“A bakancs átölel” – új Crazy Baldhead lemez

Hallottatok már a Crazy Baldhead – ről? Még nem? Akkor itt az ideje.

Természetesen nem a közismert Bob Marley számról beszélek, hanem Agent Jay (Jay Nugent) zenekaráról, amelyet 1997 –ben alakítottak meg az amerikai Version City Stúdióban. A banda rocksteady-t, tradicionális ska-t, skinhead reggae-t játszik modern köntösben, és néha ki-kikacsingat a punk, country felé is. Az eredeti felállásban Eddie Ocampo (dob), Vic Ruggiero (orgona, zongora), Victor Rice (basszusgitár) és Jay gitáron játszott. Először a Stubborn Records válogatás lemezén mutatták meg mit is tudnak, amikor is szerepeltek a “Version City – Exit ‘97” című kiadványon. A Crazy Baldhead stúdió bandaként létezett, számos énekest hívtak meg, hogy közreműködjenek a dalokban. Időközben Victor Rice kiköltözött Brazíliába, őt Dan Jeselsohn helyettesíti, illetve Phil Wartell is beszáll néha dobosként. A New Yorkban aktív banda mára már a legismertebb backing zenekar ska, rocksteady körökben és olyan jamaicai nagyságokat kísért, mint Ken Boothe, Stranger Cole, Patsy Small vagy éppen a Keith & Tex.

Már két nagylemezt dobtak a piacra, és most elkészült a harmadik is “Boots Embraces” címen. Erről ejtenénk néhány szót.

Agent Jay elmondásából tudjuk, hogy ez a lemez már 2008 óta érlelődik a stúdió zenei boszorkánykonyhájában, miután éppen csak befejezte “The Sound of ‘69” című hanganyagot. Ahogy már az kedvenc jamaicai stílusunk esetén oly gyakran megesett a zene történelem során, egy koncepcionális album még nem állt össze, de a dalok egymás után érkeztek, és azok meg is jelentek vagy kislemez formájában, vagy egyéb válogatás kiadványokon. Ebből merítettek a “The Reggae Will Not Be Televised EP” készítése során, valamint piacra került két 7 inch-es “Too Much Technology / Just A Man” címmel, természetesen különböző énekesekkel.

Ahogy teltek a hónapok egyes dalok koncepciói és szövegei egyre inkább politizálóvá váltak Jay fejében, a zene pedig inkább modern élt kapott. Egyfajta “Punky – Reggae Party” koncepció kezdett kibontakozni, ehhez persze köze volt annak is, hogy a fiúk kilátogattak a 2011. októberében zajlott “Occupy The Wall Street” (“Foglald el a Wall Street”-et) tüntetésre, és az előzőekben már említett “Cut Back” című nóta így született. Amelyet két nappal az esemény után meg is jelentettek bakeliten a Simmerdown Records gondozásában, a flipside-n pedig a “Volunteers” hallható a Slackers-től.

“Boots Embraces” – vajon miként született meg az album címe? Jay-nek erről is van egy vices – érdekes sztorija:

“Éppen a Slackers-el turnéztunk, és a furgonban viccelődtünk a “boots and braces” (annyit tesz mint bakancsok és szegecsek) kimondott skinhead ruházati névjegyen. Már nem emlékszem, hogy én vagy valaki más, valahogy előállt a kifejezéssel “boots embraces” (a bakancs átölel), természetesen mindannyian nevettünk rajta, de én nem tudtam kiverni a fejemből. Ez egy tökéletes album cím, hiszen a kitalált kifejezés egyben szakít a skinhead és punk szubkultúra erőszakosságának társadalmi előítéletével, másrészt tartalmaz egy fajta szexuális töltetet is, arról nem beszélve, hogy minden ember számára mást jelent.” – emlékezik vissza Jay.

 

A lemezen egyébként számos vendégművész szerepel: pl. Dave Hillyard (szaxofon), Buford O’ Sullivan (harsona), Jahn Xavier, Maddie Ruthless, Christian Erazo, Joey Steel és Jack Wright vokalistaként. Az album dalain  Dan “Brukky” Klein énekel, akinek jamaicai – patois stílusa megkoronázza a nótákat.

A kiadványt különböző csomagokban változó árakon lehet megvásárolni, a legolcsóbb ár potom 8 dollár, ez a digitalis verzió. Ezen kívül egy kicsit nagyobb összegért vehetünk fizikai valójában is cd-t, de igazi retro őrülteknek, természetesen a bakelitet ajánljuk, ez is csak 15 dollár (kb. 3500 HUF) elővételben.  További érdekesség, hogy úgy nevezett “közösségi kalapozó” módszerrel adják ki, vagyis a lemezkészítés költsége nyilvános. Ebben az esetben 3300 dollárra rúgnak a költségek, ebből már összejött 3265 dollár, szal a projekt jól halad. Akinek nem ismerős még ez a fajta rendszer, annak annyit kell elmondani, hogy előrendelést, elővételt lehet leadni (fizetni előre kell), amennyiben összejön a projekt kitűzött célja, megkapod a lemezed, amennyiben nem akkor pedig visszakapod a pénzed.

A lemezt itt tudjátok megvásárolni, nézzétek meg mi való a pénztárcátoknak, és áldozzatok rá.

https://bigtun.es/projects/index/9

The digital transition may good variety the way books are written, sold and scan more than any ontogenesis in their story, and that will not be to everyones reward edu birdie reviews Ive positively had customers thank me for organism intelligent plenty to introduce typos Release Essay Writing Serving Uk Stalin used his to repose or and to birth.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .