“Büszke vagyok, hogy ehhez a szubkultúrához tartozom” – The Prowlers interjú

Ha a kanadai street-punk színtérről beszélünk, valamiért az embernek mindig először a The Prowlers ugrik. A dallamos, csordavokálos szövegeik generációt mozgatnak meg a világ több pontján. A következő interjút a SmashTheDiscos webcsinálta a zenekarral, amiben többek közt kitérek a zenekar 20. jubileumi terveire és a monteáli színtérre is. A kérdésekre az énekes, Sylvain felelt.

No Title

No Description

Éppen, hogy megnéztem a One Life videótok, amely tele van remek hokis pörlekedéssel. Mindig elcsodálkozok rajta, hogy a hoki iránt miért nincs nagyobb érdeklődés a skinhead színtéren. Bár te montreáliként, én meg detroitiként nagyobb  érdeklődéssel bírunk a jégen eltöltött idők iránt, mint a legtöbben. Ti mennyire vagytok hoki fanok és milyen a street-punk élet Montreálban?

Persze, hogy nagy hoki fanok vagyunk. Számunkra ez olyan, mint az európaiaknak a foci. A gond a jegyek ára, amik rendkívül drágák, így nehéz támogatni a csapatot a Bell Centerben, ezért a kocsmában ragadunk mindig. A színtér eléggé jó itt Montreálban. Sok a jó zenekar, és a közönség is lelkes, ezért is nagyon jó érzés a részese lenni.

Beszélnél a zenekartagokról, és arról, hogy a zenekar hogy alakult meg 1998-ban? Tudom, hogy túl vagytok pár tagcserén. Beszélnél ezekről a dolgokról is?

20 év van mögöttünk, ezért gondolhatod, hogy volt pár változás a bandában, de Stephane a dobosunk és én, Sylvain az énekes alapítótagok vagyunk. Basszusgitáron van egy Martynk, aki 8 éve zenél velünk, illetve Erik tavaly töltötte be a gitáros helyét. Mary és Erik régóta mozog a színtéren, így elég szilárdnak mondható a jelenlegi felállás.

A The Prowlers kiérdemelte a nevét az évek alatt. Az első hivatalos lemezetek, a „Hair Today, Gone Tomorrow” óta, tucatnyi felvételen keresztül, beleértve a kislemezeket is, volt olyan év, amelyet a „The Prowlers évének” lehetne nevezni? Amikor minden összejött, hogy megfeleljen az elvárásaitoknak?

Nos, szerencsénk volt, hogy megalakulásunk után egy évvel megismerünk egy remek embert. Mike-t a Mad Butchertől, aki 2000-ben jött Montreálba, hogy meglátogasson minket. Jól leittuk magunkat és akkor mondta, hogy csináljunk egy nagy lemezt közösen. Elutaztunk Németországba, hogy felvegyük a „Hair Today, Gone Tomorrow”-t. Szóval, úgy érzem ez volt a legjobb dolog  számunkra, és azóta nem igazán álltunk meg. Tartottunk egy 4 éves szünetet 2006-2010 között, de mihelyst lehetett visszatértünk.

Azoknak akik még új lenne a zenekar, szerinted melyik The Prowlers szám vagy számok azok, amik bemutatnak titeket és miért az?

Ha választani kellene egyet a számaink közül, azoknak akik nem ismerik, azoknak a „Friday Night”-ot vagy a „Hate Us”-t ajánlanám. Úgy érzem, hogy ez a két szám, ami a legjobban bemutatja a zenei stílusunkat és a szövegeinket.

No Title

Artist: The Prowlers Track: 01 - Friday Night Album: Chaos In The City Year: 2003 Style: Oi! Country: Montreal, QC - Canada

Montreál a kanadai street-punk/oi színtér fellegvára. Mit gondolsz, mi járult ehhez hozzá?
Biztos sok dolog megmagyarázza ezt. Az első a francia hátterünk, így közelebbről rálátunk az európai történésekre, és meg van az egyensúly a francia és az angol punk közt. A másik, hogy a helyiek kiállnak az antirasszizmus mellett, és nincsenek faskók. Sok hely van, ahol koncerteket lehet tartani, ezzel is támogatva a színteret, hogy jobban pörögjön.

Nem rég jelentettétek meg a „Serial Pousser” EP-t. Dolgoztok jelenleg más új anyagon? Megosztanátok pár titkos információt ezekről?
Sok projekten dolgozunk jelenleg. Split lemezen például a Thunder & Glory-val és a Rude Pride-dal. Ráadásként a The Oppressed-del is dolgozunk egy közös lemezen. Ez lesz most tényleg a legeslegutolsó anyaga a The Oppressednek és nagyon szerencsések vagyunk, hogy a részese lehetünk. Mellette persze dolgozunk, rajta vagyunk, hogy összejöjjön egy új lemez a 20. születésnapunkra, amely jövőre lesz.

Mit tartogat a jövő a The Prowlers számára?
Rengeteg koncertet és egy Európa turnét májusban. Valószínűleg több turnét 2019-ben, a 20. születésnapunkon.

The Prowlers - Spread Your Bed

Brand new single and music video from Montreal"s own, The Prowlers! Watch out for the full EP entitled "Hate Us" due out in November! Video directed by David Don"t For more info go to... http://www.facebook.com/pages/The-Prowlers/143209245743349

Már régóta jelen vagytok a szcénában, de igazán ’98 óta számolnak veletek. A szcénában az évek alatt sok dráma lezajlott. Észrevettél bármiféle változást, jót vagy rosszat, az évek alatt? És mi a tanácsod a zenekaroknak és a zene rajongóknak, hogy a színteret erősen és életben tartsák?
Nos, a közösségi média, ami igazán változott a színtéren. Ez jó és rossz is egyaránt. Több embert érsz el, könnyebben szervezel egy turnét és találsz új zenekarokat, de ugyanúgy van egy dráma része az egésznek, de semmi sem tökéletes. A legjobb tanácsom az lehetne, hogy vásároljatok lemezeket, menjetek el a koncertekre és tartsátok épségben a színteret.

Köszönjük, hogy szakítottál ránk időt. Az utolsó kérdésként megkérdésként: Mit jelent számodra a Skinhead?
Számomra a skinhead egy életforma, ami 1994 óta az életem része. Nem tudnék másként élni. A barátság, a zene, az utazás, a buli. Mind a része és én büszke vagyok, hogy ehhez a szubkultúrához tartozom.

The Prowlers Facebook