Bullfrog, ez mellett a sokak által ismert Suedehead névre keresztelt novella, Richard Allentől.

A kései ’70-es években a skinhead újjáéledésből kinőte magát a suedehead újjáéledés is. De ez nem élt meg akkora sikert a fiatalság körében, mint a skinheadeké.