Válogatás az ősidőkből: Studio One – Jump Up (Soul Jazz Records)

Vadonatúj Studio One kiadvány jelenik meg március 2-án, megtöltve megannyi gyilkos felvétellel. A megannyi remek sláger mellett a lemeztok megannyi érdekes képes és szöveget tartalmaz.

A nemrég megjelent válogatás lemez visszarepít a Studio One őskorszakára, mikor is még csak éledezed a jamaicai tánczene – az első jump up, boogie-woogie és R’n’B és e keverékeiből felvett számok, a kései ’50-es évekből. Olyan előadókat sorakoztat fel, akik szinte versenyeztek koruk amerikai bálványaikkal – Louis Jordan, Roscoe Gordon, Fats Domino – át Count Ossie rastafari felvételein keresztül a Toots & The Maytals vallásos számain. De ide sorolhatók még a korai ska felvételek is a fiatal Bob Marley-től és a The Wailerstől és a mindenható The Skatalitestól.

 Clement ’Sir Coxsone’ Dodd, az ötvenes évek végétől kezdett foglalkozni lemezfelvétellel, ezek eleinte a saját Downbeat Sounds System-nek. Ezek a felvételek segítették, hogy feltudja venni a versenyt, a kor nagyobb rivális kiadóival. Az új lemez pedig megmutatja azon slágereket, mely alapját adta Dodd kiadójának kezdetét és a fiatal s független Jamaica tánczenéjét adta.

Sir Coxsone csak a legjobb zenészeknek adott lehetőség a felvételre, olyanoknak, akik később világhírnévre tehettek szert, mint a The Skatalites, Don Drummond, Roland Alphonso, Ernest Ranglin, Rico Rodriguez, Cluett Johnson és sok más neves eladó.  Mivel eleinte a felvételeit csak a soundsystemen keresztül játszotta le, a közönség egyre inkább követelte, hogy a számokat adja ki. A nyomásnak eleget téve, 1959-ben kereskedni kezdett a lemezekkel. Ezzel elindult a Studio One birodalom felfutása.

1963-ban már a Studio One stúdió, lemezkiadó és lemeznyomó cégként működött a  Brentford Road 13. alatt, Kingstonban. A The Skatalites felvételei hozták számára a legnagyobb bevételt, de a reggae korszakból is nagyot kaszált Coxsone.

A mostani hanganyag megvásárolható dupla LP-n és CD-n illetve digitális formában a Soul Jazz Recordsnál.

 1. Mr. Landlord – Basil Gabbidon
 2. Milk Lane Hop – Clue J & His Blues Blasters
 3. Wigger Wee Shuffle – Derrick Morgan
 4. Stew Peas and Cornflakes – Aubrey Adams & Rico Rodriguez
 5. Another Moses – The Mello-Cats & Count Ossie’s Warwickers
 6. Wicked and Dreadful – Neville Esson
 7. Proof Rum – Clue J & His Blues Blasters
 8. Leave Earth – Derrick Morgan
 9. Rhythm of the Blues – Lord Creator
 10. Hip Rub – The Jiving Juniors
 11. Little Joe – Lascelles Perkins
 12. Heaven and Earth – Don Drummond & Roland Alphonso
 13. Walk All Over – Owen Gray
 14. Pretty Baby – David Brown
 15. He Will Provide – Toots and The Maytals
 16. Whale Bone – Lester Sterling and The City Slickers
 17. Sit Down Servant – Jackie Opel
 18. Bongo Tango – Roland Alphonso
 19. Go Jimmy Go – Bob Marley and The Wailers
 20. The Slider – Clue J & His Blues Blasters

 

A Studio One korszakról ide kattintva tudsz többet olvasni.

Soul Jazz Records Hivatalos | Facebook