Elhunyt Tony Brevett, a The Melodians alapítótagja

Szombat éjjel újabb neves rocksteady zenész távozott el az élők sorából. Tony Brevett, a legendás The Melodians alapítója tegnap éjjel rákban elhunyt.

A halálhírt még tegnap este a zenekar egyetlen élő tagja, Trevor McNaughton közölte a médiával. Tony a zenekar ötvenedik felállását ünneplő amerikai turné közben lett rosszul, azonnal kórházba vitték, de már nem tudtak segíteni rajta. A közlemény szerint régóta szenvedett gyomor illetve vese elégtelenségtől, amellyel már augusztus óta kezelték a Florida Memorial Kórházban, félbeszakítva a zenekar koncertsorozatát.

Tony, aki a hatvanas éveinek a vége felé járt, New Yorkban élt egy jó ideje. 1965-ben két másik énekessel együtt – Brent Dowe és Trevor McNaughton – alapította meg a The Melodians-t, mikor a ska zene belassult és kezdte azt felváltani a rocksteady.  A zenekar első albumát a Studio One kiadónál vette fel, majd 1967-968 között Duke Reid stúdiójában rögzítettek rengeteg slágert. Talán legnagyobb szerzeményüket a Rivers Of Babylon-t Sonia Pottinger szárnyai alatt játszották fel Leslie Kong hathatós segítségével. A szám egyből befutott a Rastafari mozgalom himnusza lett, mellette Jimmy Cliff híres filmjében, a The Harder They Come – ban is központi szerepet kapott. Kong 1971-s halála után a banda Lee Perry és Byron Lee Dinamic Studio-jának dolgozott. Brent kilépése után a zenekar rövid idő után szétesett, majd az 90-es évek elején újjá éledt és kiadták a Song of Love albumot. 2006-ban Brent Dowe szívrohamban meghalt, ami újra megviselte a zenekar tagjait.  50 éves felállásukat csak duoként tudták ünnepelni, a tegnapi napig. Tony amúgy az unokatesója volt a The Skatalites bőgősének, Lloyd Brevettnek, aki másfél éve hunyt el.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .