Karibi-hagyaték: Anglia legjobb sound systemei

Idén 50 éves Európa legnagyobb utcapartija, a Notting Hill Carnival. A fesztivál, ami 1966-ban indult és azóta törtlenül csak a nyereséget hozta nevének. Az esemény igazából mintha egy válasz lenne a Trinidadi Karneválnak vagy a Barbadosi Crop Overnek, leszámítva a trópusi időjárás és a homokot. Az egész igazából már egy jelentős részévé nőtte ki magát a brit kultúrában.

A karnevál a társadalmi elégedetlenség hamvaiból és az újonnan a Londonba költöző karib-térségi bevándorlók mély kulturális örökségéből született meg. Az egész magával hozott egy igen jelentős, a brit szigeten még nem igazán létező kultúrát is – ez volt a sound system. Az erősítőkkel, az hangszórófalakkal, keverőkkel és lemezjátszókkal a soundsystem egyfajta mobil diszkótékát alkottak és szórták a jamaicai és karibi kultúrát bele Angliában. Az évek alatt a karibi masszívnak a Notthin Hill Carneval lett a helyi nemzeti ünnepük, ami magába húzta London etnikai sokszínűségét.

Mi több, az utcák megtelnek a karibi-térségiek vibrálásával – az ételektől elkezdve a ruháig, át a zenén és a dudákon. Minden évben közel 40 sound system és közel 1 millió ember robbantja fel a kultúra bombáját, megmutatva, hogy mennyire sokszínű társadalmat alkotnak a londoniak.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a sound systemeket, amik sokat tettek az egész fesztiválért és magáért a brit sound system kultúráért.

King Tubby’s

king-tubbys-sound
1970-ben a jamaicai tinédzser Cecil Rennie alapította, máig aktív és töretlen energiával működő sound system. A nevet a legendás jamaicai hangmérnöktől kölcsönözték, de ezen kívül semmi direkt kötődés nincs közöttük. Az elsők között voltak, akik kísérleteztek a duplate specialításokkal az élő bulikon, amely igazából a stílus úttörőivé emelte őket. A londoni reggae eseményeknél a legkiemelkedőbb nevek egyikei.

Jah Shaka

JAH-SHAKA-BRASIL
A roots rockin’g reggae csak egy alárendelt étosz az egyik leghíresebb sound mögött, a sound system kultúra történelmében. Az egész létrehozója a producer Jah Shaka vagy, ahogy más ismeri, Zulu Warrior. A Jah Shaka a 1970-es évek eleje óta létezik. Az egész soundnak saját egyedisége van, ami mindig is inkább előre tolta, mint buktatta. Életben maradt, még ha ezzel sok versenytársat kellett látni a mélybe zuhanni. Ha igazán kíváncsi vagy mi is ez igazából, akkor a 1980-as Babylon filmet ajánljuk figyelmedbe.

Saxon Studio

saxon-studio-sound
Dél-kelet London legjobbjai. Ők voltak az első brit sound, aki megnyerték World Clash Tournamentet 1994-ben. De nem csak ezzel írták be magukat a reggae történelemben, hanem azzal is, hogy rengeteg más előadót segítettek, felkaroltak.
Az 1980-as években lettek igazán közismertek, amikor is a dj-ük által kifejlesztett ’fast chat’ átformálta a sound system világot. A leader singjay-jük, Maxi Priest is itt kezdte az előmenetelét.

Sir Coxsone Outernational Sound System

A soundot 1969-ben Lloyd Coxsone alapította, miután megérkezett Jamaicából Londonba. Elmondásuk szerint ők voltak az elsők, akik valaha dubot játszottak, mindenesetre kiemelten sokat tettek a reggae zene elterjedéséért az Egyesült Királyságban.