Megjelent az Early-Reggae szerelmeseinek Bibliája – Boss Sounds 2: Classic Skinhead Era Reggae

1995-ben az STP (Skinhead Time Publishing) adta ki Marc Griffiths Boss Sound: Classic Skinhead Reggae című könyvét. Ez még abban az időben volt, mikor nem igazán hódított az internet, korlátlan ebay elérés, youtube, nem voltak reggae fórumok, valamint nagyon kevés könyv jelent meg ezzel a stílussal kapcsolatban. A Boss Sound rövid idő alatt az early reggae szerelmeseinek a Bibliájává nőtte ki magát.  17 év után a szerző összeállt Dave “Oldwah” Sandford-dal, hogy elkészítsék a második kiadást.

A második kiadás a Boss Sounds 2: Classic Skinhead Era Reggae címet kapta (a „korszak” szó magában foglal egy finom, de sokatmondó változást). Az eredeti könyvből sok cikket őriztek meg, csak jelentősen kiegészítve azokat. Amellett, hogy nagyobb tartalmat kapott, a szerkesztők kicserélték a régi fekete-fehér, gyenge minőségű képeket új és jobban kidolgozott színes megfelelőikre.

A Boss Sound összegyűjtötte azokat a brit kiadókat, amik rocksteady és reggae lemezeket adtak ki 1967 és 1971 között. Ezeket a kiadókat abc szerint rendezték és mindegyikhez írtak egy szerzői ajánlást. Tehát azok számára, akik a reggae-t csak a skinhead utáni korszakból ismerik, frusztráló lehet tudniuk, hogy sok nagyszerű dal  az általuk kihagyott éra során jelent meg. Ha valaki nem ért egyet  azzal, hogy mely dal került be a könyvbe  vagy hallani akar egy később korszakról, akkor egyéb kiadványokat is fel kell ütni.

Egy jogos kritikát fogalmazhatunk meg  hogy kevés jamaicai kiadót említenek meg a könyvben, pedig sok olyan jamaicai felvétel átdolgozása látott napvilágot az Egyesült Királyságban, aminek az eredetijét sosem adták ki ott. Meglátásom szerint az, hogy csak 3 jamaicai kiadót említenek meg a több százból egy kicsit kiábrándító, mivel elszalasztották azt, ami igazán érdekessé és tájékoztatóbbá tette volna az első kiadáshoz képest.

Most, mikor bármit megtalálhatunk a reggae-ről  a témával kapcsolatban a Boss Sounds 2 nem tűnik egy hiánypótló kiadványnak, az első kiadáshoz képest. Ennek ellenére, ha valakit érdekel  a késő hatvanas és a korai hetvenes évekbeli zenei élet akkor ezt a kiadványt kicsit érdekesebbnek találhatjuk de semmiképp sem többnek,  mint az eredeti verziót.

A Boss Sounds 2 szerzői kiadásban jelent meg ,  sajnos első körben csak 20 példány készült el. Később az ebay-en talán többet lehet találni. A RootsRocker Facebook oldalán értesíteni fogjuk az érdekelteket.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .