“Kis kölyök korom óta játszom különböző hangszereken” – Lipi Brown interjú

A következő interjú már egy elég régóta tervezett interjú. Lipi, a magyar ska-reggae színtér talán az egyik legaktívabb tagja: 2 zenekarral járja az országot, illetve Európát, rádióműsort tart fent, selektorkodik és nem rég adta ki a saját maga összerakott albumát. Zenei munkásságának a kezdetét közel 30 évre tehetjük vissza, mikor tinédzserként egy punk zenekarban kezdte dobosként és az idő múlásával egyre jobban közeledett zenészként a ska illetve a rocksteady stílusok felé. Sajnos az interjú e-mailben készült, örültem volna egy élő interjúnak, mivel szóban biztos, hogy tágabb lehetett volna a beszélgetés.

 

RootsRocker: Elmúlt egy év, ami elég változatos, pörgős volt a számodra.  Miként értékelnéd? Mik voltak a fontosabb pillanatok?

Lipi: Igen, sok minden történt 2012-ben is. Rengeteg utazással, élménnyel és vidám hangulatban telt. Sikerült a Mighty Fishers-el bejárnunk Európát, sok helyen bemutattuk a PASO Lovemonster lemezünket, remek buli volt a nyári Simmer Down Reggae Club tábor, a PASO és a Petőfi Rádió Szimfonikusai kapcsolódásával új távlatok nyíltak és a Müpás koncertünk számomra nem várt sikerrel történt, végre kész lett a szólólemezem és megfogtam a rekord halamat is.

Idén lesz a főzenekarodnak, a PASO-nak a 10. szülinapja. Várható valami nagy robbanás a tavasszal a zenekartól?

– Már most készülődünk, de egyelőre csak annyit mondhatok el, hogy méltóképp fogjunk megünnepelni.

Nem olyan rég jelentette be a London Intl Ska Festival a PASO szereplését a fesztiválon. Ez elég fontos mérföldkő a zenekar életében. Honnan jött a felkérés?

– Ez egy hatalmas lehetőség. Úgy vettem észre, hogy külföldön is számon tartanak minket. A szervezők kerestek meg minket és egy európai turnéval összekötve nagy örömünkre jelen leszünk Londonban is.

Persze ez nem az első nemzetközi állomás  a PASO történetében. Vannak kedvenc helyek Európa bulitérképén?

Rengeteg ilyen hely van. Én speciel mindig azt kedvelem a legjobban, ahol éppen vagyunk. Nagyon jó más országbeli embereket megismerni és együtt bulizni, tapasztalatokat gyűjteni. Ilyen turnékon a zenekar is kicsit jobban összerázódik, kilépünk a “hétköznapi” életünkből.

Az Európai koncertezés magával hozta azt is, hogy a Reggae Steady Ska szavazáson jelöltek titeket majd meg is nyertétek a Love Monster-rel 300 szavazatos fölénnyel. Hogy látod mi a siker titka?

– Ez minket is meglepett. Nagyon sokat köszönhetünk a hazai rajongóinknak, de szép számmal szavaztak ránk a külföldiek is. Mondhatom, hogy jól esett.

Decemberben megjelent a Joe The Butcher szólóanyagod. Mesélnél róla azoknak, akik talán még nem hallottak róla?

– Már jó pár éve készültem erre a lemezre, de soha nem volt időm. Ha mégis akadt egy kicsi, akkor meg kimentem a természetbe horgászni. Itt jutott eszembe, hogy akár kivihetném a hangszereket, felépíthetném a stúdiót egy kis fakunyhóban és összeköthetném a jót a hasznossal. Mivel a kedvenc muzsikám az Early Reggae, ebben a stílusban gondolkodtam.

Kis kölyök korom óta játszom különböző hangszereken, így nosza neki láttam felvenni. A lemezen az összes sávot én játszottam fel, kivétel a bónusz nóta, ahol egy nagyszerű énekes kollegám és barátom Ferencz Kinga vokálozik. Ez a 7 számot tartalmazó lemez egy hentes hétköznapi dolgairól szól, stílus hűen igen egyszerű formában és szövegvilágban.

 

 

Itthon megkevertem és Drobek Attila (PASO hangmérnök) megmasterelte az anyagot. Farek bácsi barátomat megkértem, hogy készítsen borítót és kész is lett.

Másik zenekarod a Mighty Fishers pedig szintén sok feladat előtt áll. Amennyire tudjuk, új album készül, ezzel miként álltok?

– Már az ének felvételeknél tartunk. Rengeteg új számot felvettünk, amiből majd mazsolázunk. Ádám Péter gitárosunk vezényletével haladunk lépésről lépésre. Nagy örömünkre lemezszerződést ajánlott a Liquidator Records és úgy néz ki, hogy bakelit lemez formájában is ki lesz adva európai terjesztésben is. Tavasszal fog meg jelenni és utána irány megturnéztatni.

Úgy látjuk, hogy többet koncerteztek külhonban, mint hazánkban. Mit gondolsz miért alakul ez így?

– A PASO-val inkább idehaza koncertezünk, de úgy döntöttünk, hogy ismét nyakunkba vesszük külföldet is. Rengeteg helyen játszottunk külhonban, de az elmúlt években az időnket a hazai szereplések töltötték ki. Idén ez egy kicsit máshogyan lesz remélhetőleg.

A Mighty Fishers zenekar Rocksteady és Early Reggae zenét játszik, ami idehaza egyelőre nem örvend nagyobb népszerűségnek. Külföldön a helyzet teljesen más. Ismerik a műfajt és rengetegen szeretik ezt a zenét, amit amúgy nagyon kevesen játszanak tradicionális formában ott is. Azt vettem észre, hogy külföldön a letisztultabb lassabb, békésebb reggae zenék mennek mostanában és felfedezték a fiatalok az öreg reggae zenét. Bátran mondhatom, hogy reneszánszát éli a műfaj. Van egy olyan érzésem is, hogy a felgyorsult őrült világunkban egyre jobban igény van erre a dallamos mégis erős zenére, ami a hétköznapi dolgokról és a szerelemről szól.. Remélhetőleg hazánkba is elér ez a hang, de egyelőre szinte csak külföldi meghívásokat kapunk és ez nem is zavar minket. Úgy gondoljuk, hogy egy zenekar ott játszón, ahol igény van rá és lehetőségei vannak. Remélhetőleg itthon is lesz ránk igény és akkor jövünk.

És ha már ennél a résznél tartunk. Tavaly a Magyar massive legnagyobb bánatára (hiszen jó 10 – en vártuk) elmaradt a koncertetek Rototom Sunsplashen, Bennicassimban. Ennek milyen okai voltak?

– Sajnos a Spanyol húzós válság miatt a 6 állomásos turnénk közül a Rototom-on kívül jó pár fellépésünk lehetetlenné vált, így a fő fellépésünk is meghiúsult. Szerencsére az utolsó pillanatban meghívást kaptunk Horvátországba a Skaville fesztiválra, a tengerpartra, így a napfény a nyaralás és a zenélés sem maradt el.

Mi a véleményed a magyar ska szcéna jelenlegi helyzetéről?  Szerinted miért van az, hogy pár év alatt a fényes színtér hanyatlásba merült?

– Manapság nagyon nehéz a zenekarok élete. Főleg a kezdő zenekaroké. Ismerjük a helyzetet, de a régebbi színtérről sem a fényes jut az eszembe. Szerintem a ska zene soha nem volt itthon népszerű. Pár száz embert érdekelt régebben is ez a műfaj. Be kellett látnunk, hogy a PASO zenekar sem azért szeretik, mert ska zenét játszik. Rengeteget dolgoztunk a színtér építésen. Skaland fesztiválok, PASO Ska-Reggae Club sorozat, feltörekvő és meglévő zenekarok bemutatása, rádióműsor és még sorolhatnám. A fiatalokat nem nagyon érdekli itthon különösebben a műfaj és a kultúrája. Nincs ezzel semmi baj, bulizni járnak bulizenekarokra.

Mi a véleményed a hazai skinhead kultúráról így húsz év távlatából?

– Ez egy igen érdekes dolog. A külföldi szerepléseink során sok skinheadet ismertünk meg és nagyon jó tapasztalataink vannak a reggae bulikon róluk. Békésen, vidáman bulizós, pozitív gondolkodású emberek, akiknek céljaik vannak és értékeket képviselnek. Tudják, hogy honnan ered a skinhead kultúra. Ezzel szemben egy itthon egy maréknyi embertől eltekintve azt sem tudják, hogy mi ez az egész. Nagyon sok a félreértés és előítélet, pedig most már az sem elfogadatható indok, hogy el vagyunk zárva a világtól és nem érkeznek információk.

Kikapcsolódásként horgászni jársz. A Simmer Down tábor közkedvelt helyszínén a Délegyházi Tavi Rózsa kempingben gyakran előfordulsz. Miként találtál rá erre a helyre?

– Egy jó barátom mutatta a helyet egy lehetséges soundsystem tábor megvalósításához.  Egyből nagyon jó kapcsolat alakult ki a Kemping vezetőségével és az alkalmazottakkal is. Nagyon segítő kész volt az önkormányzat is, és szívesen láttak minket a helyiek. A tó is és a strand is remek, így adta magát a dolog. Szinte már családtag vagyok kint, annyit járok le. Főleg a nyáron rengeteget voltam ott pihenni, horgászni, de szívesen besegítek a Kemping hétköznapi életében is, ha úgy alakul.

Mik a tervek nyárra?

A nyáron a szokásos fesztivál dömping. A Mighty Fishers-el ismét meghívást kaptunk a Rototomra és a This Is Ska fesztiválra is. Gondolom, még beesnek más fesztiválok is. Már most látom a PASO naptárban a fesztivál fellépéseinket is és természetesen idén sem maradhat el a Simmer Down Reggae Club tábor. Gondolom ez a nyár is őrület lesz, már nagyon várom.

Most a fiad is elkezdett zenével foglalkozni, reggae selectorként rátalált a boss reggae-re (early reggae) büszke vagy rá, hogy a nyomdokaidba lépett?

Engem is meglepett, hogy fiatal kora ellenére ennyire bejön neki ez a nagyon régi műfaj. Örülök neki és támogatom is ebben. A tavaszi és a nyári szünetben a hangszeres tudását is igyekszem majd csiszolni és hagyom, hogy kialakuljon a stílusa.  Izgatottan várom a fejleményeket vele kapcsolatban és remélhetőleg lesz kitartása és türelme. A tehetségéről már tanúbizonyságot adott.

Kedvenc 2012 – es lemezed egyébként mi volt? Szemmel kíséred a kortárs reggae megjelenéseit (pl. Jimmy Cliff, Toots & the Maytals megjelenéseket?)?

– Az a helyzet, hogy a 60’-as évek ska és reggae zenéjével foglalkozom nagyon rég óta. Ennek ellenére még mindig minden héten új számokat, sőt előadókat fedezek fel ebből az érából és ez teljesen leköt. Őszintén meg mondom, hogy nem tudom mi a helyzet a kortárs reggae-ben, de az is igaz, hogy nem is annyira tetszik a modern hangzás nekem.

Köszi az interjút egy kalappal az elkövetkező szezonra.

– Én is nagyon köszönöm és hasonlókat kívánok mindenkinek.

Kapcsolódó hivatkozások:

Lipi Brown facebook | PASO facebook | The Mighty Fishers facebook | PASO Soundsystem

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .