Hazai pályások: a Mighty Sounds cseh zenekarai

ms (1)

Mivel egy cseh fesztiválról lészen szó, ezért fontosnak tartjuk a hazai zenekarok kiemelését egy külön cikkben. A cseh ska színtér egyike a kontinens legerősebbjeinek, zenekarjai pedig nemzetközi viszonyban is kiemelkednek. Színterükön a ska minden válfaja megtalálható a tradicionálistól a ska-punking, a ska-jazzen át. A tavalyi évben is jelentős szerepet kaptak a fesztiválon a hazai zenekar, melyek nagy bulit csapva mozgatták meg a közönséget. Az alábbi cikkben a cseh zenekarok fognak szerepet kapni, folyamatos frissítésékkel.

Sto Zvířat

sto-zvirat

Sto Zvířat (vagyis: Száz Állat) zenekar története 1990-re nyúlik vissza, amikor is egy főiskolai rock & roll bandából  megalakultak. Egy évvel később már Csehországban 46 helyen léptek fel, és megjelentették első EP –jüket is szerzői kiadásban. Az évek teltével több tagcsere is történt, főleg a gitáros poszt volt egy kritkus pont, ennek ellenére töretlen erővel koncerteztek ország és világszerte, rajongóik száma pedig szépen gyarapodott. Erre enged következtetni, hogy a kezdeti koncertszám beállt a körülbelül évenkénti 80 – ra. A nemzetközi elismertség felé tett első lépést elősegítette az 1993 – ban megjelent album, amely „Sto Zvířat“ címet viselte, 1994 – ben pedig az első európai turné is létrejött, a banda francia és német földön bizonyíthatta képességeit.   Ezután a külföldi fellépések csak gyarapodtak, 95-ben az amerikai Skoda Records válogatás lemezén szerepeltek. Egy évvel később második albumukat (Druhá Brada) pedig már az említett kiadó az USA-ban is megjelentette, sőt az első egy hónapos tengerentúli turnéra is sor került.

A cseh banda meglepően sok oldalú: alapítója egy dráma fesztiválnak, ezen kívül pedig fontosnak tartják a társadalmi szolidaritást is. A 90 – es évek közepétől több jótékonysági fesztiválon vettek részt, eközött szerepelt ugyan olyan is, amit multik támogattak (pl. Coca – Cola), bár hozzátesszük, hogy ez semmit sem vesz le az érdemből, miszerint a jótékonykodás hasznos. 2008 – ban díjat nyertek akkori nagylemezükkel Csehországban, és a tv-ben is leadták koncertjüket. Mindenképp egy nagy múlttal rendelkező csapatról van szó, akik a modern ska cseh verzióját részesítik előnyben.

web   myspace   facebook   last.fm

Fast Food Orchestra

Fast Food Orchestra

A zenekar Prágában alakult 1996-ban, az első lemezüket, a Fugison Party-t csak a 2000-ben tudták megjelentetni a Emergency Recodson keresztül. Ez a kiadás a zenekar életében jelentős fordulatot hozott, mivel a stílusuk szépen lassan a tradicionális ska felé fordult. Az első lemez megjelenése után egyre több cseh fesztiválra kaptak meghívást, majd invitálták őket Németországba illetve Szlovákiába. Így sikerült olyan zenekarokkal együtt játszaniuk, mint a The Toasters, a Yellow Umbrella, New York Ska-Jazz Essemble, vagy a 2tone legenda The Selecters.

2002-ben jelentették meg a második lemezüket …lastfood? néven, majd együtt dolgoztak a neves cseh toasterrel, Dr. Kary-val (utóbbi személy sikeresen szerepelt például a New York Ska Jazz Essemble-vel vagy a Panteon Rocco-val közösen).

2004-ben már a Megalith Records-on keresztül dobták piacra a Mangrooves albumot. Az album egy kicsit rocksteady hangzásúra sikeredett igaz, de mellette azért tartalmazott táncra késztető ütemet plusz egy kis dancehall és ragga behatást. 2008-ban szinte világsikert ért el a banda, amikor is megjelent az Urban Menu lemezük, melynek stílusa eléggé vegyesre sikeredett és forgalomba került az USA-ban illetve Japánban is.

Mindent összevetve a 8 tagú zenekar stílusa ma inkább már 2tone alapokból táplálkozik, melyet bármikor kever bármivel. Nagy buli lesz!

web   myspace   facebook   youtube  last.fm   bandzone

Discoballs

discoballs

A női vokállal rendelkező zenekar 2006-ban alakult Prágában. Zenéjükben egybe keveredik a ska, a soul illetve a punk behatás. Jellemző rájuk a karakteres fúvós szekció, a változatos gitár játék (a country zenétől a hardcore-ig mindent bevetnek), a táncra késztető dallamok és énekesnőjük édes hangja.

Első lemezüket 2008-ban jelentették meg DiscoVery Channel néven, melyet jelöltek a cseh Grammy-díjra, mint az Év Legjobb Ska-Reggae lemeze. Az anyag hamar nagy siker lett, ma már a zenekar honlapjáról ingyen is letölthető. Második albumukat 2011-ben mutatták be a közönségnek Rise and Shine néven, két évvel később, 2013 nyarán pedig a tagcserék mellett is kiadták a harmadik nagylemezüket.

A zenekar fennállása  óta több mint  400 koncertet adott,  plusz megannyi turnén során eljutottak olyan országokba, mint Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovákia, de nevük ismerősen cseng még a Balkán-félszigeten is.

A tavaly átélt Mighty Soundsos koncertjük után bátran merjük ajánlani minden bulizni vágyónak!


web   myspace   facebook   last.fm   bandzone

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .