Instrumentális megemlékezése Rico Rodriguezért, a ska pionírjaitól: The Skatalites – Requiem For Rico

A ska első úttörői pénteken mutatták be új kislemezüket, amellyel megemlékeznek a szeptemberben elhunyt harsonásról, Rico Rodriguezről.


„Rico azon emberek egyike volt, akik először játszotta azt a zenét, amit ska-nak nevezünk és tette a jamaicai zenetörténelem egyik nagyává. A karrierét Nagy-Britaniában folytatta a The Specials és Jools Holland oldalán, majd haláláig világszerte számtalan zeneprojektben szerepelt. – emlékezett vissza rá Ken Stewart, a The Skatalites billentyűse.
A harsonás Havannában született kubai apától és jamaicai anya félvér gyermekeként, de Jamaicában nőtt fel. Már az iskolában az életre szóló barátságot kötött későbbi zenésztársával, Don Drummonddal, akire mentoraként tekintett fel. Rico munkásságáról mindenkinek elsőre a „A Message To You, Ruy” ugrik be. (mind az eredeti Dandy Livingstone verzió, mind a The Specials feldolgozás sláger lett). Pedig sok száma aranyat ér.

A kislemez előfutára a Platinum Ska-nak, amivel a The Skatalites fennállásának 50. évfordulóját szeretné megünnepelni és előre láthatólag áprilisban fog kijönni. Az albumon szerepelni fog olyan felvétel is, amit még a volt dobosuk, Lloyd Knibb halála előtt rögzített, 2011-ben. Továbbá közreműködik alt-szaxofon Lester Sterling, az eredetifelállás utolsó élőtagja és máig zenekartag.

The Skatalites hivatalos | facebook