Nyugodj Békében Im!

Cedric „ Im” Brooks, veterán jamaicai szaxofonista, a The Mystic Revelation of Rastafari, The Light of Saba, és The Skatalites egykori tagja május 3-án, pénteken szívelégtelenségben meghalt. 70 éves volt.

Cedric halálhírét egyik nővére, Paulette Keise jelentette be. Elmondta, hogy fivére pénteken a New York-i Hospital Queen-ben hunyt el. Im régóta szenvedett magas vérnyomással és cukorbetegséggel, beszélni sem nagyon tudott. 2010. februárja óta

Cedric 1943-ban született, majd 11 éves korától az Alpha Boys School tanulója volt, ahol zeneelméletet tanult. A kései tinédzserkorában kezdett el tenorszaxofonon és klarinéton játszani.

Zenei karrierjét a 1960-as évek elején a The Vagabonds és a Granville Williams Band-ben kezdte. Később duót alkotott a trombitás David Maddennel a Sir Coxsone vezette Studio One kiadónál. Ekkor születtek a Money Maker és Mystic Mood slágerek. Majd az évtized végén stúdiózenészként, olyan slágereken működött közre, mint a Burning Sprear Door Peep-je.

A hetvenes években a rasztafari dobossal, Count Ossie-val, olyan közös slágereket vettek fel, mint a So Long Rastafari Calling és a Black Is Black. Ebből a duóból alakult meg aztán a The Mystic Reveltaion of Rastafari zenekar, ahol Brooks zeneszerzőként és elsőfúvósként tevénykedett. 1974-ben Brooks kiszállt a zenekarból és megcsinálta a The Light Of Saba bandát ( eleinte Divine Light-nak hívták Őket), amivel jazz alapú raszta reggaet játszott. 1977-ben megcsinálta első szóló lemezét az Im Flash Forward névvel, mely elnyerte az egyik legjobb jamaicai instrumentális album jelzőjét. Rolando Alphonso 1999-es halála után csatlakozott a The Skatalites-hoz, amiben 2002-ig, majd 2009-újra a megbetegedéséig zenélt.

Hét gyermeke és négy nővére gyászolja.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .