Derrick Morgan a Mighty Sounds 2015-n!

Alig másfél hónap múlva indul Európa egyik legkirályabb underground fesztiválja, a cseh Mighty Sounds. Ahogy már megszokott, majd mindenévben a szervezők kitesznek magukért és egy igazi ska zenész legendát is leszerveznek az amúgy is bitang erős fellépők sorába. Idén nem más, mint Derrick Morgan lesz az a személy, amely visszarepít minket a jamaicai szigetre és jó koncerttel szórakoztat minket.

A fesztivál tavaly tél óta ontja a neveket, de sokak vártak egy névre. Egy megszokott jamaicai előadóra, amely ugyanúgy megmozgatja napjainkban az embereket, mint 50 évvel ezelőtt.

A zenész 1940. márciusában született a jamacai Mocho városában. Munkássága a jamaicai rhythm and bluestól kezdve át a ska és a rocksteady korszakon a reggae korszakig folyamatosan sikeres volt.

1959-ben lépett be először Duke Reid stúdiójában, hogy felvegyen pár számot. Duke Reid amúgy is kezdő zenészeket keresett a Treassure Island Records-hoz és hamar kapóra jött neki az ifjú tehetség. Hamar rögzítettek is egy pár számot, amelyek hamar befutottak. Duke Reid mellett Coxsone Dodd Studio1 kiadójánál is megtalálta a helyét.

1960-ban egyidejűleg 7 száma foglalta el a jamaicai zenelisták első hét helyét. Ontotta magából a slágereket, de mégis Leslie Kong keze alatt rögzítette az akkori legnagyobb szerzeményét, a „Don’t You Know”-t, melyet később egy helyi dj átkeresztelt „Housewive Choice”-ra. A pattogós ütemű ska nótát duettben énekelte Millicent “Patsy” Todd-dal.

1962-ben, miután Jamaica független lett az Egyesült Királyságtól, kiadta a „Forward March” számot, melyet akkoriban himnuszként énekeltek az emberek.

A rocksteady korszak alatt sem volt tétlen. Számos rudeboyoknak írt szám került ki a kezei közül, olyan mint például “Tougher Than Tough”, “Do the Beng Beng”, “Conquering Ruler“. 1969-ben pedig felvették a Moon Hop-ot, a máig istenített reggae himnuszt, ami a The Symarip – Skinhead Moonstomp-jának adta az alapját.

A korai reggae korszak végbetérésével inkább visszatért a ska gyökereihez és azzal indult világkörüli turnékra.

Az énekes neve nem ismeretlen a fesztivál történetében, mivel 2007-ben is fellépett már.

 

Mighty Sounds | Mighty Sounds esemény