Mighty Sounds – Haverock, sör, ska-ska 2.rész

 

 

Csehországi közelsége miatt, és mivel Németországban – hazánkkal összehasonlítva mindenképp – virágzik a ska, meglepő, hogy csak három zenekar képviselteti magát ebben a stílusban. The Steadytones-ról már szó volt cikksorozatunk első felében. Természetesen a német fellépőkön kivűl még egy nemzet képviselőivel foglalkozunk mai részünkben, az olaszokkal, valamint két kakukktojást is bemutatunk. Lássuk, hogy kit hallgathatunk  meg még ezen a fesztiválon?

Dr. Ring Ding & Sebő 2006


A legnagyobb német név, a három nyelven is éneklő (bár  legtöbbször angolul alkotó) Dr. Ring Ding. Aki olvasóink közül  még nem találkozott nevével, nagyon gyorsan kapja  össze magát, keressen rá az úriemberre. A jamaicai stílus  egyik nagykövetének számít Németországban, 1987 óta  lép színpadra. Kezdetben csak harsonásként, és amolyan  kiegészítő énekesként akkori bandájában az El Bosso &  Die Ping-Pongs-ban, Professor Richie Senior név alatt.

5 évvel később megalakította a kultikus – már új nevét hirdető –  Dr. Ring Ding & The Senior Allstars nevű formációt, amelyben a főhangsúlyt  az éneklésre helyezte. Stílusában, a ska,  reggae és dancehall elemekkel keveredik, valami igazán energetikus végeredményt produkálva. 10 év , és 6 kiadott nagylemez után, 2002 – ben a csapat feloszlott, hogy Richie (polgári neve: Richard Alexander Jung) új projektjeire tudjon összpontosítani. Ezeket mind megnevezni képtelenség lenne, az egyik legszínvonalasabb produkció, amiben részt vett, talán a ska-jazz-dub hangzást profi szinten művelő Dub Guerilla, persze említhetnénk a Kingston Kitchen-t is. A tavalyi év során új formációjával, a Dr. Ring Ding Ska Vaganza-val dobott ki egy LP-t, Piping Hot címmel. Sokoldalú előadói képességét a magyar közönség többször megcsodálhatta, zenekarral (Ladánybene 27 vagy éppen PASO, esetleg az Irie Maffia oldalán is), de  soundsystem-es fellépéseket is vállal, és ebben a minőségben láthatjuk majd a Radio 1 Greenpeace színpadon, szombat 23.45 – től. A veterán számára teljesen mindegy, hogy a jamaicai muzsika melyik válfaját hallja, bármire – magas színvonalon – toastol, fellépései igazi csemegének számítanak, érdemes lesz megnézni a Mighty Sounds fesztiválon is.

A harmadik ska – reggae vonalat képviselő német banda a Spicy Roots, sajnos tőlük értékelhető hivatalos videoklipet, vagy élő felvételt nem találtam, ami biztos, hogy ska-t, rocksteady-t játszanak, 20-án szombaton irány a Jan Rohac színpad, élőben.

 

Olaszország már hosszú ideje az európai reggae mozgalom egyik fellegvára, ott indult 20 évvel ezelőtt a Rototom, ma is számos fesztivál zajlik, roots, dub és természetesen ska vonalon is rengeteg banda tűnik fel. Talán a legismertebb, és legtöbbet az asztalra lerakó csapatuk The Offenders, akiket oldalunk olvasóinak biztosan nem kell már bemutatni, számos albumukat ajánlottuk figyelmetekbe, vasárnap a Jan Hus színpadon (korai 16.20-tól) futhattok bele a bandába, a tánc garantált.

A Carry – All zenekar 2002 – ben még hardcore bandaként tolta a talpalávalót, aztán saját bevallásuk szerint, akkor csatlakozott hozzájuk a fúvós szekció, és azóta megtalálták önmagukat,  ska – punk -kal kergetik őrületbe rajongóikat. Péntek 17.10, Jan Rohac színpadon nagy skanking (esetleg pogó) várható.

Nos úgy gondoltam, hogy a sok pörgős ska, punkos beharangozó után következik egy előadó, aki majd  kicsit megnyugtatja a kedélyeket. Mekkorát tévedtem: az olasz Mama Marjas igazi energetikus dancehall, és úgy pörgeti a nyelvét olaszul, mintha legalább is egy ’90-es évekbeli dancehall buliban lenne. Érdemes rákeresni, hogy manapság miket alkot, inkább karibi hangulatot, táncosabb (punkoknak talán már diszkósabb) feelinget várhattok tőle. Akárhogy is, a hölgyet mindenképpen ajánlom figyelmetekbe, ha beszéltek hozzá olaszul is, talán még inkább élvezetes lesz ez a koncert, szombat este 10-kor a Jan Rohac színpadon.

A következő fellépő, akit bemutatunk több szempontból kakukktojás. Cas Haley nevét 2007- ben ismerte meg, akkor még csak az amerikai közönség. Ugyanis a fiatalember az ottani tehetségkutatóban bukkant fel, az America’s Got Talent-ben (helyettesítsétek be valamelyik magyarral-mondjuk “Megagáz”). A következő évben saját albuma a 9. helyet érte el az amerikai Billboard lista reggae kategóriájában. Számos jamaicai előadó kérkedve fogadta a fiatalt, azonban javára szól, hogy énekhangjába semmiképp nem lehet belekötni. Talán ennek köszönheti azt is, hogy az Easy Star Records jelentette meg második nagylemezét 2010-ben, ami a 2. helyik kúszott fel az előbb már említett slágerlistán, és ugyanebben az évben az Easy Star Allstar Band-el turnézott, nagy sikerrel. Igazából akusztikus gitár – ének kombináció, a hangja eladja a show-t, mindenképpen olyanoknak ajánlanám, aki bírja a magas hangokat is. Szombaton a Lucky Hazzard színpadon este 9 után megleshető.

Egy másik, amolyan kakukktojásra véletlenül bukkantam rá, a neve előttem dancehall vonalról ismert, és megmondom őszintén, hogy meglepett a Mighty Sounds-on való szereplése, persze annak a függvényében, hogy a soundsystem sátrakban még drum ‘n’ bass -t is pörgethetnek a dj-k, már nem annyira ütött szíven a dolog. Randy Valentine neve egyébként pont azért mert a Radio 1 Greenpeace Stage-ben lép fel (és mert a ska rajongóknak nem ismerős a neve), még a zenekari listában sem tűnik fel. A fiatalember igazi szívtipró. Őszintén szólva nekem ő a fekete ló a felhozatalban (Lee Perry sem lepett volna meg ennyire), aki nyitott a reggae minden ágára, az menjen el péntek este 10-kor a Greenpeace színpadhoz.

Jövő hét elején befejező részünkben a további fellépők egy részét mutatjuk be nektek a teljesség igénye nélkül, de facebook oldalunkon egy napi helyszíni – időponti bontást is közzéteszünk majd ska-rocksteady-reggae-dancehall vonalon. Addig is jó olvasást, lazulást.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .